Life&style

Kako sam otkrila da Pariz može biti i za moj džep

Kada se sve zbroji i oduzme, moj treći posjet gradu ljubavi, svjetlosti, mode i bogate povijesti stavio je samo točku na i našoj, sada već neraskidivoj vezi. Priznajem, nisam pala na prvu, ali na greškama se uči, zar ne?

No, u jedno sam sada posve sigurna, a to je da Pariz i ja pričamo isti jezik! Iako na francuskom znam reći samo kako se zovem, molim i hvala. Baš kao i otprilike 44 milijuna turista koji godišnje posjete ovaj predivan grad!

Bienvenue a Paris! 

Pariz nije samo grad, on je svijet. Stoga i ne čudi da se u narodu itekako primila ona stara poslovica Audrey Hepburn koja je davnih dana izgovorila: Pariz je uvijek dobra ideja!  A kako i ne bi bio kada nudi ama baaaaš sve! 

To ćete shvatiti čim sletite na glavni pariški aerodrom Charles De Gaulle koji je uz onaj frankfurtski pravo sjecište na putu prema raznim krajevima svijeta. Od Franje do Charlesa treba vam otprilike 90 minuta tako da nećete stići doslovno ni okrenuti se, a već ćete udahnuti svježi francuski zrak. 

No, pozabavimo se mi radije nekim korisnijim informacijama kao npr. kako od aerodroma doći do centra Pariza. Ako ste ljubitelj Ubera - svakako se odlučite za Uber Pool opciju. Naime, ta famozna tzv. bazen opcija koja još nije zaživjela u Lijepoj našoj nudi vam da dijelite trošak putovanja s neznancima koji idu u vašem smjeru. No, morate znati da vas ne smije biti više od dvoje kako bi i već spomenuti neznanci imali gdje sjesti. Računajte da ćete taj “luksuz” platiti najmanje 20 eura. U svakom slučaju, ovakvo putovanje od vrata do vrata se itekako isplati ako imate živaca sjediti u automobilu preko sat vremena jer na pariškim cestama je vječna gužva. 

Opcija vlaka tj. RER-a i metroa za svega deset eura dovest će vas također do željene destinacije, i to za 45 minuta što se u većini slučajeva pokaže kao puno brža i bolja opcija. Pariški metro je itekako lagan za korištenje, a karta u jednom smjeru košta 1,5 eura što znači tek nešto više od ZET-ove. 

Za avanturiste koji u francusku prijestolnicu ne žele avionom, po meni je najbolja opcija vlakom, s tim da morate presjedati u Njemačkoj, i to po mom skromnom mišljenju - najbolje u Munchenu. 

Gdje odsjesti?

Zahvaljujući popularnosti poznatog internetskog servisa za otprilike pedeset eura, možete iznajmiti predivan francuski stan s autentičnim šarmom na odličnoj lokaciji. Ako pak želite osjetiti duh grada i upoznati ljude iz cijelog svijeta, uvijek možete računati na hostele. U Parizu ih srećom ima dosta, štoviše u samom centru grada njih više od 25 s cijenom od 20 do 40 eura po noćenju. Najpopularniji je Les Piaules smješten u četvrti Belleville tik uz tzv. Trg Republike. 

Što vidjeti?

Bolje pitanje bilo bi: A što ne? U Parizu sve kreće od famoznog Eiffela. Ako ste toliko buntovni da želite posjetiti sam vrh tornja, računajte da će vam za to trebati nekoliko sati i otprilike dvadesetak eura pa za one koji će Pariz posjetiti samo na nekoliko dana svakako savjetujem izbjegavanje ove akcije. Tik uz Eiffel nalazi se i slavni Trocadero s kojeg se pruža još ljepši pogled na najljepši toranj pa će tako svi zaljubljenici u društvene mreže na ovom mjestu doći na svoje. Oni romantičniji će ovdje nekoga i zaprositi, baš poput milijuna i milijuna zaljubljenih golupčića koji su svoje DA rekli upravo na ovom mjestu. 

Druga najpoznatija pariška atrakcija definitivno je muzej Louvre, i to naravno zbog najpoznatije slike na svijetu - Mona Lise. Ulaz u ovo famozno zdanje koštat će vas otprilike 17 eura, a ovisno o danu koji ga posjećujete savjetujem kupnju karte online kako bi izbjegli nesnosne gužve ispred. Jedini problem je što ćete tu kartu morati isprintati unaprijed pa računajte da će vam i to oduzeti neko vrijeme ako se, kao i ja to sjetite napraviti sat vremena prije kod ljubazne prodavačice u neimenovanoj pariškoj agenciji za nekretnine. Pitate li se gdje je točno smještena Mona Lisa, bez brige. Gomila na koju ćete naići na prvom katu naoružana selfie štapovima jasno će vam dati do znanja da se ovdje radi o nečem velikom što je u realnosti zapravo nevjerojatno mala slika. 

