Life&style
1/7

Uređenje malih spavaćih soba

Planiranje estetski privlačne, a uz to i maksimalno funkcionalne spavaće sobe u prostorima male kvadrature doista je velik izazov.

Važno je da koristite što manje različitih, žarkih te zagasitih boja! Isto vrijedi i za različite materijale. Malene sobe će se vizualno povećati ako koristite sve nijanse bijele boje – naročito za zidove, a samo jednu ili dvije koristite u manjoj mjeri, tek kao naglasak u prostoru. 

 | Autor: AS Creation AS Creation

Kada je namještaj u pitanju, mjesto smije pronaći samo onaj osnovni: krevet, ormar te eventualno komoda i noćni ormarići koji svojim dimenzijama odgovaraju sobi tj. nisu nesrazmjerno veliki. Namještaj u koji se odlažu stvari (ormari, škrinje…) trebaju biti zatvorenih fronta, po mogućnosti jednostavnih, ravnih linija. Zbog nedostatka prostora, poželjna su klizna vrata ormara i komoda, a u nekim spavaćim sobama u kojima se vrata otvaraju prema unutra i kao glavna vrata.

Prostor ispod kreveta valja iskoristiti do maksimuma. Ako krevet već nema ugrađene ladice, tada ispod njega smjestite dekorativne kutije u koje ćete odložiti posteljinu i sezonsku odjeću koju trenutno ne koristite.

Horizontalne pruge u dvije boje (boja, tapete) na jednom od zidova će također vizualno povećati prostor, dok su teški okviri i masivan namještaj, kao i debeli tekstil s većim i šarenim uzorcima apsolutno nepoželjni elementi. Bez obzira na njihovu dekorativnu stranu, izbjegavajte krevet sa širim drvenim okvirima jer nepotrebno zauzimaju dragocjen prostor.

 | Autor: IKEA IKEA

Umjesto klasičnih polica, bolje je (gdje je to izvedivo) postaviti police u sam zid. Radijator obucite u drvenu masku i na taj način možete dobiti još jednu policu za odlaganje stvari. Izbjegavajte velike viseće lampe, već umjesto njih radije izaberite manje i tanje zidne lampe ili plafonjere.

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Ostavite otvorenim izvor prirodne svjetlosti korištenjem jednobojnih, tanjih zastora ili samo platnenog zastora na potezanje.  Veća ili manja ogledala više su no poželjan ,,gost'' u svakoj malenoj spavaćoj sobi, bilo kao vrata ormara ili samostalno na zidu. 

Već ako se pridržavate ovih savjeta, vaša će spavaća soba postati malim, funkcionalnim bombonom  kojem ćete se s veseljem vraćati i uvijek s ponosom pokazivati. 

Photo: IKEA

Komentari 0