Life&style

Kim Basinger slavi 70, prisjetili smo se njenog puta od najljepše žena Hollywooda do potpunog povlačenja

  • Od seks simbola do bankrotirane glumice: Kim Basinger imala je buran život
  • Kim Basinger se kao mlada djevojka, prije ulaska u glumačke vode, bavila manekenstvom
  • Svjetski poznata postala je ulogom u kultnom filmu '9 ½ tjedana', danas ima 70 godina pa smo odlučili prisjetiti se njenog turbulentnog života  

Kim Basinger samo je rad je svoj posao, glumila, dok je snimala film '9 ½ tjedana' 1986. Film ju je učinio svjetski poznatom, a glumila je vlasnicu galerije iz New Yorka koja se zaljubljuje u burzovnog mešetara s Wall Streeta. Međutim, ova ju je priča toliko pogodila da je samo govorila o mukama na setu i u jednom intervjuu priznala: „Nije bilo dana kad nisam imala osjećaj da se gušim u emocijama.“

Kim Basinger glumila je božicu seksa, premda joj se to nikad nije dalo. Skinula se gola, premda je zapravo htjela pobjeći. Pravila se da je vamp, a zatim bi briznula u plač. To je prava pozadina o glumici koja se i danas, desetljećima kasnije, pamti kao jedan od najvećih seks simbol Hollywooda. Kim Basinger je danas, 8. prosinca napunila 70 godina, povukla se iz Hollywooda i njegove neumorne gužve i pompe, jer njezino zdravlje to više ne podnosi.

Kim Basinger pati od anksioznog poremećaja

Imala je kompliciran životni put, a gorka je ironija, da ne kažemo tragična, da mlada južnjakinja iz Georgije, koja je žarko željela postati glumica, pati od sindroma koji je potpuno nespojiv s glumom: Kim Basinger, kći jazz pijanista i sinkronizirane plivačice i njemačkih, švedskih i škotsko-irskih predaka, pati od agorafobije, anksioznog poremećaja koji beskrajno otežava javni nastup.

Kao mlada djevojka vrlo se uspješno bavila manekenstvom nakon srednje škole, ali je bila toliko sramežljiva da je jedva govorila bi bila u prostoriji s ljudima koje nije poznavala. Osim toga, u ogledalo se nije voljela gledati, misleći da nije bi blizu standardima ljepote.

Taj strah prerastao je u bolest s kojom se nije željela suočiti, forsirajući potpuno suprotno i tjerajući se svim silama da postane glumica. Prije školovanja u studiju William Esper za izvedbene umjetnosti u New Yorku, pojavila se na brojnim naslovnicama časopisa i u stotinama reklama, a čak je nastupala i klubovima Greenwich Villagea kao pjevačica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kim Basinger (@kim.basinger)

Karijera u uzletu

No onda je odlučila odustati od manekenstva i preseliti se u L.A. Nakon manjih uloga u poznatim TV serijama poput 'McMillan & Wife' ili 'Charliejevi anđeli', čak dobiva glavnu ulogu u TV filmu 'Katie: Portrait of a Centerfold'. Naposljetku, pozirala je gola za 'Playboy' i postala Bondova djevojka u posljednjem filmu sa Seanom Conneryjem u ulozi Jamesa Bonda u 'Nikad ne reci nikad' 1983. godine. To ju je učinilo poznatom - i priznatim seks simbolom.

Međutim, publika nikada nije slutila da ova zavodljiva mlada žena pati od napadaja tjeskobe, straha od otvorenog prostora, i javih nastupa ispred mnogo ljudi. Zbog agorafobije katkad nije  mogla napustiti stan, vani ima napadaje panike.

Nakon pompe oko filma o Bondu i fotografija iz 'Playboya', dobila je glavne uloge u nekoliko filmova, uključujući i glumu uz Roberta Redforda  u 'The Indomitable'. Zatim je došao projekt '9 ½ tjedana' 1986. godine. Riječ je o ekranizaciji bestselera u kojem autorica zorno piše o svojoj sado-mazo vezi pod pseudonimom Elizabeth McNeill.

