Life&style

Kakva spoznaja: pametni telefoni mogu utjecati na dobivanje kilograma?

  • Ne, nećemo svoj pametni telefon sad baciti u smeće i iz ladice iskopati staru Nokiu 3310
  • I nije stvar u telefonu, nego u onome što s njim činimo za vrijeme jela
  • Brazilski znanstvenici istražili su kako korištenje medija utječe na to koliko jedemo 

Čini ti se skroz dosadno koncentrirati se za vrijeme doručka, ručka ili večere isključivo na jelo pa provjeravaš na mobitelu vijesti, šalješ mailove ili objavljueš n Instagramu? Pa... savjet je da prestaneš s time i za vrijeme jela ostaviš mobitel daleko od sebe! Naime, brazilski znanstvenici sa „Federal University of Lavras“ otkrili su u istraživanju da ćemo unijeti više kalorija ako za vrijeme jela koristimo medije. Dakle, posljedično bismo mogli zaključiti da nas mobiteli, ali i čitanje novina ili gledanje televizije mogu udebljajti! 

via GIPHY

Krivci zašto pojedemo 15 posto više  

Za istraživanje su znanstvenici pripremili primamljive grickalice za 62 ispitanika. Za vrijeme prva dva testa su ispitanici za vrijem jela čitali novine ili se igrali mobitelom. U trećem pokusu su smjeli jesti koliko žele, ali nisu smjeli dirati mobitel. Rezultat: tko se paralelno s jelom igrao s mobitelom, unio je 15 posto kalorija više od onih koji nisu za vrijeme jela koristili medije. 

Možda vas zanima Trbuh, noge ili guza: zašto se uvijek debljamo baš na istom dijelu tijela? Rubrika Life&style Life&style

Skretanje pažnje je ono što doista deblja 

Znanstvenici povezuju povećani unos kalorija s korištenjem medija (dakle, mobitela i novina) sa skretanjem pažnje ispitanika, odnosno, nisu bili svjesni koliko su doista pojeli. Dakle, tko se za vrijeme jela stalno koncentrira na druge stvari, prijeti mu rizik od pretilosti, tvrde znanstvenici. 

via GIPHY

Broji se više od onoga što je na tanjuru 

Općenito je poznato da zdrava i uravnotežena prehrana može spriječiti pretilost. Međutim, brazilski znanstvenici tvrde da nije jedino važno što se jede, nego i kako se jede. Odnosno, „Ljudi ne moraju paziti jedino na to koje namirnice konzumiraju – također trebaju izbjegavati ometajuće faktore za vrijeme jela!“ 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0