Life&style

Kako hidratizirati kožu ljeti?

Koža je naš najveći organ, koji nas štiti od vanjskih utjecaja, to jest toplinskih, kemijskih i mehaničkih oštećenja i zato joj moramo pružiti najbolju moguću njegu i zaštitu.

Uz učinkovitu zaštitu od sunca, ljeti kožu treba dodatno njegovati, jer je isušuju sunce, morska sol ali i klor iz bazenske vode. Kako bi zaštitili kožu od isušivanja uzrokovanog solju i klorom, nakon kupanja u bazenu ili moru, dobro se operite vodom iz vodovoda i namažite se hidratantnom kremom.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Tu vrijedi općenito pravilo, hidrantna krema je najbolja tijekom ljeta kako bi vratila koži vlažnost, a ako je koža izrazito suha, trebalo bi koristiti što masniju kremu. Intenzivnija njega kože, kako bi se što brže oporavila od štetnih vanjskih utjecaja, je svakako da nakon tuširanja nanosite na kožu tzv. "after sun" proizvode, koji će je umiriti, nahraniti i regenerirati.

Vrlo često kombinacija mora i sunca može imati komedogeni učinak na kožu lica i dovesti do zatvaranja pora na koži i upalnih procesa poput akni. Sunce, naime, potiče pojačano lučenje sebuma , a klor djeluje na stiskanje pora, pa koža koja nije očišćena i pravilno pripremljena vrlo često reagira upalnim procesima. Pravilna zaštita počinje već temeljitim pilingom i čišćenjem kože. Nakon pilinga kožu treba mehanički očistiti, tj. osloboditi pore viška nakupljenog sebuma i slijepljenih nečistoća koje ometaju njezinu normalnu funkciju i ishranu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kako bi koža bila potpuno pripremljena za sunce i more, potrebno ju je i dopunski nahraniti. Najbolji učinak imaju preparati koji sadrže kombinaciju vitamina A, C, E i koenzima Q10 te minerala cinka, selena i bakra. Njihova je uloga neutralizirati razorno djelovanje slobodnih radikala, ojačati i poboljšati elastičnost krvnih žila i kapilara, spriječiti dehidraciju (isušivanje), nastanak bora i pigmentacijskih mrlja.

Morska sol i klor na bazenima loše utječu i na nokte, stoga je i njima potrebno posvetiti  malo pažnje. Na suncu nokti brzo dehidriraju i  taj problem možemo riješiti tako da umasiravamo hranljiva ulja koja će im povratiti elastičnost i čvrstoću. Ispucale pete su česta pojava u ljetnim mjesecima i treba ih sastrugati rašpom ili kamenom za pete, a nakon toga obavezno umasirati kremu za stopala. Što se tiče grube kože na laktovima preporučljivo je prvo napraviti piling, a  zatim u debljem sloju umasirati hranjivu kremu kako bi se koža nahranila i regenerirala.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Dobar izgled, lijepa koža, kosa i nokti postali su sinonim zdravlja i dobroga općeg stanja, stoga treba naglasiti da ne postoje instant rješenja, nego da je to proces koji traje. Imajte na umu da se njega kože, kose i noktiju mora provoditi tijekom cijelog života, jer samo pravilno i kontinuirano njegovani kasnije u životu izgledaju onako kako bismo to željeli.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0