Life&style

Kako različite boje automobila utječu na rizik da doživiš prometnu nesreću

  • Sljedeći puta kad budeš kupovala automobil, trebala bi dvaput razmisliti o boji automobila 
  • I to ne isključivo radi estetike, nego radi sigurnosti 
  • Otkrit ćemo ti zašto je boja automobila vrlo bitna 

O mnogo se toga razmišlja pri kupnji novog automobila, poput unutarnjih i vanjskih karakteristika, načina rada motora i njegove sigurnosne tehnologije. Primjerice hoćeš li kupiti dizelaša, benzinca ili će to biti električni automobil, a uz to je još bezbroj parametara koji sežu od tipa motora pa sve do snage i kvalitete akumulatora u automobilu. Stoga je možda najugodniji dio kupovine odlučiti u kojoj boji želiš da bude tvoje novo vozilo. Međutim, uspostavilo se da odabrane boje automobila mogu utjecati na šanse za prometnu nesreću.

Sigurne boje automobila

Prema „Kelley Blue Booku“, srebrna je najpopularnija boja automobila, a odmah slijedi bijela boja. Međutim, od te dvije boje automobila, bijela je bolja od srebrne u svojim sigurnosnim ocjenama, otkrila su istraživanja koje je proveo „Monash University's Accident Research Centre“. 

Prema istraživanju, bijeli automobili imaju 12 posto manje šanse da dožive nesreću od crnih automobila, bez obzira na doba dana. Krem, žuti i bež automobili također su se tijesno plasirali iza bijelih; žuta je zapravo u nekim istraživanjima nadmašila bijelu kao najsigurniju boju.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Najopasnije boje automobila

Osim crne, koja se svrstala među najopasnije, ostale opasne boje automobila su siva (11 posto veći rizik), srebrna (10 posto veći rizik), plava (7 posto veći rizik) i crvena (7 posto veći rizik).

I karadu se manje...

Pa, razlika između automobila svijetle i tamne boje prilično je intuitivna: automobile svijetle boje lakše je vidjeti. „Razlog zbog kojeg je manje vjerojatno da će vozila bijele i žute boje sudjelovati u nesreći, isti je kao i razlog zbog kojeg je manja vjerojatnost da će ih ukrasti: a to je vidljivost“, objašnjava Jake McKenzie, content menadžer u „Auto Accessories Garage“. „Bijeli automobil mnogo je lakše vidjeti... od automobila tamne boje.“ To je sigurno posebno noću te kad je vani mrak, ali čak i pri dnevnom svjetlu, automobili tamnije boje imaju manje kontrasta s cestom. „Što te bolje drugi vozači mogu vidjeti, to je veća vjerojatnost da će pritisnuti kočnicu prije nego što bude prekasno“, kaže McKenzie.

Evo zašto više nikad ne bi trebala držati zaštitnu masku na retrovizoru u autu

To je samo mala razlika

Razlika od 12 posto nije ništa, naravno, ali imaj na umu da mnogi, mnogi drugi čimbenici igraju daleko veću ulogu u prometnim nesrećama, poput kvalitete tvoje i tuđe vožnje, vidljivosti, vremenskih uvjeta i stanja u kakvom je tvoj automobil. Dakle, ako si odjednom živčana zato jer imaš crni automobil, samo imaj na umu da mu nije suđeno da odmah bude izložen nesrećama. Pazi da budeš što sigurnija vozačica, bez obzira koju boju automobila imala. 

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    bijela izelena najmanje