Life&style
1/10

Kako urediti malu kupaonicu?

Opremanje malih kupaonica može se pokazati pravim izazovom, jer kupaonice, za razliku od drugih prostorija u stanu, uvijek moraju sadržavati osnovne elemente, a to su u prvom redu sanitarije.

 | Autor: Dulux Dulux Bez obzira na veličinu, kupaonica uvijek mora biti praktična, ali i oku ugodna, a tu su uvijek i već provjereni trikovi koji će male kupaonice učiniti vizualno većima. U takvim prostorima će uvijek dobro doći velika ogledala, koja se mogu postaviti preko jednog cijelog zida. U malim kupaonicama nisu na odmet pomična vrata na koja se također može postaviti ogledalo.

Raspored svih sanitarija uza sam zid, kao i zahodskih školjki s ugradbenim kotlićima, uvijek će se pokazati dobrim rješenjem. Izrada namještaja po mjeri umjesto već gotovog, također može pridonijeti uštedi prostora, a i najbolje odgovoriti na vaše stvarne potrebe. Ako se u maloj kupaonici već nalazi veća kada koja guta prostor, predlažem da se, kao protuteža, umjesto umivaonika u ili na kupaonskom ormariću radije odabere manji zidni umivaonik iznad kojeg će se postaviti ogledalo. Na taj način će se dobiti osjećaj prozračnosti i rasterećenosti malog prostora te smanjiti moguća klaustrofobičnost.

Za kade i tuševe predlažem prozirna klizna vrata ili vrata koja se otvaraju prema unutra, a ne prema ostatku kupaonice. Klizna vrata se preporočuju i za kupaonski namještaj kao i za sama ulazna vrata kupaonice. Za male kupaonice su idealne sve varijante bijele boje, ali i nježne pastelne nijanse.

 | Autor: Domus Nobilis Domus Nobilis

Vrlo zahvalnim će se pokazati ako se čitava kupaonica zadrži na samo jednom tonu, što će je najbolje vizualno povećati. Moguće je koristiti i žarke boje, poput narančaste ili crvene, ali u tom slučaju se preporuča svjetliji namještaj i sanitarije. Kao i u drugim manjim prostorijama svakako se savjetuje izbjegavanje svih tamnih, teških tonova, kao i upotreba mnoštva dekorativnih predmeta i motiva, naročito onih većih dimenzija. Preporučaju se i manje slavine.

 | Autor: IKEA IKEA

 | Autor: IKEA IKEA Ako se za podne i zidne obloge koriste keramičke pločice, svakako je bolje uzeti pločice manjih dimenzija ili danas vrlo trendovske mozaik pločice. Otvorene zidne police nisu najbolje rješenje za male kupaonice, jer stvaraju osjećaj kaosa i pretrpanosti prostora. To je prostor koji uvijek mora biti uredan i čist. Umjesto njih je bolje izvidjeti mogućnost postavljanja polica u sam zid. Kutovi se također mogu iskoristiti za kutne ormariće, a u nedostatku mjesta za pohranu stvari vrlo je praktično presvući vrata čvrstom tkaninom na
kojoj su našiveni džepovi za odlaganje manjih stvari.

Savjetuje se izbjegavanje kupaonskog teškog namještaja od punog drva, kao i šarenilo boja. U malim kupaonicama vrlo je važna rasvjeta – uz centralno rasvjetno tijelo na stropu dobro je imati i manja, pomoćna iznad umivaonika ili posebice iznad ogledala, ili u samom kupaonskom ormariću. Na taj način ćete vizualno povećati prostor, a ujedno ga dodatno osvijetliti te ga na taj način i učiniti ljepšim. Ako se u kupaonici nalazi plinski bojler ili perilica rublja, predlažemo razmotriti opciju da ih se premjesti u neku drugu veću prostoriju, poput kuhinje ili, imate li mogućnosti, napravite odvojenu prostoriju koja bi vam dodatno služila kao ostava za sredstva za čišćenje, metle, usisavač i slično, a u koju biste smjestili i perilicu.

Photo: IKEA

Komentari 0