Life&style

Kako otvoreno pričati s muškarcima o mentalnom zdravlju? Imamo tri načina

Dobro sam.

Ovo je rečenica koju je vjerojatno čula svaka žena, djevojka, majka, sestra, prijateljica, kolegica, kada je muškarca u svojem životu upitala kako je. I tu je najčešće kraj razgovora. Muškarce se od malih nogu uči da budu „jaki“, ne pokazuju emocije, stisnu zube, no i oni se bore s nedostatkom samopouzdanja, depresijom, anksioznošću, prevelikim očekivanjima okoline. Malim koracima se kreće u velike promjene, a tako se i o mentalnom zdravlju muškaraca počelo više i otvorenije razgovarati kada je 2003. godine pokrenut prvi Movember, pokret u kojemu muškarci diljem svijeta puštaju brk s razlogom – ukazati na važnost muškog fizičkog i psihičkog zdravlja.

Movemberu se mogu pridružiti i žene, tako da razgovaraju s muškarcima o temama koje im inače nisu drage – osjećajima i razmišljanjima. Ovo su tri rečenice kojima ćete otvoriti i 'najtvrđe orahe':

„Činiš mi se umornijim nego inače, je li sve u redu?“

Tonom ove rečenice ne pretpostavljate, već primjećujete, a druga strana se tako neće osjećati napadnuto. Ako istaknete nešto što se promijenilo u zadnje vrijeme, poput umora, nedostatka apetita, nesanice ili bezvoljnosti za aktivnostima koje je inače volio, muškarac će si prvo pokušati objasniti što se događa, a rješavanjem okolnih problema može doći do pravog emocionalnog uzroka.

„Ne, stvarno, kako si? Brinem za tebe.“

Istraživanja su pokazala da će 78 posto ljudi reći da su dobro kada ih drugi pitaju kako su, iako imaju problema s mentalnim zdravljem. Ovo malo, ali važno pitanje često se izgovara iz čiste pristojnosti, a toga je svjesna i druga strana pa će radije reći da je sve u redu. No, ako ponovite pitanje dva puta, pokazat ćete da vas odgovor stvarno zanima i lakše pokrenuti razgovor.

„Izgledaš kao da bi ti dobro došao svjež zrak. Jesi li za šetnju?“

Razgovor o mentalnom stanju bit će puno lakši u ugodnom i prirodnom okruženju jer se druga osoba neće osjećati napadnutom. Šetnja omogućuje razgovor bez gledanja oči u oči, a za otvaranje muškaraca će pomoći i činjenica da su oko vas drugi ljudi, promet, ali svejedno ćete imati svoju privatnost. Uz to, šetnja smanjuje stres, svjež zrak poboljšava kognitivne sposobnosti, a neka vas put nanese u dm prodavaonice jer je i ondje studeni posvećen muškarcima.

Za kupnju 4 ili više proizvoda muške njege dobit ćete majicu #BUDISUPERHEROJ, a aktivacijom eKupona možete i ostvariti 30x više bodova na dm active beauty kartici upravo pri kupnji proizvoda muške njege. U ovom slučaju dva su superheroja: vi jer ste pokrenuli važnu temu sa svojim muškarcem, i on jer vam se otvorio.

Više informacija o obilježavanju Movembera u dm-u potražite ovdje.

 

Photo: dm.hr