Life&style

Kako znati kada su plodni dani? Ovaj test utvrđuje ovulaciju

U svakom ciklusu žena može zatrudnjeti samo tijekom nekoliko dana. Prema tome, ako pokušavate zatrudnjeti, jako je važno tih dana imati spolne odnose. Ovulacija se obično javlja jednom mjesečno i to na polovici menstrualnog ciklusa, ali ovo vrijeme može varirati, ovisno o duljini i redovitosti ciklusa. No, mnogim ženama nije lako prepoznati kada su u plodnim danima, odnosno kada ovuliraju.

Znakovi ovulacije

1. Promjene u cervikalnoj sluzi
Tijelo u stanju ovuliranja ili približavanju ovulacije proizvodi više estrogena. Povećan estrogen uzrokuje povećanje cervikalne sluzi. Kada je osoba plodna, cervikalna sluz može tada biti: prozirna, obilnija, rastezljiva poput bjelanjka jajeta.

2. Promjene bazalne tjelesne temperature
Bazalna tjelesna temperatura (BBT) je temperatura tijela u mirovanju. Najtočnije mjerenje bazalna tjelesne temperature bi se trebalo provjeriti kada se osoba probudi. Tijekom ovulacije temperatura se može malo povećati jer tijelo luči progesteron, hormon koji pomaže zadebljanju sluznice maternice, a svrha toga je priprema maternice za implementaciju embrija. Prije ovulacije, oralna temperatura osobe iznosi oko 35,6 – 36,7 °C. A nakon ovulacije može povećati na 36,1 – 37,2 °C. Kao što vidimo, porast temperature je neznatan te je potrebno imati poseban termometar – termometar bazalnog tijela da bismo otkrili ovaj porast. Izmjerimo li precizno temperaturu saznati ćemo kada smo najplodniji, a to iznosi 2 do 3 dana prije nego bazalna temperatura dosegne najvišu točku i 12 do 24 sata nakon ovulacije. Kako bazalna temperatura raste tek nakon ovulacije druge metode načina provjere plodnosti su poželjniji.

To je na primjer razina luteinizirajućeg hormona (LH) u urinu. Na bazalnu tjelesnu temperaturu mogu utjecati i drugi čimbenici poput: konzumiranja alkohola, pušenja, manjak sna ili povećanje temperature iz nekog drugog razloga pa radi njih možda ne možemo detektirati ovulaciju.

 | Autor: Clearblue Clearblue

3. Povećana seksualna želja
Kod nekih žena je moguć veći seksualni nagon tijekom ovulacije. Povećani libido obično se poklapa s porastom estrogena i proizvodnjom LH zbog čega jajnici oslobađaju jajašca. Istraživanja sugeriraju da porast seksualne želje može započeti 3 dana prije vrhunca razine LH i trajati oko 6 dana.

4. Osjetljivost grudi
Tijekom ovulacije ili njenim približavanjem može se dogoditi da imate bolne ili osjetljivije grudi. Kod nekih žena, bolove u dojkama može izazvati povećana razina estrogena ili LH-a neposredno prije ovulacije. Također i smanjenje estrogena nakon ovulacije i povećanje progesterona mogu inicirati veću osjetljivost grudi.

5. Bolovi nastali ovulacijom
Kod nekih žena se tijekom ovulacije javljaju bolovi u donjem dijelu trbuha s jedne strane. Ovo je poznato kao ovulacijska bol, a obično se javlja na ovulacijskoj strani trbuha. Ova bol se javlja u oko 40% žena. Bol je često indikator vrhunca dosega LH, kada se folikul koji sadrži jaje koje se treba osloboditi razvija, ali još nije puknuo. Bol obično prestaje nakon 3 do 12 sati.

Uvijek možete napraviti test za utvrđivanje ovulacije

Clearblue Digital test za utvrđivanje ovulacije pomaže u povećanju vaših izgleda da prirodno zatrudnite utvrđujući vaša 2 najplodnija dana u svakom ciklusu, mjerenjem promjena u razini ključnog hormona plodnosti – luteinizirajućeg hormona (LH). Test je pouzdaniji od kalendarske i temperaturne metode* te vam pruža jasne rezultate bez pogreške koji su prikazani na digitalnom zaslonu.

Prikazuje vaša 2 najplodnija dana

Utvrđivanjem 2 dana kada su vaše mogućnosti da zatrudnite najviše, možete biti sigurniji da pokušavate u pravo vrijeme.

Pouzdanost veća od 99 %

Pouzdaniji od kalendarske i temperaturne metode u predviđanju najplodnijih dana.

 | Autor: Clearblue Clearblue Digital test za utvrđivanje ovulacije

Jasni digitalni rezultati

Uz pomoć jasnog digitalnog zaslona, svoje rezultate možete očitati jednostavnije nego ikad prije.

Jednostavan za uporabu

Jedinstveni svjetleći simbol 'štapića za testiranje' pokazuje da digitalni test za utvrđivanje ovulacije ispravno radi.

Clearblue je vodeća svjetska marka u područjima kućnih testova za utvrđivanje trudnoće i plodnosti. Clearblue ima 30 godina dugu povijest u inovacijama, pružajući ženama pouzdanost i sigurnost. Zato više od 20 milijuna žena svake godine odabire proizvode Clearblue. 
Clearblue više od 30 godina pomaže milijunima žena diljem svijeta tako što im daje pouzdane i jasne odgovore u prijelomnim trenucima u životu. Bilo da pokušavaju začeti ili misle da su trudne.

Photo: Shutterstock