Life&style 28. lipnja 2018.

Kad vaginalni iscjedak postaje problem?

Thinkstock.

Može biti različite boje, mirisa, na dane jači, na dane slabiji... sve su to karakteristike vaginalnog iscjetka koji ni ne mora biti problem, a što kad je?

Vaginalni iscjedak je nešto s čim se barem jednom u životu susrela svaka žena. To je jednostavno način na koji se vagina čisti od štetnih bakterija i mrtvih stanica, te je to posve prirodna pojava. To nije tema o kojoj se puno govori pa se mnoge od nas uplaše kad vide promjenu u boji i izgledu. Stručnjaci kažu da su neke promjene normalne i očekivane tijekom menstrualnog ciklusa, dok je u nekim slučajevima preporučljivo zatražiti savjet ginekologa. 

GUSTI GRUDASTI ISCJEDAK

Ova vrsta iscjetka nije bezazlena za razliku od mliječno-bijelog. To je simptom gljivične infekcije koja se može izliječiti protugljivičnim preparatom kupljenim u ljekarni bez recepta, ali ne bi bilo loše ni posjetiti ginekologa. 
 

ISCJEDAK S MIRISOM RIBE

Iscjedak ne bi trebao imati nikakav miris, osim mirisa vagine. Ako osjetiš miris po ribi ( ne možeš ne osjetiti) to bi mogao biti simptom bakterijske vaginoze. To je bakterija izazvana  bakterijama u rodnici. Ta se bolest obično liječi antibioticima pa svakako trebaš posjetiti ginekologa kako bi ti napisao recept.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

PREVENCIJA PRIJE SVEGA

Infekcije se najčešće javljaju  za vrijeme trudnoće, a može nastati kod stresa ili pretjerane higijene intimnog područja. Može ju uzrokovati i česta promjena seksualnih partnera te promjena s analnog na vaginalni seks bez dodatne zaštite. Zato je važno preventivno se zaštiti i smanjiti mogućnost nastanka infekcije uz korištenje protubakterijskog i protugljivičnog sredstva za pranje.

Sredstvo je najbolje koristiti tijekom menstrualnog ciklusa, u trudnoći i nakon poroda, te u situacijama kad postoji rizik od infekcija (bazeni, gimnastičke dvorane, plaže, javni toaleti i kirurški postupci).

Možda vas zanima... Kandidijaza: gljivičnih infekcija sve se teže riješiti Rubrika Life&style Life&style

Jedan od načina prevencije je i korištenje ispravnog sredstva za pranje kao što je na primjer Saugella Attiva, sredstvo za intimnu njegu s ekstraktom timijana te protugljivičnim i protubakterijskim svojstvima. Njen pH od 3,5 najbolji je put ka održavanju prirodno kiselog okoliša vagine, te zaštiti zdrave vaginalne flore.

Komentari 0