Life&style

Kada Danci kažu 'pit' ne misle na litru i vodu - evo o čemu je riječ

  • Posljednjih su godina sve popularniji lifestyle trendovi koji se odnose na životnu filozofiju i način življenja
  • Do sada smo se upoznali s različitim konceptima življenja, kao što su danski 'hygge', švedski 'lagom' i finski 'sisu', a sad su u fokusu nove lifestyle filozofije
  • U nastavku pročitaj što su to Lykke, Fika i Pyt, a pripremili smo ti i nagradni natječaj uz koji ćeš se malo opustiti

Do sada smo se susreli s danskim "hygge", koji potiče potragu za udobnošću, švedskim "lagom", koji stavlja naglasak na umjerenost i održivost te finskim "sisu", koji se očituje u hrabrosti, neslomljivosti i snazi volje. Međutim, uzevši u obzir većinu ove godine i razne nedaće koje su nas snašle, sad pod povećalo dolaze nove filozofije življenja koje će sigurno obilježiti ovu godinu, ali i one koje su pred nama. Zašto? Jer nekako sve poručuju "samo opušteno"...

Lykke 

Ova danska riječ u prijevodu znači sreća, a budući da su Danci jedan od najsretnijih naroda na svijetu, očito znaju dvije-tri o tome. Meik Wiking, autor knjige "Hygge - Danski recept za sretan život", napisao je još jednu knjigu, upravo o Lykke, u kojoj raščlanjuje ovaj koncept na šest esencijalnih čimbenika koji čine život Danaca tako sretnim - zajedništvo, novac, zdravlje, sloboda, povjerenje i ljubaznost. Poanta ovoga koncepta je poboljšati ove dijelove života kako bismo bili sretniji - npr. češće objedovati u krugu obitelji i prijatelja (zajedništvo), birati iskustva i doživljaje nad materijalnim stvarima (novac), posvetiti vrijeme sebi (sloboda), činiti mala dobra djela svakodnevno (ljubaznost) itd. Naravno, ovaj se koncept može primijeniti na razne aspekte u našem životu, ali smisao je da poboljšamo pojedina "područja" jer tako ćemo poboljšati i svoju sreću. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Opusti se i osvoji paket proizvoda Jana Ice Tea i #samoopusteno luftić! Objavi fotku kako se opuštaš na Instagram feedu ili storyju uz hashtag #samoopusteno i tagove @jana.icetea i @miss7.hr. Možeš se prijaviti i putem obrasca u tekstu tako da ostaviš svoje podatke i pošalješ fotku kako se opuštaš. Pet najkreativnijih fotki nagrađujemo poklon paketom proizvoda Jana Ice Tea i #samoopusteno luftićem.

Sretni dobitnici nagradnog natječaja #samoopusteno su:

  • Mirzeta Deronjić
  • Marin Talajić
  • Željka Marjanović Žeđa
  • Vanessa Mikulčić
  • Nevio Buzov

Čestitamo!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Fika

Fika je švedska riječ za "pauzu za kavu", iako ne mora nužno uključivati kavu. Poanta Fike je napraviti pauzu tijekom dana (i to više puta) kako bismo se opustili na razini uma, tijela i duše. Međutim, za Šveđane Fika nije samo "coffee break" koliko podsjetnik da uspore i da se vrate "u kontakt" sa svojim umom i tijelom. To osobito ima smisla onih dana kad smo u žurbi i kad imamo osjećaj da samo jurimo na sve strane cijeli dan. Zato, ako želiš početi prakticirati Fiku, napravi pauzu u danu onda kad osjetiš potrebu i prestani misliti o svim obavezama koje te još čekaju ili analizirati sve što si do tada napravila. Jednostavno uživaj u omiljenoj šalici kave i mjestu na kojem se nalaziš, bio to kafić kraj posla ili balkon u stanu. To treba biti trenutak u danu samo za tebe, kad ćeš usporiti i uživati u pauzi, sama ili s frendicom. Važno je da budeš svjesna te pauze, kave koju piješ, onoga s kim razgovaraš i mjesta na kojem se nalaziš - iskoristi tu pauzu da se zaista opustiš - vidjet ćeš koliko ćeš nakon toga biti produktivnija. 

Fredagsmys 

Ovaj švedski pojam prevodi se kao "cozy friday" (kod nas bi se moglo prevesti kao opušteni petak), a riječ je o konceptu koji promiče potpunu relaksaciju petkom navečer nakon radnog tjedna. Ovaj koncept tradicija je u Švedskoj i obavezno podrazumijeva odlazak u prodavaonicu nakon posla po grickalice, sokove i hranu koja se brzo priprema (tacosi ili pizza). Nakon kupnje, idu ravno kući, presvlače se u udobnu odjeću, sjedaju na kauč s ostalim ukućanima i gledaju filmove, serije ili nešto treće. Uglavnom, Fredagsmys je opušteni petak koji provodiš doma pred televizorom. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Pyt

Ovo je možda i najvažnija filozofija sretnih Danaca budući da im pomaže nositi se sa stresom. Iako zapravo ne postoji prijevod za ovaj termin, on predstavlja kulturološki koncept njegovanja zdravih misli za rješavanje stresa. Konkretno, ovaj koncept odnosi se na sposobnost prihvaćanja situacija koje su izvan naše kontrole (i zato nam itekako može dobro doći ove godine), bez obzira na to koliko loše mogu biti. Umjesto da se uzrujaju, Danci na svoje frustracije i greške samo kažu "pyt" i krenu dalje. Dakle, u biti je riječ o prihvaćanju i resetiranju u lošim i stresnim situacijama. To je svojevrsni podsjetnik da ne reagiramo pretjerano u takvim situacijama na koje ionako ne možemo utjecati. Naravno, takvo razmišljanje i stav zahtijevaju vježbu i naviku. Zato sljedeći put kada dobiješ kaznu za parkiranje ili razbiješ čašu u kuhinji, odmahni glavom, pomiri se sa situacijom i nemoj dopustiti da te svladaju ljutnja, frustracija i stres. Jer Danci bi rekli "nije vrijedno toga". 

#samoopusteno

Svemir zna da nam je pozitivan stav ove godine itekako potreban. Zato isprobaj neku od ovih filozofija jer će ti pomoći da se lakše nosiš sa stresom, da budeš opuštenija i sretnija, ali i da uživaš u malim trenucima. Baš zato što je ovo bila teška godina, želimo da se opustiš i zato ti poklanjamo paket proizvoda Jana Ice Tea i #samoopusteno luftić. Objavi na Instagram feedu ili storyju fotku kako se opuštaš uz hashtag #samoopusteno i tagove @jana.icetea i @miss7. Možeš se prijaviti i putem obrasca u tekstu tako da ostaviš svoje podatke i pošalješ fotku kako se opuštaš. Pet najkreativnijih fotki nagrađujemo poklon paketom proizvoda Jana Ice Tea i #samoopusteno luftićem. Neka ti 2020. bude opuštenija, a svakako isprobaj i neku od spomenutih filozofija - sigurno će ti dobro doći. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jana Ice Tea (@jana.icetea) on

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0