Life&style

Kako se uspješno riješiti celulita?

Istraživanja su pokazala da 98 posto žena ima celulit, makar u najblažem obliku, a zanimljivo je to što količina celulita nema veze s viškom kilograma jer ga imaju i mršave djevojke.

Pojam “celulit” obilježava promjene na koži u obliku nakupina masnoća u potkožnom tkivu, osobito u područjima stražnjice, bedara, bokovima, trbuhu… Te promjene su vidljive neposredno ili nakon pritiska na kožu, a izgledaju poput udubljenja na koži ili kako bi najlakše opisali - poput narančine kore.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Razlog nastanku celulita  su, osim genetike i način života, prehrana i nedovoljno kretanja. Sve češće uzimanje kontracepcije dodatno stvara i pogoršava celulit. Celulit je više od estetskog problema, to je kronično degenerativna upalna bolest pri čemu dolazi do poremećaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i oštećenja vezivnog tkiva.

Početni stupanj razvoja celulita nema jako velikih simptoma, no javljaju se promjene u strukturi kože. Drugi stupanj razvoja celulita očituje se smanjenjem temperature zahvaćenog dijela kože, te njenom smanjenom gibljivošću nakon pritiska ili mišićne kontrakcije. Struktura nalik narančinoj kori još nije vidljiva, ali vidljive su daljnje promjene u njegovoj strukturi. Na trećem stupnju „narančina kora“ je vidljiva i u mirovanju, a nakupine masnog tkiva se mogu i napipati u dubljim slojevima kože. Celulit četvrtog stupnja ima iste simptome kao i onaj trećeg stupnja, ali su promjene još vidljivije, opipljivije i popraćene osjećajem boli. Bolnost se javlja na dodir, ali i je prisutna i neovisno o pritisku. Celulit neće nestati čudom i preko noći. Sami najbolje znate što vašem tijelu najviše odgovara i koju ćete metodu upotrijebiti da bi se rezultati s vremenom i pokazali.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Danas postoji mnoštvo metoda i tretmana kojima se uklanja celulit te se teško odlučiti koju od njih odabrati. Najveća je pogreška u borbi protiv celulita korištenje iste metode ili tretmana za sve oblike i lokacije celulita. Kombinacija više metoda daje najbolje rezultate jer se tako djeluje na većinu uzroka razvoja celulita. Za vrijeme tretmana ponekad je moguće pogoršanje celulita, jer se površni celulit ukloni i na površinu dolazi duboki tvrdokorni celulit. To je prolazni poremećaj. Na početku se osjeća glatkoća i mekoća kože uz poboljšanje cirkulacije te limfne drenaže. Većina žena nakon završetka tretmana primjećuje svakodnevna poboljšanja. Kod manjeg broja žena početni rezultati su vidljivi tek nekoliko mjeseci nakon završetka tretmana. U oba slučaja konačni rezultati su isti, a razlog tome je što neke žene brže od drugih reagiraju na tretmane.

Najstariji i jedan od najučinkovitijih tretmana  je anticelulitna masaža. Takva masaža intenzivno stimulira mikrocirkulaciju te time pospješuje razgradnju nakupina celulita, a kao posljedica toga koža postaje čvrsta, glatka i boljeg tonusa. Anticelulitna masaža vrlo je učinkovita jer jednom kada postignete zadovoljavajuće rezultate, oni će najdulje trajati. No i nakon postizanja željenog izgleda morate nastaviti sa masažom jer se u suprotnom celulit vraća. Ovisno o stadiju celulita odabire se broj tretmana. Odlična je u kombinaciji sa tretmanima radiofrekvencije tijela , bodywrappinga i limfne drenaže.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Tretman aparatom radiofrekvencije koji se sastoji od infracrvene svjetlosne energije, radiofrekvencije, vakuma i kotrljajuće masaže, pruža savršene rezultate kod oblikovanja tijela, mršavljenja, uklanjanja celulita i zatezanja kože. Takvim aparatom mogu se tretirati noge, stražnjica, bokovi, bedra, trbuh i ruke. Može se kombinirati sa anticelulitnom masažom, bodywrappingom i limfnom drenažom.

