Life&style

Koja alkoholna pića najmanje, a koja najviše štete koži

Žao nam je, ali moramo ti otkriti kako alkoholna pića odnosno njihova konzumacija imaju i jednu neočekivanu manu, a tiče se ljepote tvoje kože

Dok alkohol možda može nahraniti tvoju dušu, definitivno ne hrani tvoju kožu. Doktorica Isabel Sharkara objašnjava kako alkohol utječe na kožu te koja su pića „malo bolja“ od drugih. Kaže da alkohol općnito može uzrokovati crvenilo i nabuhlost kože, a također pojačava štetu od slobodnih radikala te dehidrira kožu. Rangirala je alkoholna pića od najmanje do najviše štetnih… 

Čista destilirana pića (votka, džin i tekila) 

Dr. Sharkar kaže da čisti alkohol sadrži najmanje aditiva pa se također najbrže kreće kroz tijelo, odnosno brže ga napušta. „Votka od krumpira koja ne sadrži žitarice će se najbrže kretati kroz tijelo“. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Viski i rum

Čisti likeri, čisti rum i viski također nemaju aditiva. Međutim, ta pića sadrže kongenere – tvar u alkoholu koja nastaje kao rezultat procesa fermentacije – koja može pogoršati mamurluk te pridonijeti bržem starenju kože. 

Pivo 

Dr. Sharkar kaže da pivo sadrži sol, što definitivno ne pomaže koži, ali kaže da ćeš vjerojatno popiti manje piva nego koktela – a što manje piješ, manja je šteta za kožu. 

 | Autor:

Bijelo vino 

Bijelo vino sadrži sol i šećer, što može uzrokovati podbuhlu kožu. Bijelo vino ne sadrži antioksidanse koje sadrži crno vino. 

Kokteli

Kokteli sadrže šećer, šećer i još malo šećera, što uzrokuje upale, a to povećava oštećenje stanica – a onda nastaju akne. Također kaže da ta pića mogu izazvati „šećerni mamurluk“, podočnjake i nabuhlu kožu. Najgori koktel za kožu je margarita – sadrži i sol i šećer. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Crno vino 

Dakle, očito je vino najopasnije piće za kožu – što nas je nemalo iznenadilo. Premda crno vino ima određeno blagotvorno djelovanje zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, može biti štetno ako imaš stanje kože poput rozaceje (kronična upalna bolest obilježena crvenjenjem lica, eritemom, papulama, pustulama…). Antioksidansi čine crno vino najmanje štetnim za opće zdravlje, ali kad je nefiltrirano onda naša jetra i bubrezi moraju puno raditi na njegovoj obradi. Crno vino uzrokuje crvenilo i nadutost kože.  

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0