Life&style

Kako održati kosu lijepom: Perite zube i ne čupajte sijede

Jeste li znali da higijena zubi ima itekakve veze s kosom, a ako imate problema s gljivicama i peruti, u nastavku pročitajte kako održati kosu zdravom i lijepom...

Održavajte higijenu zuba

Španjolski znanstvenici otkrili su uzročno­posljedičnu vezu između bolesti zuba i alopecije areate (djelomičnog opadanja kose). Oni smatraju da u borbi protiv uzročnika infekcije zuba, organizam uništava i stanice od kojih se formira kosa.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Riješite se gljivica i peruti

Perut uzrokuju gljivice koje otiču naglašen rast stanica kože na tjemenu. Odavno je dokazano da cink pyrithione i ketokonazol uništavaju glljivice, zbog čega su ove dvije tvari obvezatni sastojci šampona protiv peruti. No novija istraživanja pokazuju da ketokonazol također i povećava promjer vlasi za 8,46%.

Pojačajte unos željeza u organizam

Jedna od posljedica nedostatka željeza u organizmu jest i tanka kosa. Meso je najbolji izvor ovog minerala, ali 30% dnevnog unosa potječe od drugih namirnica, kao što su kruh, žitarice i zeleno lisnato povrće. Budući da naš organizam ne može dovoljno učinkovito apsorbirati mineral iz ovih namirnica, potrebno ga je konzumirati u kombinaciji s izvorima vitamina C, koji značajno potiče apsorpciju.

Koristite suhe šampone

Ukoliko imate masnu kosu, nemojte je prečesto prati, jer ćete je oštetiti. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju da tretirate kožu glave preparatima koji upijaju višak masnoće (suhim šamponima).

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Uzimajte zdrave masnoće

Žene koje ne uzimaju dovoljno masnoća često imaju slabu kosu. Vlasište se hrani masnoćama, koje nastaju u korijenu, stoga, ako je vaša prehrana siromašna korisnim aminokiselinama (omega­3), kosa će izgubiti sjaj i elastičnost.

Nemojte čupati sijede

Na taj ćete način oštetiti folikul dlake. Osim toga, vlas koja ponovno izrasta bit će jača i uočljivija, što sigurno ne želite postići.

Oprezno sa C vitaminom!

Prema mišljenju britanskih trihologa, visoka razina vitamina C u organizmu nepovoljno utječe na stanice kože glave – povećava broj spora gljivica – uzrokujući crvenilo i perutanje.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0