Life&style

Joshua Oppenheimer predstavlja svoju metodu dokumentarističkog rada

Jedan od najprogresivnijih filmskih autora današnjice posjetit će Zagreb u organizaciji Restarta i Subversive film festivala, na kojem će mu ujedno biti uručena ovogodišnja nagrada 'Wild Dreamer'.

Oppenheimer ne zaslužuje tu nagradu samo zbog predanog aktivizma, kao voditelj istraživačkog projekta Genocid i žanr u sklopu Britanskog savjeta za umjetnost i humanističke znanosti, već prvenstveno zbog iznimno subverzivnog filmskog opusa, od kratkometražnog debija These Places We've Learned to Call Home do ovogodišnjeg Pogleda tišine.

 | Autor:

Masterclass je program udruge Restart kroz koji se organiziraju predavanja svjetski poznatih dokumentarista, a financiran je od strane HAVC-a i grada Zagreba.

Joshua Oppenheimer će u 12.05. u Dokukinu KIC govoriti o svom stilu koji se temelji na kombiniranju fikcije i ne-fikcije, fantazije i stvarnosti, i o namjeri portretiranja političkih i društvenih noćnih mora.  Biti će riječ i o stvaranju odnosa između filma, društvenih trauma i osobnih sjećanja – tema koju Joshua smatra ključnom za suvremenu kinematografiju i kojoj je on osobno posvetio svoj filmski opus.

Na masterclass predavanju Joshua Oppenheimer će predstaviti svoju metodu dokumentarističkog rada baziranu na intervencijama u stvarnost i glumačkim izvedbama, metodu koju je primijenio u radu na svoja dva nagrađivana i slavljena filma.

 

Nakon za Oscara nominiranog Čina smaknuća (najbolji dokumentarac 2013. godine),  Joshua Oppenheimer snimio je još jedan fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih, film Pogled tišine kojeg su producirali velikani dokumentarizma Werner Herzog i Errol Morris.

Njegov nevjerojatno blizak pristup protagonistima u izuzetno raslojenom i politikom opterećenom društvu, rezultirao je snažnim vizualnim ostvarenjem o najskrivenijim dijelovima povijesti zemlje opterećene krvavom prošlošću. Suočiti se s njom nije ni malo lako, no Oppenheimer je pred kameru uspio dovesti i naručioce i direktne izvršioce, kao i obitelji žrtava i na vidjelo iznio stranicu povijesti o kojoj se godinama otvoreno laže. Kroz priču o prošlosti Oppenheimer konstruira sliku indonezijske stvarnosti obilježenu traumatičnim događajima iz 60-ih, ali dubokim podjelama, na one s prave i one s krive strane, koje i danas utječu na društvo.

"Sirov sadržaj Pogleda tišine toliko zaokuplja da će neki ovu formalnu elegantnost smatrati pukim luksuzom, no Oppenheimer se ovim filmom pokazuje kao dokumentarist dotjeranog i sofisticiranog stila" - Guy Lodge, Variety

Joshua Oppenheimer je više od deset godina radio s paravojskama, odredima smrti i njihovim žrtvama, istražujući odnose između političkog nasilja i njihove slike u javnosti. Obrazovao se na Harvardu i koledžu Central St. Martins u Londonu. Radio je kao viši istraživač na projektu Genocid i žanr Britanskog savjeta za umjetnost i humanističke znanosti te je objavio brojne radove na tu temu. Njegov dugometražni prvijenac "Čin smaknuća" ( "The Act of Killing", 2013.) osvojio je 72 nagrade na međunarodnim festivalima, među ostalima Europsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarac, BAFTA nagradu te bio nominiran za Oskara.

 | Autor:

Film „Pogled tišine“ možete pogledati do 15.5. u Dokukinu KIC u sklopu Revije dokumentarnih hitova godine: Skriveno – otkriveno. Reviju možete pratiti na stranicama Restarta i na FB stranici Baš volim dokumentarce.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: None

Komentari 0