Meni osobno najšarmantnije mjesto definitivno je četvrt Montmartru. Kad dođete u nju, bit će vam posve jasno zašto su je za život odabrali i Picasso i Dali i Van Gogh. U njoj se nalazi ama baš sve, točnije na sjecištu Montmartea i Pigallea smjestio se i popularni Moulin Rouge za čiji ćete cabaret morati izdvojit “sitnih” sto eura, pa tko voli, nek izvoli. I dok su u podnožju smješteni svi sex shopovi ovoga svijeta, na samom vrhu spomenute četvrti smjestila se bazilika Svetog srca, odnosno Sacre Coeur. 

Isto tako, u ovom ćete djelu francuske prijestolnice pristojno i popiti i pojesti, i to po popularnim europskim cijenama. Svakako nemojte propustiti prošetati prekrasnim Luksemburškim vrtovima, najljepšom zelenom oazom Pariza, a kad se nadišete svježeg zraka - vratite se na Elizejske poljane, tj. Avenue des Champs Elysees, najpoznatiju i najskuplju europsku ulicu u kojoj su svoje središte pronašli i Louis Vuitton, Cartier, Fendi, Givenchy i mnogi drugi... 

Sto ljudi, sto ćudi jer neki danas putuju samo zbog fotografije. Također, nezaobilazni dio Pariza definitivno je i katedrala Notre Dame u koju, ako želite zaviriti, također se naoružajte strpljenjem jer to u tom trenutku sigurno još želi nekoliko stotina ljudi. Kada vam dosadi hodanje po ulici, zavirite u spektakularnu Gallerie Lafayette! Ako imate problem s kontroliranjem peglanja kartice, probajte se ne onesvijestiti. Sretno!

Gdje jesti i piti?

Francuska kuhinja općenito je raznovrsna i ukusna i osim što se doslovno na svakom uglu nalaze šarmantni francuski bistroi, a ako se odlučite za nešto finiji restoran, računajte da ćete pojesti i popiti za otprilike pedeset eura. Nakon što pojedete jutarnji kroasan i popijete kavu, najbolje je da se uputite na tzv. brunch u kultnu četvrt Saint Germain, i to konkretno u restoran Led Deux Magots. Središte intelektualne elite u kojoj su svojedobno jeli i pili Jean Paul Sartre, Pablo Picasso, James Joyce i Ernest Hemingway neće vas razočarati. Po popularnim cijenama, uživat ćete u ukusnoj hrani koja će vam još više prijati kada znate da je možda baš na vašoj stolici sjedio netko od spomenutih genija. 

A noćni život?

Kada padne mrak, što u Parizu pada nešto kasnije nego kod nas, svakako prošećite do La Javellea! Precool tzv. hipstersko mjesto na otvorenom smješten tik uz Siennu nudi glazbu uživo, mnoštvo koktela i nekoliko tzv. food trucks, odnosno mini otvorene kamione u kojima možete birati između raznih svjetskih kuhinja. Računajte da je ovo mjesto opušteno pa ne očekujte neke lude tulume na otvorenom. Ovdje je više riječ o posebnom iskustvu. 

Za one koji žele osjetiti pariški noćni život, svakako posjetite Sherry Butt, čarobni cocktail bar smješten u četvrti Le Marais definitivno je tzv. place to be. Za otprilike 15 eura po koktelu doživjet ćete rapsodiju okusa, a ja ću biti toliko slobodna i preporučiti vam najfiniji - Moscow Mule. U četvrti Bastille koja je odmah pored naći ćete carstvo noćnih klubova, pa čak i da vam se neki ne svidi, do njega je sigurno neki bolji! Meni najdraži pokazao se Ballroom, prvenstveno zato što će vam njega preporučiti samo Parižani. 

Pariz još samo nisam posjetila u jesen, a kažu da je i tada magičan. U proljeće me onako nesigurno zaveo, prošle zime oduševio, a ovo ljeto - pogotovo zato što nudi i šarolik izbor festivala kao npr. Lollapallozu - me doslovno oboooorio s nogu! 

Znam, sve što je lijepo kratko traje, pa tako i svaka moja pariška avantura. Bojim se kad bi ostala duže da se ne bih ni vratila. Srećom za moje najbliže, na francuskom znam samo reći bok i hvala pa ta avantura ne bi tako dugo potrajala! 

Ovaj put sam naučila reći i doviđenja jer Parizu - nikada neću reći zbogom!

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0