Life&style
1/13

Kako unijeti svjetlost u mračne prostore?

Neki stambeni prostori, a naročito stanovi u podrumima i suterenima te nižim katovima višekatnica okrenutih na sjevernu stranu, ili pak određene prostorije stanova čiji su prozori sakriveni iza gustog prirodnog zelenila, ozbiljno ,,pate'' od nedostatka prirodne svjetlosti, što može bitno utjecati na konačan estetski dojam svakog interijera. Kako bi se prostor uspješno ,,otvorio'' i zasjao u svom punom sjaju, predlažem nekoliko jednostavnih, već prokušanih rješenja za uređenje takvih prostora.

 | Autor: MMI MMI Početni korak neka bude rasvjeta. Tamniji prostori vole različita rasvjetna tijela, od duljih visećih, do lampi ugrađenih u same stropove, kao i različite kombinacije središnje rasvjete s dodatnim samostojećim i zidnim svjetiljkama. Žarulje neka budu jačeg intenziteta, a umjesto fluorescentne bijele svjetlosti predlažem one toplijeg, žućkastog sjaja koji podsjeća na sunčeve zrake. Kako bi se stvorio osjećaj prirodnosti, predlažem upotrebu rasvjetnih tijela čije se „glave“ mogu okretati prema nekom od kutova, što će i dodatno stvoriti iluziju većeg prostora. Alternativno, dobro je postaviti i manje izvore svjetlosti iza nekog komada namještaja ili predmeta (npr. sofe ili ukrasne keramičke posude). Za stvaranje dojma svjetlijeg i većeg prostora dobro će ,,sjesti'' i zidne lampe čiji su snopovi svjetlosti usmjereni prema stropu.

Još jedan dobar trik za unošenje svjetlosti je i bojenje stropova u uljne boje visokog sjaja, što će još više doći do izražaja uz viseća i zidna rasvjetna tijela. Nasuprot izvorima prirodne svjetlosti ili lampe dobro je postaviti jedno ili više ogledala koja će reflektiranjem svjetlosti unijeti dinamiku i ,,okupati'' prostoriju optimizmom sunčanog dana. Naročito efektnim će se pokazati veća ogledala koja dimenzijama i oblikom podsjećaju na francuske prozore – na takva je ogledala moguće sa svake strane postaviti i žaluzine, čime se stječe dojam da je riječ o ,,pravom'' prozoru.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Iluzija prozora može se postići i na način da se na jedan zid postave okviri pravog prozora, a iza njega smjesti fototapeta s motivom grančica nekog stabla nježnih listova (npr. breze), ili nekog drugog motiva autohtone vegetacije. Prozirne fototapete, iza kojih će u jednom ili dva kuta biti skrivene male halogene lampice, pokazat će se idealnim rješenjem za sobe u kojima nedostaje pravi prozor.

Ispred postojećih, pravih prozora predlažem staviti veće karniše, idealno nešto više no uobičajeno, kako bi se stvorio dojam veće dimenzije prozora, a time i više svjetlosti.

 | Autor: MMI MMI

Namještaj svijetlih tonova, u prvom redu svih nijansi bijele boje, uvijek je poželjan u svakoj tamnijoj prostoriji. Međutim, česta je pogreška da se tamniji stanovi u potpunosti oblače u bijelo, bez ikakvih dodataka drugih boja. Podsjećam da u prostorima u kojima nedostaje prirodne svjetlosti često vlada i osjećaj neugodne hladnoće (a u ekstremnim slučajevima i vlage), stoga je uz svijetlu osnovu poželjno i unošenje pozitivne, tople energije kroz primjerice bojanje jednog od zidova u nježnu, svjetliju nijansu crvene ili oker žute boje, kao i unošenje nekoliko zanimljivih dekorativnih elemenata ili pomoćnog namještaja (npr. dodatni pomoćni stolić uz sofu) u žarkim tonovima. U manjim prostorijama tamnijih stanova, a naročito u malim kuhinjama, preporučujem bijeli namještaj visokog sjaja. Uz svijetli namještaj i  predominantno svijetle zidove u stanu, za pojačavanje dojma prostranosti dobro je odlučiti se i za svijetle podne obloge.

Od dekorativnih detalja i dodataka poželjni su predmeti u kojima se ,,ogleda'' svjetlost – poput sjajnog metala, stakla ili porculana. Na zidovima preporučujem slike, postere ili fotografije u toplim bojama, s neizostavnim motivima bujne prirode sunčanog ljetnog dana ili mora i jezera na kojima se ocrtavaju siluete brodova… U mračnijim prostorima preporučuje se i mnoštvo prirodnog kućnog bilja i zelenila – pri tom se savjetujte sa stručnjacima koje biljne vrste, poput primjerice bršljana, vole manje svjetlosti.

 | Autor: MMI MMI

Opći savjeti

  • Izbjegavajte težak, masivan taman namještaj. Tamne tonove upotrebljavajte samo za naglašavanje pojedinog detalja u prostoru.
  • Prozori i vrata neka budu u nekoj od nijansi bijele boje, idealno s dodatkom staklenih površina. Kvake neka budu visokog sjaja.
  • Od dekorativnih motiva na tekstilu predlažem izbjegavati jake, predimenzionirane  ukrase. Također, u ovakvim je prostorima poželjno držati se načela simetrijskog namještanja (npr. na sofi sa svake strane dva jednaka ukrasna jastučića, uz stolić u predsoblju dvije istovjetne stolice…). Na taj način se unosi harmoničnost i izbjegava kaos koji dodatno čini svaki prostor tmurnijim.

Više slika pogledajte u galeriji...

Više o feng shui savjetima za uređenje doma, pročitajte na portalu Zdravakrava.hr.

Photo: Dulux

Komentari 0