Life&style
1/9

Kako urediti dječji kutak za igranje?

O važnosti igranja u razvoju djeteta napisane su bezbrojne studije stručnjaka iz različitih područja, u kojima se ističe kako igranjem dijete ,,upija’’ nova iskustva, uči razumjeti svijet oko sebe, vježba graditi odnose s drugima, razvija maštu i motoričke sposobnosti, testirajući vlastite intelektualno-kreativne mogućnosti koje će poslije, tijekom života nadograđivati dodatnim znanjima i vještinama.

Stoga i ne čudi što se danas, vjerojatno više no ikada, sve više vodi računa da se u svakom domu odredi barem jedan odvojen kutak prilagođen potrebama djeteta, u kojem će moći uživati u svom malom svijetu zabave i bezbrižnim trenutcima djetinjstva kojih će se uvijek kasnije rado prisjećati.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Bilo da je riječ o dijelu dječje sobe ili zasebnoj prostoriji predviđenoj za dječju igraonicu, ovaj prostor bi funkcionalno i estetski trebao biti mjestom koje dijete doživljava kao vlastito malo carstvo "najstrože zabranjeno" odraslima…

Osnovni elementi svake igraonice

U svim prostorima namijenjenima igri djece iznimno su važne adekvatne podne obloge. Osim parketa po kojem su razbacani jastučići za sjedenje ili standardnih tapisona koji se lako čiste ili se periodički iz higijenskih razloga zamjenjuju, danas su sve popularniji podovi od savitljivih polivinila ili gume, s protukliznim svojstvima. U igraonicama se takvi podovi često nalaze u obliku jednobojnih ili višebojnih kocaka, koji ne samo da lijepo i interesantno izgledaju, već se i lako postavljaju i još lakše održavaju. Jedan od najpoznatijih ,,uzoraka’’ takvih kocaka je i dalje uzorak puzzli.

 | Autor:

Stolići i stolice u dječjim igraonicama preporučuju se za svu djecu, ne samo za onu koja pokazuju oduševljenje bojankama ili pisanjem prvih slova i brojeva. Stolići i stolice mjesto su prvih pokušaja oblikovanja plastelina, društvenih igara, sklapanja prvih didaktičkih igrača, što predstavlja dobru "uvertiru" za kasnije školsko doba i veće pisaće stolove. Stolići i (najčešće četiri) stolice u igraonicama prilagođeni su djetetovoj visini, idealno od laganog drva ili sintetičkih materijala kako bi ih dijete po potrebi moglo lako premještati, te blago zaobljenih rubova.

Uvijek vodite računa da dio prostorije ostane prazan kako bi dijete u igraonici moglo plesati, sjesti na pod s više prijatelja i igrati društvene igrice ili pak razvući tračnice svoje nove željeznice … Stvaranju dodatnog slobodnog prostora uvelike će pripomoći lagane stolice koje se mogu sklopiti ili odložiti poslagane uz zid jednog kuta sobe.

 | Autor: GooMoo GooMoo

Djeca se vole zavlačiti u različita ,,skloništa’’ i vole razne fizičke aktivnosti – zato su u igraonicama uvijek poželjne male platnene kućice ili indijanski šatori, ali i mogućnost ugradnje zidnih ljestvi, ljuljačke, tobogana kojim se spušta s kreveta, i slično.

Boje

Kako igraonice podrazumijevaju različite dječje aktivnosti, preporučujem tople i žarke boje, poput intenzivne žute ili narančaste… Ako je kutak za igranje dijelom već uređene dječje sobe, predlažem da zid oko igraonice obojite u jednu od žarkih nijansi već postojećeg tona u interijeru (primjerice, u dječjoj sobi djevojčice gdje prevladavaju ružičasti tonovi, zid igraonica bio bi nijanse fuksije).

 | Autor: GooMoo GooMoo

Dio jednog od zidova igraonice dobro je ,,obući’’ u sivu, zelenu ili bijelu školsku ploču, a dobro je razmisliti i o zidnim uljanim bojama  koje se lakše održavaju.

Šarenilo u igraonicama je ne samo dopušteno, već i poželjno. Ipak, nastojite izabrati jednu boju koja će prevladavati (najbolje na zidovima) te namještaj jedne boje i istovjetnog materijala.

Kako djeca igraonice doživljavaju vlastitim dijelom stana, nije na odmet na zidove postaviti dekorativna slova od tanke spužve/gume  ili drva s njihovim inicijalima ili punim imenima. Alternativno, dobro će izgledati i naljepnice s kakvim zgodnim tekstom, poput "igram se" ili "moj kutak".

