Life&style

Kako postati eko trkač i zašto? Imamo odgovor na ovo pitanje

Sigurno ste se pitali što ovo uopće znači i kako postati eko trkač? Kako trčanje može zagaditi okolinu kada je to zdrava i korisna navika? Vjerovali ili ne, postoji niz koraka koje možete poduzeti i svojim primjerom pokazati odgovornost prema prirodi i zaštititi je od zagađenja.

1. Izbjegavajte jednokratne flaše za vodu

Kada je u pitanju hidratacija, plastične boce za jednokratnu upotrebu su jedan od najvećih zagađivača na zemlji. Značajno doprinose globalnoj krizi zagađenja plastikom. Ako mislite da vaši pojedinačni postupci neće napraviti razliku, razmislite ponovo. Korištenjem boce za vodu za višekratnu upotrebu, mogli biste spasiti oko 156 milijuna plastičnih boca koje se svake godine bacaju i zagađuju okoliš, što dovodi do kaosa i anomalija u našem ekosustavu, a posebno u oceanima. Dakle, ako još uvijek koristite plastične boce za jednokratnu upotrebu za hidrataciju tijekom trčanja, vrijeme je da to promijenite. Evo našeg izbora najboljih – ADIDAS PINK, NEW BALANCE, ADIDAS WHITE.

 | Autor: PROMO PROMO

2. Kupujte odjeću i obuću izrađenu od recikliranih ili eco-friendly materijala

Ako postoji jedna stvar koju svi trkači vole, a nije trčanje, to je onda ono uzbuđenje koje prilikom kupovine nove opreme za trčanje. Međutim, dobro je znati da je jedan od najvećih zagađivača na Zemlji tekstilni otpad. Prema UNCTAD-u (Konferencija UN-a o trgovini i razvoju), oko pola miliona tona mikrovlakana se baci u ocean svake godine. Stoga, u ovom segmentu možete pokazati odgovornost kako bi se situacija popravila. Prilikom kupovine opreme za trčanje tražite proizvode koji su napravljeni od recikliranog poliestera ili nekog drugog ekološki prihvatljivog materijala. Postoji mnogo brendova sportske opreme koji su ekološki prihvatljivi. Nike proizvodi unutar njihove kampanje „MOVE TO ZERO“ su napravljeni od materijala dobivenih od recikliranih flaša za vodu. Kampanja je pokrenuta sa jedinstvenim ciljem, a to je doprinos i zaštita budućnosti sporta.

 | Autor: PROMO PROMO

Adidas je posvećen ekološkom razvoju, jer je u pitanju brend koji je prihvatio korištenje potpuno recikliranih materijala u svojim proizvodima i na putu je postizanja klimatske neutralnosti 2050. godine. Odabirom adidas opreme za trčanje sa oznakom PRIMEGREEN i PRIMEBLUE, podržavate pokret prema održivijoj budućnosti.

PRIMEBLUE je reciklirani materijal visokih performansi, koji je napravljen od recikliranog poliestera od plastike preuzete s plaža i morskih zajednica prije nego što stigne u vode oceana. Materijal se koristi u sportskom tekstilu i lifestyle odjeći.

 | Autor: PROMO PROMO

PRIMEGREEN je također reciklirani materijal visokih performansi. Međutim, PRIMEGREEN ne sadrži djevičansku (ili novostvorenu) plastiku i sadrži druge reciklirane materijale. Proizvodi PRIMEGREEN-a napravljeni su od 100% recikliranog poliestera.

3. Pet stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom odabira tenisica za maraton (polumaraton)

Udobnost

Koliko god bili u dobroj formi udobna tenisica je prioritet jer odabirom pravog modela, vaše stopalo i tenisica će postati jedno.

Amortizacija

Maraton je duga distanca i potrebna vam je tenisica koja sadrži pjenu dovoljno izdržljivu i sa visokim stupnjem amortizacije tijekom dugog trčanja. Neki od modela koji imaju naprednu pjenu su: Nike Zoom, Asics FlyteFoam, adidas boost.

Morate imati dovoljno prostora u predjelu prstiju

Ukoliko trčite maraton ili polumaraton, nije vam dovoljna samo tenisica sa najnovijim tehnologijama. Morate imati na umu da će vam nakon dužeg vremena trčanja noge nateći, i iz tog razloga morate odabrati model koji su za pola broja veće i dovoljno široke da vas poslije sat-dva trčanja neće pritiskati. Trebali bi imati dovoljno prostora za slobodno pomicanje nožnih prstiju.

Izdržljiv potplat

Ako želite da vam tenisice traju više od nekoliko trčanja na duge staze, tražite potplat sa čvrstom karbonskom gumom. Vodeći svjetski brendovi koriste tehnologije od drugih firmi pa tako za adidas vrhunske potplate proizvodi kompanija za proizvodnju guma Continental.

 | Autor: PROMO PROMO

Period adaptacije tenisice na vaše stopalo

Nikada ne bi trebali trčati maraton u potpuno novim tenisicama. Pravilo je da se u njima trči barem 50-80 kilometara prije trčanja na duže staze. Dozvolite vašim nogama da se naviknu na nove tenisice jer ćete na ovaj način izbjeći nepotreban rizik od plikova, bolova i povreda. Pripremite se za stazu i postanite eco trkač uz Sport Vision opremu za trčanje!

Photo: Pexels, Andrea Piacquadio