Life&style

Kaže se MENSTRUACIJA. Možeš to slobodno reći

Menga, ciklus, tetka, oni dani u mjesecu ili kako ti drago... Čini se kako je konačno došlo vrijeme da se progovori o problemu koji se zove "skrivanje menstruacije", koji su žene današnjice usavršile. Zašto i danas koristimo eufemizme za menstruaciju i zašto se sramimo ciklusa koji ionako imamo svaki mjesec?

Prvu menstruaciju dobila sam sa 12 godina. Ništa dramatično, rekli bi mnogi. Običan prosjek za osobu koja je odrastala u 90-ima. Problem je bio što sam bila druga (brojkom i slovima, 2.) djevojčica u razredu koja je "postala žena". Ne moram niti pričati s kakvim terorima sam se susrela od strane dečkića iz razreda, ali jedan još veći sam proživljavala u vlastitom domu. Naime, odgojena sam u prilično zatvorenoj obitelji koja o seksu, vezama, i odnosima muškaraca i žena nije pričala do mojih ranih dvadesetih! Da ih opravdam, sada su postali puno više cool, ali tada mi je to bio smak svijeta. Naime, taj dan kada sam dobila prvu menstruaciju, živo se sjećam, trebala je cijela obitelj ići u goste. Kada sam majci rekla da se nešto čudno događa, ona mi je dala uložak i rekla da kažem ostatku obitelji da sam bolesna. U međuvremenu sam otišla do frendice gledati filmove i jadati joj se o cijeloj situaciji. Kada sam došla doma, baka me prvo "našpotala" jer kako to sad izvodim da sam bolesna, a trebala sam s roditeljima ići do rodbine. Mama joj je par dana kasnije objasnila situaciju, i baka mi se ispričavala stoljećima.

 | Autor: BuzzFeed BuzzFeed Da ne kažem nešto još bizarnije, do neke 18. godine života mama me stalno upozoravala da skrivam uloške jer "što će ljudi reći"! Najozbiljnije, jer imam tatu i brata(?)! Misleći kako moja obitelj uopće nije normalna i da imamo probleme u komunikaciji, čula sam i za još neke luđe slučajeve od strane svojih poznanica, prijateljica, kolegica. Naime, moja prijateljica Antonija ima 35 godina i još uvijek svoj ciklus zove "stvari" jer njoj nije društveno prihvatljivo da meni, svojoj prijateljici, kaže da ima jednostavno - menstruaciju.

S druge strane, otac moje prijateljice Morane bez problema kupuje njoj i sestri uloške i tampone kada ide u špeceraj, na što se, zamislite, Moranina majka zgraža. Zanimljivo je koliko "ženska stvar" u kojoj bismo trebale biti složne i ne sramiti je se, zapravo predstavlja tabu temu. I gotovo sve to polazi od majke. Naše majke su njihove majke učile da je to nešto što postoji, ali se treba kriti. Kada kolegici dajem uložak (koji je obični bijeli sterilni smotuljak koji život znači), moram joj dati poskrivečki i nadati se da to nitko neće vidjeti. Kada idem u trgovinu po pakiranje uložaka, dobijem čudne muške poglede dok stojim u redu na blagajni. Kada bi pogledi mogli govoriti to bi bilo: "Gle ju, luda je, PMS ju goni na najjače". To su muškarci koji su za menstruaciju čuli samo zahvaljujući TV reklamama za uloške i misle da je menstruacija "ona plava tekućina kako je pokazao brend koji nećemo imenovati".
 

 | Autor: BuzzFeed BuzzFeed

Kad sam čula za jedan primjer svoje poznanice, nisam se mogla oteti dojmu da se u našoj maloj sredini i u 21. stoljeću na menstruaciju gleda kao na veliki tabu. Naime, moja poznanica je s dečkom u vezi više od godinu dana. Sporazumno su se dogovorili da za vrijeme menstruacije nema odnosa. No, pri jednom pokušaju odnosa naglasila mu je kako je u zadnjim danima menstruacije što mu je bilo u redu - dok nije vidio. I onda se u potpunosti uspaničario! Od seksa na kraju, pogađaš, nije bilo ništa. Ona je ostala u čudu i nije joj bilo jasno zašto je on tako reagirao.

Taj dečko očito nije zno što je menstruacija i kako to izgleda, ali je još veći problem to da menstruacija kao sastavni dio života još uvijek nije društveno prihvatljiva. Nije sramota imati mengu, niti je sramota biti loše volje dok ju imaš. No, sramota je da društvo, čim imaš "one dane u mjesecu" te gleda kroz dvije prizme: A) čangrizava i nervozna i bolje ju je izbjegavati i B) joj jadna, sigurno sad ne može nositi ni bijele hlače niti ići u teretanu.

Sad je prilika da pobijemo ove mitove: za vrijeme menstruacije tvoji hormoni divljaju i tijelo postaje snažnije i izdržljivije, sličnije muškom tijelu. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Iako većina žena i djevojaka odbija za vrijeme ciklusa vježbati, čini se da je baš to najbolje razdoblje za početak vježbanja uopće, jer je za vrijeme menstruacije tijelo doista snažnije. Samo je problem u glavi jer mislimo već u startu da se osjećamo slabije. I da, u vrijeme razvijene tehnologije, sve boljih i kompaktnijih tampona, nema smisla da izbjegavaš određenu boju hlača ili odbijaš plivati u moru zbog menstruacije.

 | Autor: BuzzFeed BuzzFeed

Također, na našem tržištu od nedavno je dostupna i menstrualna čašica od koje žene još uvijek zaziru, što zbog cijene, što zbog načina rukovanja s tom čašicom. A koliko za vrijeme života žene potroše novca za vrijeme menstruacije i PMS-a? Prema istraživanju Huffington Posta, preko 113 000 kuna. Doduše, radi se o šaljivom istraživanju, u koji je uključena i čokolada, termofori, tablete za ublažavanje bolova, ali i antibebi pilule. No, za tampone ili uloške žena u prosjeku za života potroši preko 10 000 kuna!

Ovom problemu je doskočila i Škotska, koja je odnedavno u škole i na sveučilišta uvela automate za besplatne uloške, ali i besplatno savjetovanje vezano za ciklus općenito. Koliko će još trebati proći da se slična stvar dogodi i u hrvatskim školama, pa da i naše majke i sve buduće majke imaju jedan zdraviji odnos sa svojim kćerima. I prihvate napokon tu menstruaciju!

Photo: BuzzFeed

Komentari 0