Kavitacija je isto tako jedna od metoda mršavljenja i uklanjanja celulita i masnih naslaga. Bazira se na jakom djelovanju ultrazvuka pri čemu se razgrađuju masne stanice i šalju u krvotok.  Kako kavitacija spada u medicinski, a ne kozmetički tretman, za njegovo kvalitetno provođenje potrebno adekvatno znanje anatomije i fiziologije ljudskog tijela da bi se sigurno i na najbolji način odradili tretmani. U kombinaciji sa reduciranom prehranom, anticelulitnom masažom i limfnom drenažom daje najbolje rezultate.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Postoji i aparat protiv uklanjanja celulita koji  koristi samo vakum i  kotrljajuću masažu. Koliko god rezultati bili vidljivi nakon tretmana, na žalost samo su trenutni  i nisu dugotrajni, ovaj tretman je potrebno raditi učestalo. Može se kombinirati uz limfnu drenažu, radiofrekvenciju, kavitaciju i bodywrapping što može rezultate poboljšati i učiniti dugotrajnijim.

Tretmani čistim kisikom su učinkoviti i neinvazivni, a omogućuju aplikacije kod najčešćih problematika u tretiranju kože. Potiču mikrocirkulaciju za postizanje prozračnosti kože s prirodnim učinkom. Takvi tretmani se mogu kombinirati sa svim tretmanima u borbi protiv celulita jer su neinvazivni i sami po sebi nedovoljni za dugotrajnije rezultate.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Elektrolipoliza, osobito je učinkovita kod lokaliziranih celulitnih nakupina. Riječ je o elektroterapijskom tretmanu koji putem niskofrekventnih struja djeluje na tonificiranje mišića i otapanje masnoća. Tonificiranje povećava masu mišića i smanjuje obujam u centimetrima. S druge strane, pojačava se otapanje lokaliziranih masnih nakupina i potiče njihovo odstranjivanje putem limfe.

Limfna drenaža neizostavna je metoda u uspješnu tretiranju celulita, jer rješava posljedice nakupljanja viška tekućine i otpadnih tvari nastalih pojavom celulita. Izvodi se ručno ili pomoću specijalnog aparata za drenažu. Sastoji se od nježnih ritmičkih pokreta kojima se stimuliraju limfni čvorovi na tijelu čime se potiče protok limfe, a time i bolje drenira međustanična tekućina. Smanjuje natečenost i osjećaj težine u nogama te ublažava izgled narančine kore. Tretman je odličan kao dodatak aparaturnim tehnikama kod uklanjanja celulita i masnih naslaga.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Body wraping, zamatanja tijela folijama kako bi aktivne supstancije što dublje prodrle u potkožno tkivo. Ovim tretmanom intenzivno se stimulira stanična izmjena tvari i aktivira limfni sustav. Termički učinak pospješuje sagorijevanje masnoća.

Celulit u današnje vrijeme zaobilazi rijetke sretnice, tako da moramo  posvetiti našem tijelu više pažnje nego što su morale naše majke i bake. Potrudite se da stvorite dobre navike, kojima se nećete panično koristiti samo tokom proljetnih i ljetnih mjeseci. Pokušajte zadržati kontinuitet vježbanja, zdrave ishrane, odmora i tretmana koji su idealni za vaše tijelo. Ne trebate gladovati, jer time uništavate organizam, a ako još niste,sada je odlično vrijeme da se započne sa tretmanima uklanjanja celulita i masnog tkiva, tako da do ljeta možete ponosno pokazati svoje tijelo u najboljem izdanju.

Više slika pogledajte u galeriji...

O prirodnim načinima borbe protiv celulita pročitajte na portalu Zdrava Krava.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0