Zvijezde poput Isabelle Rossellini i Kathleen Turner natjecale su se za ulogu Elizabeth, ali redatelj Adrian Lyne odabrao je baš Kim Basinger, "nevinu poput djeteta" kako je objasnio. Ta nevinost morala je biti prekinuta, što je u biti i radnja filma.

Film je u suštini prikazivao vruće scene Kim Basinger i Mickeyja Rourkea: seks ispred hladnjaka, na kišnim njujorškim podrumskim stepenicama i u yuppie stanu. Seks u štiklama i podvezicama. Seks s povezom preko očiju. S bičem i lisicama.

Striptiz koji će ući u povijest filma

Kim Basinger, koja je tijekom castinga pobjegla iz studija uplakana, savršeno je utjelovila zavodljivu Elizabeth. Uz zvukove hita Joea Cockera 'You Leave Your Hat On' izvodi striptiz koji će ući u povijest filma - ključnu scenu iz '9 ½ tjedana'. Film doživljava neuspjeh u SAD-u, ali postaje hit u Europi, zaradivši 100 milijuna dolara, a Basinger su svi počeli doživljavati kao ultimativnu zavodnicu. Dok je una, u isto vrijeme, puna strahova živjela zabarikadana u svom stanu.

Kao glumica je ušla u najvišu ligu. Slijedi 'Batman' (1989.) s Jackom Nicholsonom i Michaelom Keatonom, najveći komercijalni uspjeh sa zaradom od 400 milijuna dolara. To je vrhunac nakon kojeg počinje silazak, barem onaj ekonomski.

Kritičari ne misle dobro o Kim Basinger

Naime, njezin glumački talent, koji pokazuje u svladavanju straha pred kamerama, trebao bi biti izvanredan, ali kritika to nije tako vidjela. Šest puta je bila nominirana za Zlatnu malinu kao najgora glumica, a 2018. dobila je 'nagradu' kao najgora sporedna glumica za ulogu u filmu 'Pedeset nijansi sive', koji joj je bio posljednji film u kojem je nastupila.

Najveći osobni trijumf Kim Basinger pokazuje koliko u Hollywoodu vlada diktat apsolutne nepredvidivosti: 1998. godine je glumica, koja je uvijek bila najžešći kandidat za 'Zlatnu malinu' i nemilosrdno pod udarom kritike, nagrađena Oscarom za najbolju sporednu glumicu u filmu 'L.A. Povjerljivo'.

Tko zna kojim bi umjetničkim putem krenula njezina karijera da 1992. godine nije odbila glavnu ulogu u filmu 'Sirove strasti'. Jednostavno više nije željela (ni mogla) biti seks simbol. Tako je ulogu dobila Sharon Stone - i postala globalna zvijezda. Godinu dana kasnije Kim Basinger morala je podnijeti zahtjev za bankrot. Pretjerala je s ulaganjem u nekretnine i suočila se sa skupom pravnom bitkom s producentskom tvrtkom nakon što se povukla iz filma 'Helenina kutija'.

Turbulentan privatni život

Privatni život je bio jednako buran. Njen prvi brak, s vizažistom Ronom Snyderom, završio je razvodom 1990. godine; on je osam godina primao 9000 dolara mjesečne pomoći od Kim. Nakon navodnih afera s producentom Jonom Petersom, pjevačem Princeom te modnim dizajnerom Alexiom Gandarom i, prema glasinama, Richardom Gereom, udala se 1993. za Aleca Baldwina. Rodila se kći Ireland 1995., a glumački par rastao se 2002. godine.

Razvod se pretvara u dramu oko skrbništva nad kćeri kojom se svijet godinama naslađuje. U međuvremenu su se ona i Alec ipak dogovorili... 

Kim Basinger uglavnom je pobijedila svoju bolest. Ona je danas baka, živi daleko od vreve južne Kalifornije u blizini svoje kćeri i živi sretno s frizerom Mitchom Stoneom. Zalaže se za zaštitu životinja i puno piše, posebice knjige za djecu. Kaže da se pomirila sa životom i karijerom. To znači da je velika, neshvaćena žena u Hollywoodu konačno pronašla svoj mir.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Photo: Profimedia
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    sretan rodendan kim