Life&style 10. prosinca 2016.

Kako odoljeti najjednostavnijoj poslastici u kojoj uživa cijeli svijet?

Stock Food.

Vjerojatno ne postoji osoba koja nema svoju omiljenu varijantu palačinki... Slatke ili slane, izbor je na vama...

Malo brašna, mlijeka, soli i jaje, namirnice koje se nađu i u najoskudnijoj smočnici, dovoljne su za pripremu palačinki, koje mogu postati glavno jelo ručka ili večere.

Palačinke s rižom, tikvicama, čilijem i korijandrom

Sastojci: 50 g basmati riže, 1 l mlijeka, 3 jaja, 1 manja tikvica, čili papričica, vezica korijandra, 1/2 žličice curryja, sol, papar Priprema: Pristavite mlijeko i, kad provrije, sipajte u mlijeko basmati rižu. Smanjite vatru i poklopljeno kuhajte oko 20 minuta. Procijedite rižu, vratite je u posudu, poklopite i pustite da odstoji još 15 minuta. Naribajte tikvicu, nasjeckajte čili i pola vezice korijandra te oboje dodajte riži. Umutite jaja, soli i papra. Sve promiješajte. Pecite u malo ulja, oblikujući žlicom u tavi male palačinke željene veličine (ni tanke ni debele). Pričekajte koju minutu s jedne strane da se ispeče, a zatim okrenite čim se zarumeni. Stavite na kuhinjski papir. Prije posluživanja pospite natrganim korijandrom.

 | Autor: Stock Food Stock Food Palačinke sa slaninom

Sastojci: 5 ploški slanine, 1 šalica oštrog brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 1 šalica mlijeka, 2 žlice maslaca, veliko jaje, javorov sirup

Priprema: U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Ulijte potom mlijeko i rastopljeni maslac te umućeno jaje pa miješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Pustite neka odstoji nekoliko minuta. Slaninu hrskavo ispecite na vrućoj roštilj-tavi, izvadite je na kuhinjski papir pa je natrgajte na sitno. Nauljite tavu za palačinke i ulijte toliko smjese da dobijete palačinku debelu nekoliko milimetara. Pecite dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju pa je okrenite. Kad je palačinka pečena, izvadite je, nakapajte s malo javorova sirupa i pospite s malo slanine. Preko toga položite drugu pečenu palačinku, koju opet nakapajte javorovim sirupom i pospite slaninom, dok ne potrošite sve tijesto. Po vrhu pospite slaninom i poslužite vruće.

 | Autor: Stock Food Stock Food Palačinke s kompotom

Sastojci: 100 g brašna, 200 ml mlijeka, prstohvat soli, 2 jaja, 2 žlice maslaca, žlica šećera, 4 svježe breskve ili iz kompota, 1 naranča, 2 žlice suncokretova ulja, 1 l sladoleda od vanilije, 1 žlica meda, 40 g bademovih listića, 2 žlice šećera u prahu

Priprema: Pomiješajte brašno, šećer i sol, dodajte umućena jaja pa ulijte mlijeko i rastopljeni maslac. Dobro miješajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu bez grudica. Neka tijesto odstoji pola sata. Potom ogulite breskve, ako su svježe, morate ih potopiti u vruću vodu na nekoliko minuta da se lijepo skine kožica, pa ih narežite na tanke kriške i pokapajte medom. Listiće badema lagano popržite. Ispecite vrlo tanke palačinke. Na topli tanjur raširite palačinku i na četvrtinu stavite kuglicu sladoleda te oko nje stavite kriške bresaka. Naribajte preko toga malo korice naranče. Preklopite palačinku na četvrtine te pospite listićima badema i šećerom u prahu.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Komentari 0