Life&style

Kako troškove držati pod kontrolom, a ne odreći se ničega što ti treba

  • Čini ti se da bi trebala zauzdati troškove i trošenje novca zadržati pod kontrolom?
  • Misliš da je to lakše reći nego učiniti?
  • U povodu konferencije missINVEST powered by Zagrebačka banka donosimo ti mudre i jednostavne savjete uz koje ćeš bolje upravljati svojim novcem
     

Želiš svoj novac držati pod kontrolom? Za početak, moraš shvatiti kamo on odlazi. Pokušaj pratiti trag potrošnje tijekom 30 ili 60 dana; to bi ti moglo otvoriti oči. Iznenadit ćeš se kad vidiš da toliko novca ide na tvoju naviku ispijanja pretjeranih količina double choca mocha ili naručivanja hrane. Neke te stavke možda i iznenade, ali će ti i omogućiti da vidiš gdje su moguće uštede najlakše i najveće.
Ljudi bi nekad sjeli i olovkom na papir zapisivali svaki trošak čim bi ga napravili. Metoda je provjereno efikasna, ali dozlaboga zamorna i staromodna. Srećom, ti živiš u 21. stoljeću i moderna tehnologija tragove tvog trošenja novca može pratiti umjesto tebe i o tome te uredno obavještavati ili, ako tako odlučiš, smanjiti limite do kojih možeš trošiti. U međuvremenu, ako plaćaš debitnom ili kreditnom karticom, provjeri svoje izvode; ako koristiš gotovinu, sačuvaj račune. Prođi kroz sve na što si potrošila novac i odredi što ti je stvarno potrebno, a što je moglo ostati u kategoriji pustih želja.
 | Autor:

Kad si vidjela na što odlazi tvoj novac, vrijeme da doneseš proračun za sljedeće razdoblje. Izrada proračuna ne mora biti komplicirana; ti nisi ni država ni međunarodna korporacija. Ti samo planiraš na što ćeš ubuduće trošiti svoj novac. Pritom nemoj komplicirati i stavke podijeli na "potrebe", "želje" i "ciljeve". Ključno je da svaki mjesec izdvojiš novac za osnovne potrebe, poput plaćanja režija, kupovine potrebnih namirnica i eventualno otplate dugova. S onime što ti preostane, ako preostane, možeš činiti što ti je volja, možeš si priuštiti neku sitnicu koja te veseli ili odvojiti sa strane i prištedjeti za crne dane ili neka bolja vremena.

Mogućim uštedama tu dakako nije kraj. Prekopaj još jednom po računima i posloži ih jednog do drugog: mobilni telefon, fiksni telefon, flat internet, tv pretplata, kabelska televizija, streaming servisi, pretplate, fitnesi, teretane, programi mršavljenja... Često se čovjek iznenadi kad vidi na što daje novac. Krajnje je vrijeme da se preispitaš: koliko ja to koristim; treba li mi stvarno ovo; mogu li ja živjeti bez toga? Otkaži sve što ne koristiš jer ti to niti ne treba, poput svih oni odjevnih predmeta koji po ormarima čekaju da se vrate u trend.
Idi korak dalje: smanji potrošnju električne energije. Dobro, stan zimi moraš zagrijati, a ljeti rashladiti. Struja ti treba za svjetla i napajanje uređaja. No postoje načini da sniziš račune za režije. Za početak, ne ostavljaj računalo uključeno, ne uključuj polupraznu perilicu i ne koristi je dok je skuplja struja. Ako ti je zimi vruće, ne hladi prostoriju nego priguši radijator. Ljeti obrnuto; ne ponašaj se kao bahati turist koji u apartmanu uključi klimu pa otvori prozore i ode na kupanje. Kupuj energetski učinkovite žarulje i kućanske aparate. Tako ćeš poštedjeti prirodu i učiniti uslugu svom kućnom proračunu na duge staze.

Ne da ti se, nisi naučila ili misliš da jednostavno nemaš ni volje ni vremena za to, ali pripremanje jela kod kuće štedi mnogo novca. Olakšaj si život planiranjem obroka za tjedan dana unaprijed. Osmisli što ćeš jesti, što se može podgrijati, a što smrznuti, a zatim se drži tog plana. Internet ti nudi beskrajan niz savjeta i recepata uz koje neće biti gladna čak i ako ne znaš da je i voda jedan od sastojaka za juhu.
U trgovinu zalazi samo s popisom potrebnih namirnica u ruci. Ova jednostavna navika može smanjiti troškove za hranu, pomoći pri planiranju obroka i, ako se držiš onoga što piše, smanjiti impulzivnu kupnju. Artikle na popisu grupiraj u kategorije ili ih zapiši redoslijedom kako se nalaze u trgovini. To će te spriječiti da lutaš između polica i hvataš se slatkiša, čipseva ili kremica, samo zato što su na sniženju ili im jednostavno ne možeš odoljeti.
Namirnice kupuj tamo gdje su jeftinije, ali to ne znači da se zbog toga trebaš vozikati od jednog šoping centra do drugog, jer ćeš svu razliku u cijeni skuriti na benzin. Koristi programe nagrađivanja, popuste na artikle robnih marki trgovine i ciljane kupone, one papirnate ili putem aplikacija na mobitelu.
 | Autor:

Svoje uštede možeš pratiti putem mobilne aplikacije i online bankarstva. Aplikacija m-zaba omogućuje ti stalni uvid u stanja i promete kunskih i deviznih tekućih i žiroračuna, štednje, kredita, kartica i investicijskih fondova. Sva tvoja imovina i obveze nalaze se tako na jednom mjestu pa u svakom trenutku imaš kontrolu nad svim svojim plaćanjima i tako odmah vidiš teče li tvoj plan o štednji prema planu. m-zabom pak možeš plaćati i prebacivati sredstva na račune u Hrvatskoj te za to dobiti potvrdu na e-mail ili kućnu adresu. Možeš ugovoriti štednju, kupovati bonove za mobitel i nadoplatiti ENC uređaj ili mijenjati dnevne limite po karticama za plaćanje i podizanje gotovog novca. Putem IziPaya možeš besplatno prebaciti novac kontaktima iz svog imenika, a račune plaćati putem m-foto plati ili usluge i-Račun.

Upravljanje novcem ne mora biti komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti gotovinski kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta, dok ti u Hrvatskoj pružaju i mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, možeš uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Photo: None

Komentari 0