Life&style

Kako da purica ne ispadne suha? Savjet svjetski poznatog chefa ćemo zaobići, više nam se sviđa Špičekov

  • Pečena purica je tradicionalna delicija koja će se naći na mnogim blagdanskim stolovima i ovog Božića
  • Stručnjak za hranu Justin Chapple podijelio je 'najbolji savjet za pripremanje savršene, sočne purice'
  • Ipak, njegov savjet kako izbjeći presušivanje mesa ipak bismo zaobišli, vjerojatno ćeš se složiti s nama kad ga čuješ, puno više nam se svidio savjet našeg Tomislava Špičeka

Kada je u pitanju kuhanje, mnogi ljudi često biraju piletinu umjesto puretine kada pripremaju večeru, jer puretina često može biti prilično suha. Međutim, na Božić je purica je zvijezda blagdanskog stola u mnogim domovima, pa je važno da se ispeče do savršenstva i ne ipadne suha. Ako i ove godine pripremaš svečanu gozbu za svoju obitelj i brineš da će ti puretina ne bude presuha, nekoliko iskusnih kuhara podijelilo je pouzdane trikove kako je ispeći da ostane sočna.

Možda vas zanima Hrvati otkrili koje blagdanske kolače ne vole, na popisu je i tradicionalna mađarica Rubrika Life&style Life&style

Chef i kulinarski direktor Food and Winea, Justin Chapple, otkrio je da je "potapanje" purice u majonezi tajna pripreme savršenog pečenja. Već na prvi pogled prema ovoj ideji nismo previše previše skloni (hej, u majonezi!?), premda on tvrdi da čak i ako nisi ljubitelj majoneze, ovaj način pečenja nimalo ne utječe na okus.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Savjeti za sočnu puretinu

Ako ipak želiš ovo isprobati kod kuće, Chapple kaže da je sve brzo i jednostavno za napraviti, a potrebna ti je samo staklenka majoneze. Možeš jednostavno žlicom nabacati majonezu na puricu i cijelo meso premazati u bogatom sloju.  Ipak Justin kaže da više voli napraviti chipotle majonezu (ljuti meksički umak čija je baza majoneza kojoj se dodaju se paprike, umak od rajčice, limeta, češnjak, luk) kad to radi - iako možeš dodati koje god arome želiš.

Najbolji recept za vanilin kiflice i 3 najčešće pogreške koje treba izbjeći kad ih pečeš

Kako bi napravio svoju verziju, Chapple pomiješa jednu žlicu nasjeckanog svježeg timijana s jednom šalicom (128 g) majoneze, koricom cijelog limuna, tri naribana češnja češnjaka i mljevenim čilijem. Kad se sve to sjedini, purećim prsima i butovima olabavi kožu, tako da može premazati majonezu po vrhu i ispod kože puretine. "Kada puricu prekrijete majonezom, ona održava meso vlažnim i mekim tijekom pečenja", objašnjava. "Možete staviti majonezu s vanjske i unutarnje strane puretine kako bi bila još sočnija."

 | Autor: shutterstock shutterstock Savjeti za sočnu puretinu

Kuhar Jamie Robinson, također je podijelio svoje najbolje savjete za kuhanje puretine za Božić. Rekao je: "Nema ništa gore od suhe puretine, pogotovo iznutra. Održavajte je vlažnom stavljajući maslac ispod kože prije pečenja, a zatim pecite lagano i polako dulje vrijeme." Srednje purice treba peći na 120° otprilike tri sata, prsima prema dolje, potom ostaviti da odstoji sat vremena pa dvije minute prije posluživanja završiti pečenje prsima prema gore kako bi koža bila lijepa i hrskava, a meso ostalo sočno.

Sirne okruglice punjene Nutellom Možda vas zanima Kao s božićnog sajma: okruglice od sira s cimetom i šećerom te slatkim punjenjem Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: RTL RTL Tomislav Špiček

No i naš poznati chef Tomislav Špiček podijelio je svoj savjet, kojem više vjerujemo: "Puricu posolite s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh". Nakon toga u lončiću treba zagrijati 4 velike žlice svinjske masti. Pusti da se mast jako zagrije (pripazi da ne zagori) te zalij vrelu mast po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja, rekao je Spiček kad se razgovaralo o klasičnim božićnim jelima u Hrvata vezano uz specijalno Božićno izdanje emisije Tri, dva, jedan - ho,ho,ho!

Photo: Shutterstock

Komentari 0