Life&style

Kako izvaditi cvijet soli i koje najfinije pelješke delicije možemo otkriti na Festivalu soli u Stonu

  • Od 20. kolovoza do 20. rujna u Stonu na Pelješcu održava se 6. izdanje Festivala soli
  • Ovaj multimedijalni događaj trajat će mjesec dana, a posjetitelji će moći uživati u uistinu bogatim događanjima diljem Pelješca
  • Evo što nas ove godine očekuje na Festivalu soli u Stonu

Otvaranjem Pelješkog mosta naš južnodalmatinski biser Pelješac nam nikada nije bio bliže. Poluotok koji svojim prirodnim ljepotama daje sasvim dovoljno razloga da ga posjetimo, sljedećih mjesec dana nam daje još jedan dodatni. Naime, ove subote, 20. kolovoza počinje već tradicionalni Festival Soli - multimedijalna manifestacija koja obuhvaća različita događanja u povijesnom ambijentu Solane Ston, a ove godine festival će se proširiti na čitav Pelješac. 

Ovaj multimedijalni događaj trajat će mjesec dana, točnije do 20. rujna, a posjetitelji će moći uživati u brojnim gastronomskim događanjima, sajmu tradicijskih proizvoda, glazbenim večerima, koncertima, ljetnom kinu, predstavama i još pokojem iznenađenju.

 | Autor: Festival soli Ston Festival soli Ston

Multimedijalni festival bogatog programa

U mjesec dana festivala na Festivalu soli Ston 2022. organizirat će se degustacije peljeških specijaliteta i vina kroz posebno osmišljene ponude restorana i vinarija. Festival se 20. kolovoza otvara izložbom fotografija Wima Westfielda „Sea & Sirens” u Kneževom dvoru u Stonu, a glavni dio zabavno-kulturnih i dječjih programa odvijat će se od 26. do 28. kolovoza.

Možda vas zanima Obiteljska gastro čarolija restorana koji je oduševio Maju Šuput: Umjetnost koja dodiruje lokalnu tradiciju Rubrika Life&style Life&style

Uz tradicionalnu Eko placu - sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova, festival donosi i radionice i programe na raznim lokacijama. U produkciji Doma Marina Držića u parku Komarda održava se i „Art park” gdje će gostovati likovni umjetnici Dubrovnika i Pelješca, a program nudi i likovnu koloniju radionice za djecu i odrasle.

 | Autor: Festival soli Ston Festival soli Ston Festival soli Ston 2022.

Dana 27.8. posjetitelji se mogu pridružiti vođenoj turi „Priča o solani” i saznati sve o jednoj od najstarijih aktivnih morskih solana u Europi, a imat će i jedinstvenu priliku vađenja cvijeta soli s timom Solane Ston. Istu večer gosti će moći uživati u koncertu klape Cambi u Tvrđavi Kaštio. Na festivalu će se, naravno, predstaviti i vina Pelješca i Komarne uz „Wine, Salt & Jazz Night”, dok će kulturna udruga Aster održati dječju predstavu „Ukleti Kraljević i čelični Henrik”.  Festival će se zatvoriti izložbom Likovne kolonije Art Park 10. rujna u Kneževom dvoru u Stonu.

Čitav program festivala dostupan je ovdje

Solana Ston je najstarija solana u Europi, a Stonske zidine najduže zidine

Solana Ston se prvi put spominje već 1333 godine u vrijeme kada je poluotok Pelješac kupnjom prešao u vlasništvo Dubrovačke republike, no smatra se kako postojanje solane sigurno datira i iz ranijeg razdoblja. Solana se smjestila u povijesnom gradiću Stonu, poznatom po Stonskim zidinama koje su jedan od najvećih srednjovjekovnih fortifikacijsko-urbanističkih pothvata. 

Neodoljivi slatki kruh sa smokvama, bademima i medom za ljetnu dozu gastro dekadencije

Nakon što je 1334. Dubrovačka Republika stekla Pelješac, bila joj je potrebna zaštita grada Stona te je tridesetak godina zidan obrambeni bedem (među najdužim u Europi) s jedne na drugu stranu poluotoka. Tada su podignuta i dva utvrđena gradića: južno Ston i sjeverno Mali Ston s ciljem okupljanja ljudi za čuvanje granica i rada u solanama od kojih je država mnogo dobivala. 

Stonske utvrde bez ikakve sumnje jedan su od najvećih onodobnih građevnih pothvata čija izvorna dužina iznosi 7 km, međutim danas je njihova dužina 5,5 km, a zidine su ojačane s 40-ak kula i 5 tvrđava. Nedavno otvoreni most, prirodne ljepote poluotoka i Festival soli bogat gastronomskom i kulturnom ponudom dosta su dobri razlozi za jedan kasnoljetni posjet Pelješcu.

Photo: Shutterstock

Komentari 0