Life&style
1/7

Kako urediti drvenu vikendicu?

Starinske drvene kuće danas su sve popularnije kao idealne vikendice za odmor, ali i kao investicija. Budući da se te nekretnine nalaze u kontinentalnim dijelovima zemlje, one se svojim vanjskim izgledom idealno stapaju s okolišem – to načelo trebalo bi se očitovati i u njihovu unutarnjem uređenju, stoga savjetujem da interijer uredite u tradicionalnom rustikalnom ili nordijskom (skandinavskom) stilu.

Drvene kuće u kontinentalnom stilu

Prilikom uređenja, svakako obratite pozornost na nekoliko elemenata – rustika odiše intimom i toplinom seoske idile, stoga zaboravite na jednostavne i ravne linije suvremenog namještaja! Materijali u ovakvim prostorima moraju biti prirodni (namještaj i sav tekstil), idealno od drva kakvo nalazimo u prirodnom okolišu (bukva, hrast, javor, jelovina…).

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Podovi u svim prostorijama (čak i u kupaonici i toaletu) trebali bi biti prekriveni grubljim drvenim daskama širih dimenzija, koje se potom mogu lakirati (vidi se ljepota prirodnih godova) ili obojiti debljim ‘nesavršenim’ namazom smeđe ili zelene boje. Općenito govoreći, u ovakvim prostorima trebale bi prevladavati sve nijanse smeđe i zelene u kombinaciji s crvenom, narančastom i žutom. Namještaj je masivan (u kuhinji je, ipak, dopušten i laganiji) i jednostavan, izrađen od nelakiranog, grubog drva, što pridonosi osjećaju topline i ljepote netaknute prirode.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U rustikalnim prostorima kao dodatni element za odlaganje stvari najbolje će izgledati starinske drvene škrinje. Od tekstila predlažem vunu i pamuk, a od motiva jednobojni, cvjetni ili karirani uzorak. Nemojte zaboraviti da je jedan od tradicionalnih motiva naše rustike motiv srca – on se može naći na zavjesama, izrezbaren u drvenim kuhinjskim ormarima ili stolcima, na tepisima, posteljini… i uvijek će dobro izgledati u ovakvim prostorima! Na masivnoj sofi i foteljama neka se uvijek nađu dekorativni jastučići i prebačena složena dekica (od vune ili pamuka, ovisno o godišnjem dobu). Stolnjaci i tabletići trebaju biti izrađeni od grubog lanenog, tzv. seljačkog platna s vunenim dekorom. U sobama će lijepo izgledati i štrikani bijeli pamučni tabletići.

Prostor nipošto nemojte pretrpavati namještajem – usredotočite se radije na nekoliko masivnijih komada u rustikalnom stilu. Rustikalni prostori dobro izgledaju i ako jedan dio namještaja oslikate nekim cvjetnim motivom. Zavjese su obvezne – dok će u kuhinji lijepo izgledati kraće s donjim čipkastim obrubom, u sobama se odlučite za jednobojne, karirane ili floralne gušće zavjese (idealno je da prate dezen sofe, fotelja, prekrivača na krevetu). Takve zavjese koje svojom težinom padaju do poda ne samo da će dodatno ‘smekšati’ prostor već će i tijekom zime čuvati toplinu!

Tepisi su poželjni baš u svim prostorijama, bilo da je riječ o malim ili velikim, jednobojnim ili s nekim dezenom, ali moraju biti od prirodnih materijala (vuna, pamuk). Od dekora svakako iskoristite originale ili replike starinskih petrolejskih lampi, na zidove postavite keramičke tanjure s rustikalnim motivima, a u kuhinji kao dekor upotrijebite dio svoje smočnice (staklenke sa zimnicom), lance paprike, lonce i mužare od mjedi, stara željezna glačala, keramiku oslikanu cvijećem ili voćem i sl.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kao povratak originalnom, idiličnom životu na selu, predlažemo da razmislite o tome da na kuhinjski zid stavite i one toliko prepoznatljive pamučne krpe s rimovanim natpisima koji obično aludiraju na kuharske sposobnosti domaćice. Na ormarima u spavaćoj sobi i drugdje po pokućstvu poželjno je kao dekor staviti jabuke, dunje, limune i sl.

Moderne alpske vikendice

Ako imate modernu drvenu kuću kosog krova (tzv.alpsku kuću), predlažem da razmislite o nordijskom ili skandinavskom stilu. Glavne su značajke ovog stila također prirodno drvo (na podove i namještaj nerijetko se nanose tanki, gotovo prozirni slojevi boje) i prirodne tkanine. Drvom se mogu oblagati i zidovi (vrlo često i samo dio do sredine zida), a u ovom stilu u pravilu su prihvatljiva sva svijetla drva (jelovina, bukva).

Boje koje se primjenjuju u nordijskom stilu nastaju kao izravan odgovor na oštru klimu u kojoj se najveći dio godine ne može uživati u blagodatima sunca i topline – stoga tople boje interijera ‘razbijaju’ hladnoću prirodnog okoliša (najčešće su to žuta, mliječnobijela i sve nijanse terakote, a posebno je zastupljena varijanta svijetloplave – ukratko, boje sunca, oblaka, zemlje i neba). Općenito govoreći, dopuštene su i sve ostale nježne pastele. Sve što je teško i tamno apsolutno je zabranjeno!

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Interijer mora prije svega biti prozračan i svijetao! Namještaj neka bude što je moguće jednostavniji, ravnih linija i lagan, s mogućim laganim zaobljenjima. Općenito, jedna je od glavnih karakteristika ovog stila jednostavnost, funkcionalnost i ekonomičnost u dekoru – za unošenje topline doma služe tople boje (kojima se mogu obojiti i stropovi). Česta je upotreba sofa koje podsjećaju na klupe s jastucima, kao i općenito drvenih klupica. Pamuk i grublje laneno platno vjerni su pratitelji ovog stila, a uz jednobojni upotrebljava se i prugasti i karirani tekstil (oba često samo u dvije boje). Ako odlučite postaviti rasvjetna tijela izrađena od željeza, sigurno nećete pogriješiti. Kako jednostavnost uključuje i što manje detalja, budite oprezni s dekorativnim elementima – predlažemo da razmislite o vijencu od suhog cvijeća u dnevnoj sobi, pamučnim ili vunenim tepisima na pruge ili nježnog cvjetnog  uzorka, ogledalima drvenih ili željeznih okvira jednostavnih ravnih linija te srebrnim ili željeznim svijećnjacima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Opći savjeti za uređenje drvenih kuća

  • Pri uređenju drvenih kuća inspiraciju ponajprije crpite iz tradicije i prirodnog okoliša!
  • Obvezna je upotreba prirodnih materijala!
  • Nemojte miješati stilove (osobito se ne preporučuje suvremeni minimalistički namještaj). Sve prostorije uredite u rustikalnom ili nordijskom stilu, uključujući i kuhinju, ma koliko vam se one moderne činile funkcionalnijima!
  • U nordijskom stilu pod svaku cijenu nastojte imati svijetle drvene podove!
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0