Life&style
1/19

Kič može poslužiti kao odlična inspiracija za uređenje doma

Postoji nekoliko definicija kiča, no niti jedna pozitivna. Opisuje se kao roba kojoj je jedini cilj da se proda, nisko vrijedno stvaralaštvo, propast umjetnosti te glorifikacija vulgarnosti i copy paste kulture. Voljeli li ga mi ili prezirali, kič je danas svugdje. On nije rezerviran samo za estradu, modu i politiku, već i za dom. No, iako ćemo lako zaključiti kako je ovaj pojam vezan isključivo uz pojedince bez ukusa, to ne mora uvijek biti tako.

Toj tvrdnji u prilog ide i postojanje campa, koji se uvijek nađe tu negdje kada govorimo o kiču. Ipak, camp je za za razliku od kiča namjerno pretjeran, odnosno svjestan je sebe.

 | Autor:

Kada se pojavio početkom 20. stoljeća, camp se rabio prvenstveno kao imenica, opisujući pritom čovjeka s određenim stilom, uzora većini homoseksualaca tog vremena. I premda je svoje korijene imao u gej zajednici, camp je odavno prihvaćen i šire kao sredstvo parodije i ironije. On ide toliko daleko od kiča, da na vrlo pametan način ismijava loš ukus. Stoga, ako na pravi način u svoj životni prostor ubacite kakav zlatni detalj koji neodoljivo podsjeća na neobarok ili stan uveselite umjetnim cvijećem, camp kao prosvijećeni kič može biti sasvim legitimna inspiracija. Ignoriranje estetike i namjerno naglašavanje nečega nisu isto. Stoga je bitno napraviti razliku između nerazumijevanja i nepoznavanja osnovnih estetskih pravila i želje da svojim interijerima date upečatljiv statement.

 | Autor:

Kraljica modnog kiča Vivienne Westwood uvijek je znala tu finu razliku. Ona je svojom pojavom i  svojim krojevima uvijek provocirala i propitivala društvo na beskrajno zabavan i ironičan način. Njen je camp vječito je bio i još uvijek jest parodija i što je najvažnije -  subverzivan je.

 | Autor: Gulliver Image/Getty Images Gulliver Image/Getty Images

Kultura je zamijenjena konzumerizmom, a kada je svijet u kaosu trebate malo slučajne neozbiljnosti“, smatra Vivienne te nudi rješenja u vidu pretjeranih haljina za maturalnu zabavu, torba s neobičnim motivima mačaka i medvjedića te odjeće s natpisima poput onog „Get A Life“. Osim Vivienne toliko je imena uz koje možemo vezati pojmove kič i camp. David Bowie, Elton John, Freddie Mercury, Dennis Rodman, Kiss, Boy George, Judy Garland, Diana Ross, Madonna, Dolly Parton, Liza Minnelli, Cher i Cyndi Lauper samo su neke od zvijezda koje su pravo utjelovljenje kiča i campa.

 | Autor:

Stoga, ako želite unijeti dašak kiča i campa u svoj dom, nećete pogriješiti s velikim uokvirenim posterima navedenih zvijezda. Što se tiče motiva na posterima, to ne moraju biti samo ovi glasnogovornici kiča i campa, bilo kakav prenaglašen motiv je u redu. Poput recimo portreta ikone dobrog ukusa Jackie Kennedy, ali u pretjeranom koloritu koji graniči s pop artom. Drugi način da unesete duh neozbiljnosti ili čak mistike, a da svoj prostor ne obojite potpuno u kič, su razne figurice koje možete razmjestiti po stanu ili odvojiti čitavu jednu komodu za njih. To mogu biti voštane figure, plastične i keramičke figure. Dozu mračne romantike će dati figurice balerina u staklu, zavjese od crvenog tila, mnoštvo svjetiljki u rozoj, tirkiznoj i zelenoj boji, koje će doći do potpunog izražaja u prostoriji s prigušenim svjetlom. Ukoliko pak želite da u vaš prostor dopire dovoljno svjetlost možete se odlučiti za luster naglašen bisernim perlicama.

 | Autor:

Dobrodošla je čak i plastika, u vidu okvira za slike, podmetača i stolnjaka, naravno u intenzivnim bojama. Boje su tu ključan faktor, kako u dnevnom boravku tako i u spavaćoj sobi. Crna i crvena satenska posteljina, savršeno će se uklopiti u lude kolorite dodataka za stan. Izbora je napretek. Dajte si slobodu i ne bojte se svoj dom ukrasiti elementima koje će za vas imati dublje značenje, a samo će prosvijećeni gosti znati na što se točno mislili kada se odabrali baš taj kič detalj.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: None

Komentari 0