Life&style 02. rujna 2016.

Kad treba zamijeniti kozmetičke proizvode?

Guliver Image/Getty Images.

Ako koristite iste kozmetičke proizvode godinama, griješite. Promjenama koje se događaju unutar i oko vas trebate se prilagoditi

Koža je vrlo pametan organ i jasno nam daje do znanja što joj odgovara, a što ne. Naravno, često smo gluhi na te njezine vapaje, pa zato završavamo s različitim neželjenim stanjima koja želimo riješiti za dva tjedna, ako je to moguće. Ukoliko već ne obraćate pažnju na to što vam priopćava vlastito lice, pažljivo pročitajte ovaj tekst do kraja i saznajte kada je pravi trenutak da promijenite način njege.

Kada imate istu rutinu više od pet godina

Koliko god se vi osjećali mlado, vaša koža iz godine u godinu pokazuje sve veće znakove starenja. U dvadesetima ste mogli koristiti samo hidratantnu kremu s odgovarajućim SPF-om i to je bilo dovoljno. U tridesetima proizvodnja kolagena počinje lagano opadati, dok je u četrdesetima to već očigledno. Zato se potrudite pronaći kremu koja sadrži AHA kiseline koje rade na oporavku vaše kože. U pedesetima, svom svakodnevnom režimu dodajte i proizvod koji sadrži vitamin A, tj. retinol, jer omekšava kožu, osvježava je i ublažava postojeće bore.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Kada ne vidite poboljšanje na svojoj koži

Bez obzira na to što ste neki proizvod skupo platili, dobili ga na poklon, sviđa vam se brend ili ambalaža, ako ne vidite poboljšanje na svojoj koži – prestanite ga koristiti. Ukoliko za mjesec dana ne primijetite željene rezultate, nemojte mu više davati šansu. Na današnjem tržištu postoji više kozmetičkih proizvoda nego ikada u povijesti čovječanstva. Nema razloga da se zadovoljite nekim slabim ili čak nepostojećim efektom.

Kada osjećate da vam je koža vrlo zategnuta ili se peruta

Ovaj problem rijetko kad imaju oni sa suhom i osjetljivom kožom jer u startu biraju hipoalergenske i blage proizvode koji gotovo nikad ne dovode do neugodnog zatezanja kože. S druge strane, osobe s mješovitom ili masnom kožom često odaberu pregrube proizvode, koji dovode do isušivanja. Kada se umijete sredstvom koje inače koristite i osjećate da vam je koža oko usana, očiju i na čelu vrlo napeta, vrijeme je da pređete na blaži proizvod. Ovo zatezanje kože ukazuje na dehidraciju, a ona vodi do perutanja. Također, ako vaše lice upije kremu za u trenu i stalno imate potrebu nanositi još, odaberite bogatiju teksturu.

Kada se promijeni godišnje doba ili lokacija na kojoj živite

Njega kože trebala bi se prilagođavati klimatskim uvjetima u kojima se nalazite. Čak iako nigdje ne putujete, godišnja doba svakako se mijenjaju. Možete imati tri načina njege: ljetni, zimski i proljetno/jesenski. Vrlo visoke temperature zahtijevaju veću hidrataciju, lakše teksture (fluide/gelove) i vrlo visok SPF. U zimskom periodu nikako ne bi trebali zanemariti SPF, ali zbog smanjenog sunčevog zračenja možete početi upotrebljavati proizvod koji izbjeljuje već postojeće pjege i mrlje. U svakom slučaju, odlučite se za kremu bogatije teksture jer je ona dobra mehanička zaštita i od snijega i vjetra.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Kada vam proizvodi koje koristite začepljuju pore

Čak i ako ne nekim proizvodima piše da su nekomedogeni, vaša koža ne misli tako? Ulja i kreme za skidanje šminke utječu na to da vam je lice još masnije? Ako su odgovori potvrdni, rezultat je nejednaka tekstura kože lica sa čestim zapaljenskim procesima. Prijeđite na čistače lica koji pjene i na taj način Podižu nečistoće s površine kože. Uvijek se prije opredijelite za losione umjesto za kreme i potrudite se da proizvodi koje koristite budu oil- free. Ipak, prije nego što podijelite polupotrošene proizvode i kupite nove, budite iskreni prema sebi i zapitajte se odgovaraju li vam stvarno ti proizvodi ili jednostavno s njima niste više oduševljeni. Oni su vas zadivili u početku, uvidjeli ste dramatično poboljšanje u roku od nekoliko tjedana/mjeseca, ali tog efekta više nema. Naravno da nema jer oni sada „samo“ održavaju kvalitetno stanje kože vašeg lica. Ako vam odgovaraju, nemojte ih mijenjati čisto radi promjene. Lice i novčanik će vam biti zahvalni.

Komentari 0