Life&style
Jeff Bezos postavio je samo dva pitanja ženi na intervjuu za posao

Kako dobiti posao kod najbogatijeg čovjeka na svijetu? Jeffu Bezosu moraš odgovoriti na dva pitanja

  • Ova dva pitanja postavio je Jeff Bezos svojoj pomoćnici tijekom razgovora za posao 
  • Što je to zanimalo trenutačno najbogatijeg čovjeka na svijetu? 
  • Za početak, zbrajala je prozore u gradu...

Izravan rad s jednim od najbogatijih ljudi na svijetu znači odmah i dobru plaću, uzbudljiv posao i priliku naučiti puno toga. A i kad u CV-ju piše da je netko radio izravno za osnivača Amazona, vjerujemo da su mu kasnije sva vrata otvorena. Međutim, takvi poslovi su također vrlo popularni i teško ih je dobiti. Osobito zato što uspješni poduzetnici često postavljaju prilično ekscentrične zahtjeve svojim zaposlenicima.

Ann Hiatt prijavila se za pomoćnicu Jeffu Bezosu (danas "teškom" 177 milijardi dolara i najbogatijem čovjeku na svijetu trenutačno), 2002. godine te dobila posao. U objavi za CNBC objasnila je kako je uvjerila Bezosa da je zaposli. Premda nije imala iskustva u tehnološkom poslovanju ili odnosima unutar tvrtke. Dva pitanja koja joj je Bezos postavio bila su ključna, prisjeća se.

"Planirate li imati djecu?" i druga nedozvoljena pitanja koje žene čuju na razgovoru za posao, a muškarci nikad

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Osnivač Amazona Jeff Bezos: Dva pitanja odlučuju u intervjuu

Nakon nekoliko krugova u Centru za procjenu, posljednja prepreka bio je razgovor sa samim glavnim izvršnim direktorom, a Bezos, , kratko je popričao s njom. Odmah po ulasku u prostoriju najavio je da će podnositelju zahtjeva postaviti samo dva pitanja. Prvo: „Želim da procijenite koliko staklenih površina ima u Seattleu.“ Hiatt to nije očekivala… bila je užasnuta, piše.

Ali pokušala je sustavno pristupiti pitanju: uostalom, znala je da je upravo to ono što Bezos traži. Prvo je procijenila broj stanovnika grada, a zatim izračunala broj stakla za njihove kuće, automobile itd. Bezos je sve zapisao na bijelu ploču. Računali su desetak minuta, a onda se, po mišljenju predsjednika Uprave, procjena otprilike poklopila sa stvarnošću.

Ako postaviš ovo pitanje na razgovoru za posao - posao ti je zagarantiran! Možda vas zanima Ako postaviš ovo pitanje na razgovoru za posao - prolaz ti je skoro pa zagarantiran! Rubrika Life&style Life&style

Drugo pitanje bilo je osobnije: „Koji su vaši ciljevi u karijeri?“ Hiatt je odgovorila da kao i ostali ambiciozni i strastveni zaposlenici u Amazonu, želi učiti od njih. „Objasnila sam da nemam pojma kako biti asistent, ali da znam koliko je važno stalno biti izvan zone udobnosti“, kaže Hiatt.

Lov na izvanredno

Tada je razgovor bio gotov: Bezos joj je odmah dao posao i „najbliži stol njemu u cijeloj tvrtki“, kaže Hiatt. Iz današnje perspektive jasno joj je zašto joj je šef Amazona postavio samo ova dva pitanja: htio je testirati ima li hrabrosti i motiva „biti u pokretu njegovim tempom“. Energija i ambicija važniji su od vještina naučenih na fakultetu, zbog čega se Bezos uvijek okružuje zaposlenicima koje mora obuzdavati, a ne tjerati. „Ključ ranog uspjeha Bezosa i Amazona bila je ta nemilosrdna potraga za izvanrednim“, kaže Hiatt.

Za Ann Hiatt posao u Amazonu bio je početak uspona. Od 2002. do 2005. radila je kao asistentica Jeffu Bezosu, koji je u međuvremenu napustio svoju poziciju izvršnog direktora Amazona. Zatim je, između ostalih, radila za izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta. Sada vodi vlastitu konzultantsku tvrtku s kojom savjetuje vrhunske šefove tvrtki i startupove iz Silicijske doline.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ann Hiatt (@annhiatt)

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Anezka

    Ma baš super! Odgovorom na dva priglupa pitanja joj je osigurao posao, a to što je žena prilično zgodna nije imalo ama baš nikakvog utjecaja, ma dajte. Ako je zaista odgovorila na ovo drugo pitanje onako kako piše, praktički je ... prikaži još!