Life&style 20. veljače 2012.

Kako uštedjeti na prostoru?

IKEA.
1/15

U svakom interijeru, a naročito onima manje kvadrature, važno je dobro iskoristiti svaki centimetar zadanog prostora, a da se pri tom ne izgubi toliko važna estetska komponenta.

Prostor se može gubiti smještanjem preglomaznog namještaja ali i više manjih komada namještaja te suvišnih dekorativnih elemenata. Posebnim izazovom se pokazuju interijeri u tavanskim prostorima, gdje kosine krova diktiraju organizaciju rasporeda prostorija i smještaj namještaja. 

Stubišta

Uz svoju osnovnu funkciju, ovaj dio prostora pruža velik manevarski prostor u smislu pohrane viška stvari – u stepenicama je moguće napraviti ladice koje se, ovisno o izvedbi, uopće ne moraju vidjeti jer su dio konstrukcije stubišta. Drugi često zapostavljeni dio stubišta je kosina koja se može preurediti u ormar/ostavu, a maksimalnu praktičnost i iskorištenost prostora jamčit će izvlačne police ili ladice. Na podestima stubišta mogu se smjestiti klupice koje mogu biti i maske za radijator ili, ako su u obliku škrinja s poklopcem, služiti za dodatno odlaganje stvari.

 | Autor: IKEA IKEA

Vješalice

Ako je hodnik uzak i općenito premalen za smještanje klasičnih vješalica, predlažemo da jedan zid 'obučete' u samoljepljive plastične vješalice poput onih kakve obično nalazimo u kuhinjama za kuhinjske krpe ili kupaonicama za manje ručnike. Uz uštedu prostora, dobit ćete i originalan izgled prostorije. Ipak, savjetujemo da takve vješalice dodatno učvrstite što je moguće snažnijim ljepilom kako bi mogle izdržati veća opterećenja (kapute i sl.).

Prostor ispod povišenih kreveta

Ovaj dio prostora često ostaje neiskorišten, iako doista nije malen, pogotovo ako je riječ o bračnim krevetima dimenzija 180x200 ili 200x200. Ladice, posebno kupljene kutije ili košare smještene pod krevetom skrivene su od pogleda, a u slučaju i da nemaju poklopce, sam krevet pruža zaštitu pohranjenim stvarima.

Bojler i perilica/sušilica za rublje

Centralni bojleri i perilica/sušilica za rublje i dalje su česti elementi kupaonica, pa čak i onih manje kvadrature. Umjesto toga, predlažemo da bojler prebacite u primjerice kuhinju gdje se može sakriti u jedan od gornjih elemenata. Isto vrijedi i za perilicu/sušilicu, koje se mogu postaviti u zasebni improvizirani ormar od knaufa s kliznim vratima – naročito ako se oba aparata postave jedan na drugi! Alternativno, uzmite aparat koji je ima obje funkcije, a prostor iznad njega ispunite policama za deterdžente za rublje, omekšivače i ostale slične potrepštine.

 | Autor: IKEA IKEA

Ormari po mjeri i bez hrbta

Ormari s kliznim vratima, izrađeni po mjeri i na način da prate linije zadanog prostora svakako će uštedjeti prostor, a ako se izrađuju do samog stropa, svakako savjetujemo postavljanje izvlačnih mehanizama za spuštanje garderobe smještene u gornji dio. Ovakvi ormari ne traže zadnju stranicu, pa se i dodatno štedi svaki dragocjeni centimetar. Ugradbeni ormari po mjeri idealni su za tavanske prostore jer besprijekorno prate i najkompleksnije linije zidova.

Šankovi – ormarići

Sveprisutnim trendom spajanja kuhinja i blagovaonica, šankovi postaju sve češćim dijelom interijera – osim kao pregrada i stol, mogu se napraviti i kao ormarići u koje se smještaju čaše, tanjuri i ostali predmeti. I u druge pregrade (dnevni boravak, dječje sobe..) mogu se smjestiti ne samo police i ormarići, već i čitavi ležajevi.

 | Autor: IKEA IKEA

Čarobni stolići i ostali multifunkcionalni namještaj

Osim za odlaganje čaša i dekorativne detalje, stolići u dnevnim boravcima mogu zamijeniti neke druge komade namještaja – primjerice, ako sadrže police ili ako su i sami dizajnirani u vidu škrinja, u njih se mogu pohraniti različiti predmeti svakodnevne upotrebe: dekice, dodatni jastuci, kreme za ruke i itd., preuzimajući ulogu komoda. Neki se stolići mogu rastezati i u klupice za sjedenje, a posebno praktičnima pokazat će se i stolići koji imaju dodatne umetke za odlaganje novina i časopisa… Tekstilne džepiće ili drvene i metalne konstrukcije za odlaganje novina mogu imati i neke fotelje i taburei, a navedeni namještaj također se može naći dizajniran na način da se u njih mogu odlagati tiskovine i sl.

Komentari 0