Life&style

Kako urediti malu kuhinju i blagovaonicu?

Naša čitateljica Eni javila nam se s problemom uređenja kuhinje bez prirodnog svjetla. Kako se radi o njenom prvom stanu, stručnjaci iz dizajnerskog studija Domenico Leonardi su joj odlučili pomoći kako bi u njemu živjela sa stilom.

Pitanje čitatelja

Poštovani,
Prvi put uređujem svoj životni prostor pa bih Vas molila za savjet u vezi uređenja kuhinje i dnevnog boravka sa blagovaonicom. Stan je prazan, ali neke su prostorije već namijenjene pošto su postavljene instalacije. Kuhinja je predviđena u zatvorenom prostoru koji nema prozora, a voljela bih da je osvijetljena i da postoji mala ostava kraj kuhinje ili u sklopu kuhinje. Rješenje za ostavu bi mogao bit mali hodnik kraj kuhinje, ali bih ga radije iskoristila za malo garderobu. Visina stropa je 280 cm.
Eni

 | Autor: Privatno Privatno

Domenico Leonardi odgovara

Naš ovomjesečni projekt je uređenje prostora dnevnog boravka, kuhinje i blagovaone. U pismu naše čitateljice, shvatili smo da je najveći problem zatvorena kuhinja koja nema prirodnog svijetla. To nam je bio prioritet prilikom izvođenja tlocrta. Kako kuhinju od dnevnog boravka dijeli pregradni zid, odlučili smo ga rušiti i spojiti kuhinju s boravkom i blagovaonom kako bi dobili jedan otvoreni prostor.

 | Autor:

Instalacije u kuhinji su već provedene pa smo je ostavili na istom mjestu ali smo radnu plohu produžili. Na jednoj strani kuhinje (uvučenoj u prvotnom prostoru), ostavili smo visoke elemente u kojima smo instalirali pećnicu i ugradbeni hladnjak. Također, ostalo je mjesta za veliku izvlačnu policu, popularno zvanu „apoteka“. Desna strana kuhinje je radna ploča sa sudoperom, perilicom posuđa i ladicama. Iznad se nalaze ormarići. Kuhinja se, naravno, može modificirati prema želji i potrebi klijenata. U nastavku kuhinje, postavili smo blagovaonu – stol i šest stolica, koji se može po potrebi razvući i tako dobiti još dva sjedeća mjesta.

 | Autor:

Blagovaona je odvojena od kuhinje dekorativnim zidom, napravljenim od MDF-a ili običnog punog drveta. Nije potpuno zatvorena kako bi u kuhinji ostalo dovoljno svijetla.

 | Autor:

Dnevni boravak smješten je na lijevu stranu od ulaza u prostor s velikom kutnom garniturom i jednim tabureom te je predviđen za 6 – 7 sjedećih mjesta. Televizor se nalazi na zidu na kojem imamo najmanji odsjaj svijetla, a upravo taj zid ukrasili smo crno – sivom ciglom.

 | Autor:

U cijelom prostoru igrali smo se crnom, bijelom i sivom bojom, no taj doživljaj crno – bijeloga može se ukrasiti najrazličitijim dekoracijama jakih boja koje bi savršeno izgledale u prostoru. Zavjese na vratima terase su tzv „spaghetti“ zavjese, bijele boje. Zidove između vrata terase popunili smo slikama većih dimenzija iako na te zidove možemo staviti i radijatore.

Oko cijelog boravka, na bočne zidove, postavili smo spušteni strop od gips – kartonskih ploča i ugradbenu halogenu (ili led) rasvjetu.

Ukoliko i vi imate prostor koji ne znate urediti, pošaljite nam opis s dimenzijama, visinom stropa i tlocrt prostorije na info@budi.in, a naši stručnjaci iz dizajnerskog studija Domenico Leonardi će se potruditi pronaći idealno rješenje te kreirati 3D prikaz sobe.

Photo: None

Komentari 0