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Spremišta – ključ za uspješnost svake igraonice

Djeca znaju biti pravi majstori u stvaranju nereda u kojem će često gubiti stvari i tražiti vašu pomoć u pronalaženju autića ili omiljene lutke ispod gomile drugih igračaka. Stoga u igraonicama nikako nemojte zaboraviti na spremišta u koja će se nakon igre obavezno pohraniti svi dječji "rekviziti". Takva spremišta iznimno su važna ne samo zato što sprječavaju nered i kaotičnost, već i smanjuju mogućnost ozljeda, kako djece, tako i odraslih (npr. skateboard prekriven slikovnicom ili stripom, kao i hrpice Lego kocaka neki su od najčešćih rizika u svakoj igraonici). Spremišta za igračke mogu biti police, škrinje, manji ormarići, ladice, košare, zidni platneni panoi s džepićima… bez obzira o kakvoj je vrsti spremišta riječ, najbolje je da budu prilagođena dobi djeteta, kako bi samo moglo dohvatiti željeni predmet te ga nakon upotrebe i pospremiti. Time će dijete naučiti razvijati radne navike, kao i osjećaj odgovornosti. Više police koje dijete ne može dohvatiti predlažemo koristiti za odlaganje igrački koje nisu u svakodnevnoj upotrebi, razne nagrade iz slobodnih aktivnosti ili najbolje djetetove umjetničke radove. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dobra organizacija spremišta još je jedan do iznimno važnih elemenata. Odvajanje igračaka i ostalih predmeta koji služe za igru prema kategorijama, bilo u zasebne pregrade ili košare/kutije u otvorenim policama, uštedjet će vrijeme za pronalaženje istih, kao i pridonijeti djetetovu razvoju svijesti o prednostima urednog prostora u kojem se lako snalazi.

Naročito atraktivne police koje će se svidjeti svakom djetetu u obliku su slova ili brojeva, ili niže s puno manjih otvora u koje se smještaju višebojni platneni ili plastični kontejneri za pohranu igračaka. Police, čija će organizacija rasporeda biti usklađena s potrebama vašeg djeteta, dobro je dati izraditi i kod lokalnog stolara, dok će u manjim igraonicama s vrlo velikim brojem igračaka biti dobro razmotriti i mogućnost ugradbenog ormara s kliznim frontama, koje će sakriti preveliko šarenilo i vizualno ,,osloboditi’’ i povećati prostoriju.

Tematsko uređenje

Ako dijete voli prirodu ili želi postati novi Indiana Jones, predlažem koristiti predominantno zelenu boju, u kombinaciji sa smeđom i bež bojom. U sredinu ili u kut sobe može se postaviti prirodno deblo, čije grane dopiru do stropa. U drugi kut dobro je postaviti uže ili mornarske ljestve za penjanje (postavljanje ovog rješenja obavite u obaveznoj konzultaciji sa stručnjacima). Na jedan od zidova stavite fototapetu prašume. Uz ovakvo vizualno rješenje predlažem prirodan, drveni namještaj svijetlih tonova. Rasvjetna tijela neka budu organskih linija, koje oblikom (i/ili bojom) podsjećaju na tek propupalo lišće…

 | Autor: GooMoo GooMoo

Ako pak dijete voli more, predlažem koristiti plavu boju u kombinaciji s narančastom. Na zidovima predlažem naljepnice s prizorima iz morskih dubina (morska trava, ribice, hobotnica). Namještaj koji će se dobro uklopiti u ovu kombinaciju je prozirna plastika koja podsjeća na vodu.

Ako dijete obožava neku aktivnost, primjerice balet, predlažem obavezno postavljanje rukohvata za vježbu, uz ogledalo smješteno na suprotni zid, na čijem vrhu su lampe kakve se obično nalaze u glumačkim garderobama. Ovakav kut trebao bi ostati prazan, dok će ostatak igraonice sadržavati ostatak namještaja u bijeloj boji. Otvorene police prekrijte bijelim gušće naboranim tilom…
U igraonicama uvijek treba odvojiti slobodan, prazan prostor za aktivne igre. Zato, nemojte bespotrebno pretrpavati prostorije! Iz sigurnosnih razloga, zidne police u igraonicama obavezno su pričvršćene za zid jakim vijcima.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0