Life&style

Kako najlakše postaviti financijske ciljeve za 2022. i kako iskoristiti svaku kunu

  • Novac je važan i ako mi ne upravljamo našim novcem, novac upravlja našim životom 
  • miss7 ti želi pružiti podršku u preuređenju osobnih financija i zato smo se udružili sa Zabom kako bismo ti pomogli da tvoj novac vrijedi više
  • Već je sad vrijeme da mirno i staloženo napraviš financijski plan za iduću godinu
  • Ova nam je godina pokazala da ništa nije sigurno i da su oprez i zdrav razum potrebniji nego ikad 

Svatko od nas si je barem jednom postavio neki cilj s određenim vremenskim okvirom te se potrudio ili se trudi da ga ostvari. Bilo da je riječ o fizičkom izgledu, napretku karijere ili pak kad je u pitanju novac. Isto tako, krajem svake godine već počinjemo raditi planove za iduću pa bi bilo dobro da tu uključiš i svoje financije jer želje su jedno, a mogućnosti drugo. 

Ova godina nas je naučila da uvijek moramo biti spremni na neočekivano pa su se većini ljudi promijenili i životni prioriteti, a neki su naučili funkcionirati i s manje od onog na što su naučeni. Izdvojili smo neke bitne stavke kad je u pitanju postavljanje financijskih ciljeva tako da svi u iduću godinu možemo ući što spremniji. 

Postavljanje ciljeva

Kad je ovo u pitanju, bitno je da svaki cilj bude specifičan, realan, ostvariv i u određenom vremenu. Budimo relani, ako nije tako, vjerojatno ga nećemo ni ostvariti. Stavi na papir sve ono što te muči i sve ono što želiš riješiti - od otplate dugova, štednje, investiranja, ali i kako naučiti pametno trošiti teško zarađeni novac. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Kad je u pitanju pametno trošenje ovdje su najbolje investicije one koje uložiš u sebe i svoje obrazovanje kao što je učenje novog jezika, tečajevi, ali dodatno školovanje. To ti može biti jedan od financijskih ciljeva za iduću godinu koji će se sigurno isplatiti. Također, uvijek je pametno ulagati u nekretnine, ali i već postojeći stambeni prostor. Ulog i trošenje novca za vlastito zdravlje poput sistematskog pregleda je zapravo jedan od najpoželjnijih troškova. 

Osim pametnog trošenja novca, treba naučiti kako pametno štedjeti. Iako je to naizgled jednostavno, zapravo se tu krije mnogo sitnica na koje trebamo obratiti pažnju. Nikad ne znaš što život nosi pa je dobro imati neki crni fond, no moraš biti svjesna da neće biti lako. Jedna od glavnih stavki je da ne kupuješ impulzivno već da dobro promisliš i napraviš za i protiv oko svega što ti nije od životne važnosti.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Počni štedjeti na malim stvarima te se privremeno odrekni nekih malih zadovoljstva. Naravno, nećeš samo raditi i čuvati novac, ali primjerice umjesto pet kava tjedno u kafiću, popij četiri i kroz neko vrijeme će vidjeti pomak koji će te potaknuti da i na drugim stvarima uštediš, kao što je naručivanje hrane i jedenje vani umjesto da sama kuhaš.

Isto tako, raspitaj se malo kod stručnjaka ili posudi neku stručnu knjigu koja će ti pokazati kako pametno ulagati. Za početak ti nisu potrebne velike svote novaca, dovoljno ti je i 50 kuna tjedno, a na kraju godine ćeš već vidjeti četveroznamenkasti iznos koji će te ohrabriti da nastaviš dalje. Također, ulaganje u životno osiguranje kao i mirovinsko osiguranje. Za one koji ipak žele nešto više tu je i ulaganje u dionice. 

¸Ako želiš uštediti i na bankovnim troškovima, imamo dobru vijest za tebe. Sve Mastercard kartice Zagrebačke banke se ugovaraju bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja, dok je Zabina go! card kartica bez upisnine i članarine za cijelo vrijeme korištenja kartice. Ako klijent odluči ugovorit neki od paketa usluga Zagrebačke banke, Mastercard kartice (Standard i Zlatna) su mu za cijelo vrijeme korištenja potpuno besplatne.

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0