Life&style 08. siječnja 2015.

Kako urediti modernu dječju sobu?

Jedan od najzabavnijih dijelova doma za urediti zasigurno je dječja soba - ovdje ne morate biti jako ozbiljni, niti morate jako paziti da se sve slaže sa svime i da ne pretjerate s upotrebom veselih boja.

Naravno da do određene mjere možete pokušati uskladiti stil uređenja dječje sobe sa stilom koji prevladava u drugim dijelovima doma, no ovo je mjesto gdje je dozvoljeno kršiti pravila. U dječjoj sobi  možete upotrijebiti boje koje nigdje drugdje ne biste upotrijebili, dopušteno je, i štoviše, poželjno crtati i slikati po zidovima, lijepiti šarene postere i vješati neobične slike ili mobile.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Imajte na umu da se soba treba sviđati prvenstveno vašem djetetu ili djeci, jer je to njihovo malo carstvo i mjesto za bijeg iz svijeta odraslih! Zato im dopustite da lijepe naljepnice ako to žele, osigurajte im dio zida ili vrata po kojem je dozvoljeno crtanje i dopustite im da se slobodno izraze i daju vlastiti pečat svojoj malenoj oazi. Važno je i da soba bude funkcionalna na način da djetetu stvari i igračke budu lako dostupne i jasno razvrstane, te da ima mjesto za odmor, igru i učenje ako se radi o školarcu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Vodite računa o visini na koju postavljate police, ladice i sjedalice tako da ih dijete može lako koristiti te razmišljajte o praktičnim modularnim rješenjima koja nude više opcija ovisno o uzrastu djeteta. Praktično je nabaviti osnovne, veće komade namještaja kao što su krevet, ormar, ormarići, police i eventualno radni stol koje možete svakih nekoliko godina nadopunjavati jeftinijim potrošnim komadima kao što su razne vrste dječjih stolica, vreća za sjedenje,stolića, klupica i tepiha.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Tepih ili topla podna obloga vrlo je važan dio uređenja dječje sobe jer se većina djece najviše voli igrati i boraviti na podu. Tepih bi trebao biti dovoljno velik, lagan za održavanje, od prirodnih materijala, zabavnih motiva i udoban za sjedenje/ležanje na podu. Ukoliko ne želite tepih u dječjoj sobi, podna obloga od pluta prirodno je, zdravo i vrlo udobno rješenje.

 | Autor:

Elektroničke uređaje pokušajte zadržati izvan zidova dječje sobe – što zbog bolje kontrole nad količinom vremena i kvalitetom sadržaja koje vaša djeca provode na kompjutorima, tabletima, igraćim konzolama ili televiziji, to i zbog smanjenja utjecaja nezdravog tehničkog zračenja  na mjesto gdje dijete spava. Za zdrav i miran san potrebno je mirno okruženje u kojem nema elektroničkih uređaja.

I na kraju, nemojte robovati bojama kao što su roza/ljubičasta za djevojčicu i plava za dječaka – takvo kategoriziranje je odavno zastarjelo. Pitajte i slušajte svoju djecu, te zajedno i bez predrasuda izaberite boje koje će se sviđati i njima i vama!

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0