Lifestyle Living 259 prikaza 04. ožujka 2013.

Kako urediti jednosoban stan?

Ovog mjeseca obratila nam se čitateljica Binasa koja želi urediti svoj renovirani životni prostor. Stručnjaci iz dizajnerskog studija Domenico Leonardi savjetuju joj kako da maksimalno iskoristi postojeću kvadraturu.

Pitanje čitateljice

Poštovani,
Molila bih Vas ako imate neku ideju da mi pomognete u redizajnu dnevnog boravka s kuhinjom. U početku je to bila kuhinja na L, a namjera mi je bila napraviti ili neki skladniji prostor (prostor za rad, kuhinju i dnevni boravak povezano ili ukoliko je moguće neka dodatna sobica te dnevni boravak s kuhinjom). Problem je što je dotok svjetla s jedne strane a kuhinjske instalacije su na ovom kuhinjskom zidu koji je nosivi i teško ih je seliti na neki drugi zid. Mogu se micati eventualno prema gornjem dvokrilnom kuhinjskom prozoru.

 | Autor: Privatno Privatno

U nastavku Vam šaljem polazno stanje, koje je za sada promijenjeno jer je lođa zagrađena staklenom stijenom te mi je namjera je koristiti kao dio stambenog prostora. Pregradne stijene između stare kuhinje i dnevnog boravka su porušene kao i pregradne stijene između stare lođe i dnevnog boravka. Ostavila sam jedino ostavu koju sam mislila iskoristiti kao garderobu.
Binasa

Domenico Leonardi odgovara

Uvijek je lijepo kad imate slobodu da porušite nekoliko zidova u starijem stanu te dobijete jedan jedinstven prostor u kojem možete biti malo kreativniji i malo se više poigrati s dizajnom. Takav je bio slučaj u našem zadatku. Nakon rušenja nekih pregradnih zidova i stijena, dobili smo prostor od 33 m2, što je potpuno dovoljno za dnevni boravak, blagovaonu i kuhinju.

 | Autor:

Pokušali smo stvoriti moderan, a opet maksimalno funkcionalan prostor. Položaj kuhinje bio je određen postojećim instalacijama pa je kuhinja ostala na prvobitnom položaju. Za izradu kuhinje koristili smo bijeli iveral u visokom sjaju koji kuhinji daje elegantan izgled, a cijenom je daleko ispod MDF-a ili acryla. Cijena kvadrata takvog iverala kreće se od 90 – 130 kn.

 | Autor:

Iza moderne nape postavili smo staklo s odgovarajućim posterom, kako bi zaštitili zid od prljanja. Hladnjak je ugradbeni a ostavili smo i mjesto za perilicu posuđa. Da bi, barem vizualno, pregradili blagovaonu i kuhinju, postavili smo mali šank koji može služiti za jutarnje ispijanje kave, ali i kao radna ploha. Nasuprot se nalazi blagovaona s četiri mjesta za sjedenje, ali po potrebi možemo smjestiti i 6 stolaca. Stol je dimenzija 160 x 90 cm. Pored stola je i velika staklena stijena koja daje puno prirodnog svijetla tako da nismo koristili zavjese (koje po potrebi i želji možemo postaviti). Na zidu pored stola, nalazi se jedan viseći ormarić s ugradbenom led rasvjetom.

 | Autor:

U prostor dnevnog boravka postavljena je kutna garnitura dimenzija 250 x 190 cm. Poigrali smo se i sa spuštenim stropovima od gips – kartonskih (knauf) ploča na taj način da smo iznad kutne garniture spustili strop te ostavili otvore (krugove) kroz koje prolazi svjetlost. Ta rasvjeta je indirektna, ali smo smatrali da nema potrebe za jačom rasvjetom u samom prostoru boravka. Doduše, pojačali smo je rasvjetom iznad TV-a i visećom lampom. Prostor je dekoriran elementima i namještajem iz Karea i Maisons du Mondea. Desno od televizora postavili smo dvije identične slike, jednu iznad druge, jakih boja koje interijeru daju živost. Na prelazu iz blagovaone u dnevni boravak (iznad leđa kutne garniture) postavili smo dekorativnu zavjesu (može identična ili "Spaghetti" zavjesa). Nije nam zatvorila prostor ali ipak na neki način, dijeli dva prostora. Nadamo se da je naša čitateljica zadovoljna i da će njezin dnevni boravak izgledati baš ovako.

Ukoliko i vi imate prostor koji ne znate urediti, pošaljite nam opis s dimenzijama, visinom stropa i tlocrt prostorije na info@budi.in, a naši stručnjaci iz dizajnerskog studija Domenico Leonardi će se potruditi pronaći idealno rješenje te kreirati 3D prikaz sobe.

Komentari 0