Life&style

Kad vaginalni iscjedak postaje problem?

Može biti različite boje, mirisa, na dane jači, na dane slabiji... sve su to karakteristike vaginalnog iscjetka koji ni ne mora biti problem, a što kad je?

Vaginalni iscjedak je nešto s čim se barem jednom u životu susrela svaka žena. To je jednostavno način na koji se vagina čisti od štetnih bakterija i mrtvih stanica, te je to posve prirodna pojava. To nije tema o kojoj se puno govori pa se mnoge od nas uplaše kad vide promjenu u boji i izgledu. Stručnjaci kažu da su neke promjene normalne i očekivane tijekom menstrualnog ciklusa, dok je u nekim slučajevima preporučljivo zatražiti savjet ginekologa. 

GUSTI GRUDASTI ISCJEDAK

Ova vrsta iscjetka nije bezazlena za razliku od mliječno-bijelog. To je simptom gljivične infekcije koja se može izliječiti protugljivičnim preparatom kupljenim u ljekarni bez recepta, ali ne bi bilo loše ni posjetiti ginekologa. 
 

ISCJEDAK S MIRISOM RIBE

Iscjedak ne bi trebao imati nikakav miris, osim mirisa vagine. Ako osjetiš miris po ribi ( ne možeš ne osjetiti) to bi mogao biti simptom bakterijske vaginoze. To je bakterija izazvana  bakterijama u rodnici. Ta se bolest obično liječi antibioticima pa svakako trebaš posjetiti ginekologa kako bi ti napisao recept.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

PREVENCIJA PRIJE SVEGA

Infekcije se najčešće javljaju  za vrijeme trudnoće, a može nastati kod stresa ili pretjerane higijene intimnog područja. Može ju uzrokovati i česta promjena seksualnih partnera te promjena s analnog na vaginalni seks bez dodatne zaštite. Zato je važno preventivno se zaštiti i smanjiti mogućnost nastanka infekcije uz korištenje protubakterijskog i protugljivičnog sredstva za pranje.

Sredstvo je najbolje koristiti tijekom menstrualnog ciklusa, u trudnoći i nakon poroda, te u situacijama kad postoji rizik od infekcija (bazeni, gimnastičke dvorane, plaže, javni toaleti i kirurški postupci).

Možda vas zanima Kandidijaza: gljivičnih infekcija sve se teže riješiti Rubrika Life&style Life&style

Jedan od načina prevencije je i korištenje ispravnog sredstva za pranje kao što je na primjer Saugella Attiva, sredstvo za intimnu njegu s ekstraktom timijana te protugljivičnim i protubakterijskim svojstvima. Njen pH od 3,5 najbolji je put ka održavanju prirodno kiselog okoliša vagine, te zaštiti zdrave vaginalne flore.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0