Life&style
Ljubavnik Lady Chatterley

Kako je 'Ljubavnik Lady Chatterley' postala najskandaloznija knjiga 20. stoljeća

  • Nova igrana adaptacija knjige 'Ljubavnik Lady Chatterley' stigla nedavno na Netflix 
  • Dobila je ocjenu R (nije za gledatelje mlađe od 17 godina) za snažan seksualni sadržaj i eksplicitnu golotinju
  • Radnja knjige, gotovo stoljeće od nastanka, još uvijek diže dosta prašine…

Romantična drama 'Ljubavnik Lady Chatterley' sadrži nekoliko dugih i nesputanih romantičnih scena između Lady Chatterley (Emme Corrin) i Olivera Mellorsa (Jacka O'Connella), gdje je malo toga prepušteno mašti. Možda je lako pretpostaviti da je ekipa Netflixa pojačala senzualnost - ovo je, na kraju krajeva, 2022. godina, kada se takve stvari prodaju. Ali, je li to doista tako? Izvorna knjiga bila je jednako burna kao i njezina filmska adaptacija snimljena gotovo stoljeće kasnije – i puno, puno kontroverznija!

Nova knjiga Možda vas zanima Ova knjiga o nemogućoj ljubavi već godinu i pol ne silazi s liste najčitanijih. Sad je prevedena i kod nas Rubrika Life&style Life&style

D.H. Lawrence, slavni britanski autor poznat po svojim radikalnim i seksualno eksplicitnim djelima poput 'Sinovi i ljubavnici', 'Duga' i 'Zaljubljene žene', objavio je knjigu 'Ljubavnik Lady Chatterly' 1928. godine. Bio je to njegov posljednji roman prije nego što je umro od tuberkuloze 1930. — i pokazat će se da nije tek njegova najkontroverznija knjiga, nego i njegova najvažnija.

 | Autor: Netflix Netflix

Kao sin rudara koji je odrastao u radničkom gradu Nottinghamshirea, ali slobodni mislilac sve do školskih dana, Lawrence se bunio protiv društvenih normi. Taj je način razmišljanja slobodno tekao kroz Lady Chatterley: žena iz više klase zaljubljuje se u vrtlara te imaju burnu ljubavnu aferu. Ipak je to bilo daleko od bezumne erotike. Lawrence je iskoristio premisu da kritizira krute klasne strukture unutar britanskog društva - kao i neobuzdanu industrijalizaciju svog doba - dok se zalagao za dublji oblik ljudske povezanosti. Međutim, njegov grijeh bio je nekoliko slikovitih scena koje je napisao detaljno opisujući žensko zadovoljstvo i koristeći riječi od četiri slova koje su se u to vrijeme smatrale previše nepristojnim za tiskanje.

Lawrence je knjigu tiskao najprije privatno 1928. u Italiji, gdje je tada živio, a potom godinu dana kasnije u Francuskoj. Glasine o nedopuštenom sadržaju knjige izazvale su bijes u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima europskog kontinenta—cenzurirane verzije dospjele su do polica knjižara početkom 1930-ih. ('Ova verzija izostavlja, naravno, one odlomke koji su svojom upotrebom određenih anglosaksonskih riječi od četiri slova i svojim besramnim opisima tjelesnih aspekata ljubavi, učinili objavljivanje 'Ljubavnika Lady Chatterley' u njegovom izvornom obliku nemogućim u ovoj zemlji', pisao je New York Times davne1932. godine). Iste godine poljske vlasti zaplijenile su tisuće necenzuriranih primjeraka na putu za Varšavu. Knjige su na kraju stavljene u prodaju s nekoliko uklonjenih stranica.

Grove Press je 1959. godine odlučio objaviti knjigu u SAD-u i to u necenzuriranom obliku u cijelosti—odluka koja je dospjela na naslovnice diljem Amerike, koja je u to vrijeme još uvijek imala stroge zakone o opscenosti. Primjerke je zaplijenila pošta dok ih je izdavač slao u trgovine. Grove Press ih je tužio, a slučaj je eskalirao do Vrhovnog suda. Vrhovni sud presudio je da knjiga nije opscena i da se može poslati poštom, tranzitivno osiguravajući da se može i prodati. To je označilo temeljnu promjenu za cenzuru u Sjedinjenim Državama. Ne samo da je to omogućilo objavljivanje sličnih zabranjenih knjiga, poput knjige Henryja Millera 'Rakova obratnica' i Johna Clelanda 'Fanny Hill', nego je uvelike ublažilo zakone o opscenosti – i sada se smatra ključnim slučajem za Prvi amandman.

 | Autor: Netflix Netflix

Godinu dana kasnije, Penguin Books pokrenuo je sličan sudski spor u Ujedinjenom Kraljevstvu, a britanski su sudovi presudili u korist izdavača. U kombinaciji, odluke s obje strane Atlantika bile su prekretnica, potičući otvoreniji kulturni krajolik koji je pomogao u njegovanju duha slobodnog razmišljanja 1960-ih.

Desetljećima kasnije, duboka fascinacija s Lady Chatterley još uvijek postoji. Mnogo je teorija o tome koja je žena – ili žene – inspirirala ovaj roman. Neki vjeruju da je to bila Lawrenceova supruga, Frieda von Richthofen. Njemačka aristokratkinja, koja se prvo udala za dobrostojećeg britanskog filologa Ernesta Weekleyja, upoznala je Lawrencea preko svog supruga, jer je autor bio njegov bivši učenik; pobjegli su zajedno u Njemačku. Drugi vjeruju da je Lady Ottoline Morrell, prva rođakinja kraljice Elizabete, imala aferu s klesarom koji je radio u njezinu vrtu.

 | Autor: Netflix Netflix

Tko god bila izvorna muza, sposobnost knjige 'Ljubavnik Lady Chatterley' da odražava frustraciju koju osjećaju oni koji se drže puritanskih standarda, čak i dok društvo napreduje u pozadini, učinilo ju je trajnim remek-djelom. 

I kao što nova Netflixova adaptacija jasno pokazuje, to je priča koja i dan danas može provocirati i oduševiti publiku.

Možda vas zanima 'Orašar, Klarina priča' divna je knjiga bez koje, kao ni bez slavnog baleta, ne treba proći Božić Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0