Life&style

Kako tretirati kožu nakon 25. godine?

Djelovanje hormona u mladenačkoj epizodi života nije jedini uzrok problema ­ tu je i stres zbog privikavanja na novu životnu fazu i nove obveze, plus loše navike u prehrani i spavanju. Sve se to može vidno odraziti na koži.

Glavni krivac je hormon kortizol, koji naš organizam oslobađa kada smo pod stresom bilo koje vrste  težak ispit ili okončanje emotivne veze. Stres povećava razinu kortizola u organizmu, što uzrokuje povećanu produkciju masnoće. Posljedično, pore se zatvaraju i stvaraju se akne, čak i kod osoba koje im genetski nisu sklone.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Rješenje: Blaži slučajevi pojave akni mogu se spriječiti uz nekoliko jednostavnih izmjena: više sna, manje alkohola i redovna i kvalitetnija prehrana. Ali ako iz bilo kojih razloga ne možete biti pažljiviji prema svom tijelu, povedite računa bar o koži. Jedno od djelotvornih rješenja je i pilula za kontracepciju, koja regulira hormonalnu neuravnoteženost kao najčešći uzročnik pojave akni. Naravno, postoje i druga rješenja. Za početak, to je redovito umivanje lica – ujutro, navečer i nakon fizičke aktivnosti – uz uporabu antibakterijskog preparata za čišćenje.

Kako protiv prištića?

Dermatolozi posebno preporučuju sredstva koja sadrže dva posto salicilne kiseline, tri posto glikolne kiseline ili ulje čajevca. Jednom dnevno, akni mogu se spriječiti uz nekoliko nanesite na kožu losion s najmanje 2,5 posto benzoil­peroksida i dobro ga utrljajte – tako ćete spriječiti pojavu novih akni. Nakon uporabe ovog losiona, nanesite na lice nemasni losion s glikolnom kiselinom­ svako jutro i večer. Pred spavanje, možete nanijeti i kremu za lice koja sprječava lučenje sebuma ­jednog od glavnih krivaca za nastanak prištića. U težim slučajevima akni (kronična pojava) najbolje je da se obratite dermatologu koji će vam propisati medikamente za oralnu i topičnu primjenu.

Photo: Getty Images

Komentari 0