Life&style

Kako kupaonicu pretvoriti u oazu mira, čistoće i opuštanja

U kupaonici započinjete dan, a u njoj ga i završavate. Pretvorite vašu kupaonicu u prekrasnu oazu čistoće, mira i opuštanja. Minimalizam je svakako dobrodošao.

U američkim filmovima često se netko od protagonista zaključa u svjetlom okupanu, prostranu kupaonicu kako bi pobjegao od stresa i ugrabio vrijeme za sebe. Na našim prostorima kupaonica nije još dostigla taj nivo relaksacijske oaze, i njena je uloga svedena na funkcionalnu prostoriju u kojoj se zadržavamo što je kraće moguće. No, pod utjecajem novih trendova, i naša kupaonica postaje zanimljiva dizajnerima interijera i proizvođačima kupaonskog namještaja koji uz funkcionalnost sve više ističu estetiku.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Upravo ovdje, minimalizam je dobrodošao jer daje dojam čistoće, urednosti i prozračnosti. Stoga iz kupaonice izbacite sve nepotrebne elemente, glomazne ormariće i ako ikako možete, ne pretvarajte kupaonicu u spremište pribora za čišćenje. Na tom tragu su i nova dizajnerska rješenja koja iz kupaonice izbacuju sve elemente koji zauzimaju previše prostora, pa su tako nove kupaonice bez kade. Tuš konzola ili još bolje, podžbukni nadglavni tuš odvojen je od ostatka kupaonice tek staklenom stijenom, a voda se pod blagim nagibom slijeva u jedva vidljivu elegantnu tuš kanalicu. Tako na podu kupaonice ne postoje pregrade što ostavlja dojam čistoće prostora, a male kupaonice čini većima. Ispod žbuke može se sakriti i vodokotlić, a takozvana viseća wc školjka bolje je estetsko i higijensko rješenje.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Prostor male kupaonice može se doimati većim ako odaberete adekvatne pločice. Svjetliji tonovi 'proširiti' će prostor, a možete posegnuti i za trikovima kao što je ugradnja zrcala na vrata kupaonice ili ormarića. Ako ugradite podno grijanje u kupaonici, oslobodit ćete prostor gdje je nekada stajao radijator, a stopala će vam zimi biti zahvalna kada stanu na toplu podlogu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

U kupaonici osigurajte dovoljno svjetla, idealno: prirodnog. Prozor u kupaonici dobrodošao je i radi lakšeg i kvalitetnijeg prozračivanja. No, ako nemate izvor prirodnog svjetla, na strateška mjesta instalirajte manje lampice koje možete paliti onda kada vam je potrebno jače svjetlo za brijanje, uređivanje, make up i slično. 

Uređenje kupaonice nije lak, a ni jeftin posao. Posavjetujte se sa stručnjacima o tome što je vašoj kupaonici zaista potrebno i pratite prodajne akcije kupaonskog namještaja i opreme. Vizualni dojam možete popraviti brzo i jeftino već ručnicima neke življe boje, uklanjanjem suvišnog namještaja i dodavanjem par dekorativnih svijeća za bolji ugođaj. 

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća od A - Ž.

Photo: Thinkstock

Komentari 0