Lifestyle Living 1806 prikaza 07. siječnja 2013.

Kako urediti malu spavaću sobu?

Thinkstock.

Naš čitatelj Mario iz Zagreba javio nam se s tlocrtom svoga stana. Ne zna kako urediti spavaću sobu, a idejno rješenje predložili su mu arhitekti i dizajneri iz studija Domenico Leonardi.

Pitanje čitatelja

Trebam pomoć oko spavaće sobe od 7 kvadrata. Visok sam 190 cm tako da krevet mora biti nešto veći, a opet treba biti mjesta i za sve ostalo što ide u spavaću kao što su ormari (jer drugdje u stanu nema mjesta za njih). Problem su i ta balkonska vrata jer bi zbog njih trebala biti neka protočnost kroz sobu, prolaz, ali iako su jedini izvor svjetlosti samo smetaju. Najradije bi umjesto njih stavio prozor, ali vlasnik stana nije otvoren za tu opciju. Kako da uredim tu sobu da stane krevet u kojem mogu udobno spavati?

Mario, Zagreb

Domenico Leonardi odgovara

Ponekad idealno rješenje prilikom uređivanja malih prostora, jednostavno nije moguće. Tada pokušavamo, sintezom dizajna i funkcionalnosti, izvući maksimum iz određenog interijera. To je bio slučaj i s ovom spavaćom sobom.

 | Autor: Mladen Pandur Mladen Pandur

Osnovni problem je što nismo imali mogućnost izvesti određene građevinske radove kako bi "ukrali" par kvadrata te se izvukli iz neugodne situacija da u samo 7 m2 smjestimo sve što je potrebno u spavaćoj sobi. Iako je spavaća soba, po pravilu mjesto gdje "samo" spavamo, potrebno je imati kvalitetan i veličinom odgovarajući ležaj, ormare, mjesto za odlaganje stvari prije spavanja te adekvatnu rasvjetu (prije svega za čitanje). U ovom slučaju, odlučili smo se za dva manja građevinska zahvata. Radijator, koji je zauzimao položaj na desnom zidu spavaće sobe, pomaknuli smo ispred staklene stijene (samostojeći radijator s postoljem u podu). Taj zahvat ne predstavlja problem jer su nam instalacije gotovo na istom mjestu. Također, iznad kreveta smo postavili dekorativnu gredu od gips – kartonskih ploča u koju je smještena indirektna halogena ili led rasvjeta. Ta greda, iako nije potrebna, vizualno daje jedan novi doživljaj sobi.

 | Autor:

Krevet je veličine 160x205 cm i, na žalost, u ovakav prostor nije moguće staviti veći krevet (širine 180 npr.) zbog ulaznih i balkonskih vrata. Ormare smo ugradili na zid tako da sadrže dva bočna ormara s kliznim vratima, ukupne širine po 85 cm i visine 190 cm. Iznad kreveta nalaze se manji ormarići te iznad njih nešto veći. Dubina ormara je 55 – 58 cm tako da u bočne ormare možemo ugraditi vješalice za npr. odjela ili ženske kostime... Takav položaj kreveta i ormara ostavlja nam najviše prostora s bočnih strana kreveta i neometani prilaz krevetu. Također, ispred kreveta ostaje još minimalno prostora za prolaženje između ulaznih vrata u sobu i balkonskih vrata.

Što se tiče dekoracija i samog dizajna, gredu iznad kreveta te desni zid, obojali smo Valpaint bojom (imitacija pijeska), iza uzglavlja kreveta postavili smo dekorativnu opeku i dodali male ukrasne tepihe bijele boje (čupavci). Ormar je izrađen od bijelog iverala u visokom sjaju kako bi refleksijom dobili više prirodnog svijetla. Iznad uzglavlja kreveta, u donju stranu ormarića, ugradili smo led rasvjetu koja je pogodna za čitanje prije spavanja. I iskreno se nadamo da će te u ovakvoj spavaćoj sobi provoditi ugodne trenutke.

Ukoliko i vi imate prostor koji ne znate urediti, pošaljite nam opis s dimenzijama ili tlocrt prostorije na info@budi.in, a naši stručnjaci iz dizajnerskog studija Domenico Leonardi će se potruditi pronaći idealno rješenje te kreirati 3D prikaz sobe.

Komentari 0