Life&style

Kako pametno kupovati na rate i što sve treba unaprijed planirati

  • Novac je važan i ako mi ne upravljamo našim novcem, novac upravlja našim životom 
  • miss7 ti želi pružiti podršku u preuređenju osobnih financija i zato smo se udružili sa Zabom kako bismo ti pomogli da tvoj novac vrijedi više 
  • U izvanrednim okolnostima najvažnije je izbalansirati troškove, a u tome nam može pomoći mogućnost plaćanja na rate. Pritom moraš pripaziti na nekoliko stvari

Dolazi nam prosinac, tradicionalno najintenzivnije potrošačko razdoblje u godini. No, ponekad nam kućni proračun ne pati samo od već unaprijed poznatog pritiska, već ga mogu dodatno destabilizirati nepredviđeni troškovi poput kvarova na automobilu, kupnja kućanskog uređaja ili, ako ćemo si baš priznati, onog omiljenog para čizama o kojemu ne pretajemo misliti.

Odlično rješenje u ovakvim okolnostima stiže iz bankarskih kuća u smislu obročnog otplaćivanja i tako ti omogućuje racionalnije upravljanje kućnim proračunom. Trošak kartice moguće je tako rasporediti na nekoliko mjeseci što ti zapravo daje zapravo mogućnost balansiranja vlastitog budžeta. No, kako najbolje iskoristi ovu prednost i kontrolirati svoje troškove poput pravog profesionalca? Saznaj u nastavku. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Odaberi su najboljeg pružatelja usluge

Mnoge banke svojim klijentima rado će omogućiti plaćanje na rate. Međutim, uvjeti i odredbe nisu uvijek iste i razlikuju se od banke do banke. Kako se plaćanje odvija u određenom vremenskom razdoblju, mjesečne uplate mogu se ili ne moraju naplaćivati  kamatama. Ključno je pažljivo proučiti ponudu odabranog davatelja usluga kako bi sebi osigurala najbolje uvjete kojima možeš upravljati. Naravno, najviše će ti odgovarati pružatelj usluga koji će ti omogućiti način otplate koji odgovara tvojim potrebama odnosno koji će omogućiti jednostavnu i glatku transakciju. 

Evo koje te prednosti čekuju

Najbolji je izbor pružatelja usluga onaj koji pruža najjednostavniji i najpovoljniji način plaćanja: bez kamata, naknada i dodatnih troškova. Osim što u potpunosti ispunjava ove uvjete, Zagrebačka banka svojim korisnicama Mastercarda daje posebne pogodnosti beskamatne kupnje na desetke tisuća prodajnih mjesta diljem Hrvatske.  Klijent može odabrati otplatu do 36 rata bez kamata i naknada, a obročno može plaćati i pri kupnji na internetu. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Važno je uzeti u obzir

Zagrebačka banka svojim klijentima omogućuje brzu i jednostavnu realizaciju na prodajnom mjestu što je svakako prednost na koju treba obrati pozornost. Također, prilikom kupnje na online mjestima svojim klijentima jamči sigurnost (Mastercard SecureCode) što primjerice neke banke ne osiguravaju. 

Stavke na koje je najbolje primijeniti model obročnog plaćanja

Kada je obročna kupnja sigurna i po tvojoj mjeri, slobodno je možeš primijeniti na skuplje investicije koje su neizbježne i obično potrebne smjesta, ali naravno, pri kupovini na rate izuzetno je važno procijeniti koliki trošak možeš podnijeti, odnosno koja je maksimalna rata koju možeš plaćati svakog mjeseca, a da se istovremeno ne dovedeš u neke komplicirane financijske probleme.

1. U digitalno doba računala i drugi elektronički uređaji postali su neophodni studentima i profesionalcima kako bi izvršavali svoje zadatke. Bez obzira treba li ti računalo za pokretanje vlastitog posla ili tablet za pristup informacijama, plaćanje na rate može ti pomoći da dobiješ ono što trebaš bez preskakanja financijskih zapreka. 

2. Klima uređaji, štednjaci, hladnjaci samo su neke od osnovnih stvari bez kojih je urbani život nezamisliv. Nažalost, radi se i o potrošnim stvarima koji se neizbježno pokvare ili 'odrade' svoje vrijeme pa ih je neophodno zamijeniti. Pogađaš li kako ćeš ovo najlakše postići?

3. Kvar na vodovodnom sustavu možeš napraviti ozbiljnu štetu u domu, a postoji niz stavki koje mogu krenuti po zlu u našim stambenim prostorima. Posljedice je nekad nemoguće ignorirati do nabavke financijskih sredstva. U pomoć priskače plaćanje na rate. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

4. Ovisno o prirodi svog posla, obiteljskoj situaciji ili načinu života, možeš doći u situaciju kad je putovanje neophodno. Avionske karte i smještaj ubrajaju se u luksuznije troškove  posebno kada su neplanirani. Plaćanje na rate omogućuje odgodu troškova, a istovremeno možeš krenuti na pakiranje i zakoračiti na svoju destinaciju. 

Od obročnog plaćanja trebala bi se suzdržati u ovim slučajevima 

Usluga kupnje usluge ili predmeta koju ćeš platiti poslije može dovesti u mnoga iskušenja koja mogu završiti prilično tragično po tvoj budžet. Kako bi se suzdržala od neplaniranih i nepotrebnih troškova koje predstavljaju pravu zamku u upotrebi obročnog plaćanja trebala bi obratiti pozornost na sljedeće stavke. 

1. Kada smo pri kraju baterija skloni smo pomisliti da nam treba baš taj spontani luksuzni getaway. Sasvim je u redu obročnim plaćanjem pokriti troškove avionske karte i smještaja koje si pomno isplanirala, a li nekontrolirano trošenje na hedonistički stil odmora bez da si isplanirala pokriće na kartici može te dovesti u ozbiljne financijske probleme. 

2. Ponekad je teško odoljeti privlačnom dizajnu ili poboljšanom izdanju stvari koju već imamo. Recimo da te stvari pripadaju domeni luksuznih dobara. Primjerice, novi televizor koji će tvoj sasvim dobar primjerak iz dnevnog boravka preteći u tek nekoliko centimetara nije baš najbolja ideja kupnje

3. Troškovi vjenčanja također mogu biti prava zamka kada je u pitanju obročno plaćanje. U ovom slučaju potrebno je pomno planiranje unaprijed te trošenje u skladu s mogućnostima. Slažemo se kako je to jedan od najvažnijih dana u životu, ali i nakon njega trebali bi uslijediti jednako sretni i bezbrižni dani bez financijskih glavobolja. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

4. Impulzivna kupnja kod mnogih se aktivira kada ugledaju stvari koje na prvu predstavljaju uštedu, jer su primjerice na sniženju, a zapravo ti uopće ne trebaju. Jedino što bi mogla dobiti s kupnjom ovakve stvari su financijske poteškoće. 

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu , pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

 

 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0