Life&style

Koja masaža je idealna za vas?

Ime joj potječe od arapske riječi massa što znači dodir. Poznata je od davnina,a spominje se u svim kulturama, od Indije, Grčke, Kine, Egipta i Rima pa sve do Bliskog istoka. Prvi pisani dokumenti u Europi datiraju iz 18 st. i vežu se uz ime švedskog liječnika P. Henrica Linga, tvorca "švedske" masaže iz koje su se razvili različiti stilovi.

Masaža je najstariji oblik liječenja, a izvodi se ručno ili pomoću aparata. Preko kože djeluje na mišićni, živčani i limfni sustav. Dijelovi tijela na koje masaža djeluje su mišići, ligamenti, tetive, koža, zglobovi ili vezivna tkiva, kao također limfne žile ili gastrointestinalni sustav. U svijetu postoji kroz osamdeset različitih vrsta masaže i kao takva spada u najstariju disciplinu koja se koristila za liječenje kroz povijest.

Danas je opće prihvaćeno da masaža ima veliku terapijsku vrijednost. Tisuće ljudi diljem svijeta koriste ju kao izvrstan način očuvanja zdravlja i dopunu liječenju. Istraživanja pokazuju da čak devedeset posto bolesti nastaje zbog stresa. Masaža je odličan način da se oslobodite od stresa, a uz primjenu opuštajućih eteričnih ulja učinak može biti još bolji.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Vrste masaža

 • Klasična ručna masaža - ovom masažom potičemo cirkulaciju, opuštamo bol i grčeve u mišićima te energiziramo tijelo.
 • Ručna limfna  drenaža - otklanja višak tekućine iz organizma (lica ili tijela). Pojačani protok limfe omogućuje čišćenje organizma od toksina i bolje dovođenje kisika, vode i hranjivih tvari do stanice, te njezino bolje funkcioniranje.
 • Vezivno-tkivna masaža - vrlo čvrsta manipulativna tehnika koja preko kože i potkožnog tkiva refleksno djeluje na unutrašnje organe i mišiće. Tehniku izvođenja karakteriziraju čvrsti potezi.
 • Kineska masaža - sastoji se od specifičnih pokreta mišićno-koštanih manipulacija, masaže i akupresure. Tui na kineska masaža se provodi po meridijanima koji su raspoređeni na površini tijela po svim regijama, kroz koje protječe vitalna energija (Qi) ili informacija koja ih povezuje i kontrolira rad unutarnjih organa i tijela kao cjeline.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 • Masaža refleksnih zona - upražnjava jedinstvenu metodu vršenja posebnog pritiska palcima i prstima na refleksne točke u svrhu postizanja brojnih terapeutskih učinaka.
 • Tajlandska masaža - izvodi se na strunjači u laganoj i udobnoj odjeću. Masaža osim fizičke stimulacije mišića, zglobova i drugih tjelesnih struktura efikasno djeluje na energetsku strukturu i živčani sistem te tako potiče duboku relaksaciju i oslobađanje od stresa. Povećava se fleksibilnost tijela, ubrzava se oporavak mišića od bavljenja sportom i drugih napora, otvaraju se energetski tokovi i pospješuje se cirkulacija.
 • Aroma masaža - kombinira fizičke i emocionalne učinke nježne masaže s ljekovitim i psihoterapijskim značajkama esencija biljaka. Ne samo da smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, već uspješno odstranjuje manje tegobe za koje liječnici nemaju uvijek najblaža rješenja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 • Hot stone masaža - koristi se bazaltno vulkansko kamenje koje je idealno za ovu vrstu masaže zbog svojih termo dinamičkih blagodati. Naime, vulkansko kamenje polagano otpušta toplinu tijekom masaže, a u kombinaciji s eteričnim uljima stvara se osjećaj duboke opuštenosti i uklanjanja stresa.
 • Lomi Lomi Nui masaža - stiže s Havaja, a intenzivni dodiri kombiniraju se s tradicionalnim plesnim pokretima. Posebna pažnja daje se ramenima i leđima, za koje su svećenici  vjerovali da predstavlja budućnost i smatra se mjestom snage i aktivnosti.
 • Antistresna masaža - laganom, opuštajućom masažom, prirodnim uljima djelujemo na nervni i mišićni sustav, a time i na opće stanje organizma.
 • Anticelulitna masaža - niz je masažnih tehnika koje se primjenjuju na celulitom zahvaćenom dijelu tijela. Takvim tehnikama potičemo cirkulaciju krvi i limfe te time pospješujemo razgradnju celulitnog tkiva.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 • Masaža toplom čokoladom - predstavlja vrhunski doživljaj opuštenosti i trenutak u kojem uživaju sva čula. Omogućava potpuno uranjanje u fizičko i duhovno stanje smirenosti. Djelotvorna je protiv stresa i lošeg raspoloženja, te izuzetno dobra za dijabetičare, trudnice, ljude koji puno sjede ili su na dijeti. Bogata je mineralnim solima, vitaminom A i taninom. Pogodna je i za muškarce i za žene.
 • Masaža glave, lica i dekoltea - ugodan i opuštajući tretman, ublažava stres, tjeskobu, napetost, glavobolju. Svaki dio se posebno masira i umiruje. Naglasak je na onim dijelovima gdje se osjeća napetost. masaža se završava masažom glave.

Kako odabrati masažu?

Prije nego li se odlučite za određeni stil masaže, morate odlučiti za što vam konkretno treba. Treba li vam za opuštanje i oslobađanje od stresa? Ili pak za olakšanje simptoma određenih zdravstvenih stanja? Prije nego li zakažete termin za masažu, pitajte terapeuta koji stil masaže koristi. Mnogi koriste više stilova, a terapeut može prilagoditi masažu, ovisno o dobi, stanju ili bilo kojim posebnim potrebama koje imate.

Potpuno opuštanje, prevladavanje stresa, zdrava okolina i ugodno druženje, želje su svakoga od nas u današnjem svijetu punom stresa i ekonomske krize. Sama spoznaja da se brinete o svome tijelu prouzrokovat će osjećaj koje se ne može postići ni jednim lijekom. Masaže su veliki korak prema zdravlju, učinkovite su protiv stresa i psihičke napetosti, učinkovito pospješuju kakvoću života, te pružaju ugodu s produženim djelovanjem.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0