Life&style

Kako je izgledala moja prva primjena curly girl metode?

Uz curly girl metodu otkrijte kakva je stvarno vaša kosa!

Na curly girl metodu (CGM) naišla sam sasvim slučajno, na TikToku, i učinilo mi se da bi mogla biti rješenje za moju beživotnu kosu i vječnu borbu s „frizzom“. Pomislila sam da je možda moj problem što uporno pokušavam natjerati svoju kosu da bude ravna i glatka, a ona to jednostavno nije. Ukratko: isplati se probati, a u nastavku provjerite zašto.

Rujan je možda najbolje vrijeme da provjerite imate li valovitu (ili kovrčavu!) kosu jer dm do kraja mjeseca pri kupnji dvaju ili više proizvoda za kosu poklanja 15x više bodova dm active beauty.

Kako krenuti s primjenom curly girl metode?

Kako biste krenuli s curly girl metodom trebate se opskrbiti proizvodima koji su odobreni za CGM. Vrlo brzo možete provjeriti koji su proizvodi prihvatljivi za CG metodu na stranicama poput http://www.isitcg.com/. Postoje brojne preporuke i možete kupiti zaista svu silu proizvoda, no ja sam se za prvi put odlučila za minimum: blagi šampon, regenerator, maska za kosu (koja može biti i leave-in) te gel za kosu. Nakon što sam kupila sve potrebne proizvode, obavila sam posljednje pranje kose, što podrazumijeva zadnje korištenje jakog šampona koji nije odobren za CGM. I nakon toga sam krenula s primjenom CG metode.

Što je zabranjeno?

Zabranjeno je korištenje proizvoda sa sulfatima, parabenima i silikonima. Ne preporučuje se ni korištenje klasičnog ručnika, četkanje i češljanje suhe kose, niti korištenje proizvoda koji griju i isušuju kosu. Iako se preporučuje pranje kose regeneratorom (co-washing), nisam se mogla oprostiti od šampona tako da koristim blagi šampon koji je prihvatljiv za CGM.

Moj prvi put

Nakon zadnjeg pranja nanijela sam regenerator Ziaja Goat's Milk u količini koja je dovoljna da prekrije baš svaku vlas kose, koristeći metodu „praying hands“. Počešljala sam kosu prije ispiranja regeneratora pri čemu sam koristila kosu s češljem sa širokim zupcima. Nakon ispiranja, nanijela sam masku za kosu Hair Food Banana i držala sam je na kosi, zamotanu plopping metodom u pamučnu majicu, nekih dvadesetak minuta. Uslijedilo je još jedno ispiranje te nanošenje gela na mokru kosu. Kosu treba iscijediti gužvanjem tek nakon nanošenja gela jer želite zadržati što više vlage.

Nakon dugog čekanja, kosa se ispod gela prirodno osušila i stvrdnula. To je nešto što želimo da se dogodi, jer tako se kovrče (ili valovi) formiraju i ostaju postojani. Potrebno je samo gužvanjem kose prema tjemenu razbiti nakupljeni gel, što može potrajati, pogotovo ako, kao ja, kupite gel s najjačom moći učvršćivanja.

Rezultati

Nije bilo savršeno. Valovi nisu bili idealni, ima tu još posla i vježbe. Testiranja proizvoda. Ali ja sam oduševljena. Nakon prve primjene CG metode kosa mi je bila mekana, padala je normalno - nije prkosila gravitaciji, a „frizz“ je bio jedva primjetan. Ono što mi je važnije od valova je to što je moja kosa nakon samo jedne primjene CG metode izgledala zdravo i nahranjeno.

Što je sljedeće?

Planiram se malo detaljnije pozabaviti sastavom proizvoda koje koristim. Svakako moram isprobati proteinski regenerator i masku kako bih vidjela nedostaje li mojoj kosi možda i proteina, a morat ću uložiti i u sušilo za kosu s difuzorom jer sušenje kose na zraku predugo traje.

Objašnjenje pojmova curly girl metode

Gužvanje kose – ovo je važan dio CG metode koji pomaže u formiranju kovrča ili valova. Ukratko, glavu okrenete prema dolje te u svaki dlan skupite što više kose i „gužvanjem“ prema tjemenu cijedite višak vlage, uklanjate višak proizvoda ili samo pomažete svojoj kosi da formira kovrče i valove.

Plopping – nakon nanošenja maske, tretmana te nakon nanošenja gela, preporučuje se kosu zamotati u pamučnu majicu ili poseban ručnik tako da osigurate da je sva vaša kosa na vrhu glave. Ovo dodatno pomaže postojanosti kovrča te izvlači višak vlage iz kose bez korištenja fena i trljanja kose ručnikom.

Praying hands – ovo je metoda nanošenja proizvoda kojom osiguravate da prekrijete svaku vlas kose. Na dlanove obje ruke nanesete proizvod (regenerator, masku, gel ili leave-in) te između dlanova provučete pramen po pramen kose – od tjemena do vrhova.

Razbijanje gela – prije nego što krenete s razbijanjem gela koji se nakupio i stvrdnuo na kosi, iznimno je važno da je kosa u potpunosti suha kako bi valovi ili kovrče ostali formirani. Gel razbijate tako da primjenjujete gore spomenutu metodu gužvanja kose.

Sušenje kose difuzorom – u curly girl metodi zabranjeno je korištenje proizvoda koji griju kosu, što podrazumijeva i sušilo za kosu. No korištenje sušila nije zabranjeno jer postoji nastavak – difuzor – čije se korištenje preporučuje. Važno je koristiti niski ili srednji stupanj topline te manju ili srednju postavku brzine.

Popis proizvoda koje koristim

 

Photo: None