Life&style

Kako bi Barbie završila da se rodila na Balkanu?

Barbie i Ken žive, kao što znamo, u samom srcu holivudskog glamura. Međutim, tko zna kako bi se Barbie snašla da živi sa svekrvom, rublje suši u kući, a pod nogama joj spava čupava mačka...

Barbie i Ken uzdigli su se iznad igračaka, to već dugo nije tajna. Odavno su arhetipski prikaz maštarija o životu na visokoj nozi, u ružičastom karbioletu i sa zavidnom količinom šljokaste artiljerije. Moram priznati da su ih njihovi tvorci nastojali razvijati u korak s vremenom. Omiljene lutke pretvarale su se u veterinare, znanstvenike, rock zvijezde. Putovali su čak i u svemir, a pomislila sam da jedino u postsocijalističkim zemljama nikad nisu bili. Ipak, fotografkinja Lara Vychuzhanina uspjela me razuvjeriti.

Lara je talentirana Ruskinja koja se na svom Instagram profilu igra Barbikama. Ne, ne šalimo se. Lara savršeno ispunja temeljnu funkciju Matellove lutke - pušta mašti na volju i od Barbie radi pravu Instagram zvijezdu. Njen glavi cilj je izvući Barbie i Kena iz holivudskog glamura te ih provući kroz vrijeme i prostor, dovesti ih u različite društvene kontekste i situacije. Pritom pazi na svaki detalj - sama postavlja scene, dekorira prostor, uređuje lutke, a na koncu fotografira i objavljuje na Instagramu. Za sebe kaže da joj je jako izazovno to što Barbie, logično, ima samo jedan izraz lica, a emociju može prenijeti jedino igrom boja i osvjetljenja. 

 

A post shared by LARA V. (@lara_art_dolls) on

Zapela mi je za oko kad je u jednoj od svojih serija fotografija odlučila smjestiti Barbie i Kena na slavensko tlo. Odvela ju je prostorno daleko i kulturološku blizu - u Rusiju, ali mogu zamisliti i da se sve događa ovdje negdje, na Balkanu. Smjestila ju je u srednju ili nižu klasu, koliko mogu vidjeti. Njene fotografije uistinu su me nasmijale i zabavile. Lijepo je oslikala povijesnu stvarnost s kraja prošlog stoljeća. Iskoristila je elemente zdravog humora i malo pretjerivanja, a u rezultate se možete uvjeriti sami. 

Možda vas zanima Jedna mama kreirala je 'Barbie koja doji' Rubrika Life&style Life&style
 

A post shared by LARA V. (@lara_art_dolls) on

Pri postavljanju scene pazila je na apsolutno svaki detalj. Namještaj je posve u skladu s onim koji još uvijek (nažalost, sve rjeđe) možemo pronaći u ruralnim kućanstvima Hrvatske. I posuđe isto tako. Volim romantično misliti kako ne postoji osoba čija baka nije imala crveni lonac s bijelim točkama. Jedina stvar koju baka nije imala je ovaj prorez na haljini, ali zažmirimo na to. Udebljala se, haljina pukla, što se može.

 

A post shared by LARA V. (@lara_art_dolls) on

 

Ljubavni par, između ostalog, doručkuje. Zapravo, Ken cijelo vrijeme samo doručkuje. Žene su te koje prostiru rublje i peru posuđe. Jasna mi je intencija autorice, ali više bih voljela vidjeti da Ken, primjerice, usisava mrvice koje je prosuo dok je obilno doručkovao. Važno je samo naglasiti da je ovo povijest, a današnji balkanski Ken bi se barem povremeno trebao prihvatiti krpe i metle. 

 

A post shared by LARA V. (@lara_art_dolls) on

Srećom, i Barbie je stigla odmoriti. Sviđa mi se njena mačka, a i grudnjak joj je solidan. Suosjećam s njom, nije lako sušiti rublje u sobi. Znam kako je, nije dobro. Toliko je naporno da se toplo nadam da se u šalici od kave nalazi ... votka, šljivovica ili nešto drugo slavenski jako i alkoholno?

 

A post shared by LARA V. (@lara_art_dolls) on

Photo: Instagram/Lara Vychuzhanina

Komentari 0