Life&style
Ručnici

Kako održavati ručnike super mirišljavim i svježim te fino mekanim i pahuljastim na dodir

  • Unatoč stalnim naporima da ih održimo čistima, ručnici često imaju miris koji ne odiše baš svježinom
  • Jedan od glavnih uzroka tome je nakupljanje deterdženta
  • Naime, vremenom se ostaci sapuna nakupljaju u vlaknima ručnika, sprječavajući ih da apsorbiraju što više vode te da se što bolje osuše 

Što se tada događa? Bakterije se počinju nakupljati u tkanini, a onda se na hrpi tek opranoga rublja dobije i miris plijesni. Međutim, i tvoji stari ručnici mogu biti pahuljasto meki i svježi kao da su novi – i to s pomoću samo dva sastojka: bijelim octom i sodom bikarbonom.

Ludo, postoji držač čaše za vino i ne moraš je ispuštati dok se tuširaš ili šminkaš

Tretman bijelim octom i sodom bikarbonom

1. Stavi ručnike u perilicu rublja sa šalicom bijelog octa umjesto deterdženta za pranje rublja, a zatim ih operi na vrućem ciklusu.

2. Kada pritisneš ciklus ispiranja, dodaj 1/2 šalice sode bikarbone i pokreni program kao i obično.

3. Ukloni ručnike i temeljito osuši vani na zraku ili u sušilici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Happykids (@happykids.si)

Preventivne mjere

1. Uvijek ostavi da se ručnici temeljito posuše. Nikada ih nemoj ostavljati na podu i pobrini se da stalci za ručnike imaju prostor za cirkulaciju zraka. Korištenje ispušnih ventilatora spriječit će da kupaonica postane prevlažna kako bi se ručnici pravilno sušili.

2. Odredi jedan dio starijih ručnika za neobične poslove - to uključuje sušenje kućnih ljubimaca. Što ih manje trebaš prati u teškim uvjetima, manje će nakupina proizvoda trpjeti.

Možda vas zanima Nikada nemoj prati ručnike zajedno s kuhinjskim krpama, može biti opasno! Rubrika Life&style Life&style

3. Drži se preporučene količine proizvoda za pranje rublja, ako ne i manje.

4. Priušti ručnicima tretman s bijelim octom i sode bikarbonom svako treće ili četvrto pranje.

5. Ne upotrebljavaj komercijalni omekšivač za rublje za ručnike; naime, isti premazuju ručnike tankim slojem kemikalija, čineći ih manje upijajućima. Bijeli ocat je bolji (i jeftiniji) izbor za njihovo omekšavanje i osvježavanje.

Photo: Shutterstock

Komentari 0