Life&style
Vježbe joge za učinkovito mršavljenje

6 joga vježbi za mršavljenje: tijelo dovode u formu, umiruju um i želju za jedenjem

  • Joga možda većini ljudi nije omiljena vježba za mršavljenje 
  • Međutim, to je prava šteta, jer joga je zapravo vrlo učinkovita kad je riječ o mršavljenju  
  • Donosimo 6 vježbi uz koje ćeš brzo doći u formu te pri tome i mršavjeti 

Ne samo da vježbanje joge može imati kardio element, nego i svjesnost koju jogiji njeguju može pomoći u obuzdavanju bezumnog jedenja - zapravo, joga može puno napraviti za tvoj mozak. Joga za mršavljenje također promiče disciplinu koja ti je potrebna da bi zdrav život učinila trajnom životnom navikom.

Joga potiče produljenje mišića i integraciju mišića s kostima. Joga koristi tjelesnu težinu da uključi svaki mišić koristeći snagu, integraciju corea, poravnanje i stabilnost, što je čini izvrsnom za poticanje mršavljenja.

Kako bi unijela kardio element u vježbe joge, zamisli ovu seriju pokreta kao krug u kojem se jedan pokret ulijeva u sljedeći (čitaj: nemoj raditi stanke!). Preporučuje se da svaki potez radiš oko 30 sekundi (dakle svaki set od šest poteza traje oko tri minute). Ponovi tijek od šest poteza pet puta.

Pas prema dolje

Započni tijek u položaju psa okrenutom prema dolje: šake i jabučice stopala položeni su na strunjaču pa zamisli uže pričvršćeno za tvoju trtičnu kost kako podiže stražnjicu u zrak. Provjeri jesu li ti kukovi pomaknuti prema gore i natrag. Vrlo je važno da svoj core držiš čvrsto (misli na pritiskanje pupka prema kralježnici). Ruke bi ti trebale biti čvrsto uzemljene, a pete gurnute što bliže podu. Pogled treba biti usmjeren prema stopalima. Svaki mišić treba biti angažiran. Duboko udahni pa izdahni, da zagriješ tijelo.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Pokretni plank

Prebaci svoju težinu prema naprijed i ispravi tijelo u položaj planka. Ruke bi ti trebale biti čvrsto stisnute, bedra skupljena, a gležnjevi pritisnuti prema stražnjem dijelu prostorije. Uvuci trbuh prema kralježnici i pazi da su ti kukovi u ravnini s podom. Ovim pokretom sve bi trebalo biti povučeno u središnju liniju tijela. To te podsjeća da dišeš dublje. Počet ćeš osjećati kako ti se tijelo trese. Spusti se dolje do planka na podlakticama—to smanjuje trbušnu masnoću!—i drži. Pazi da ti laktovi budu ravno ispod ramena. Zadrži taj položaj nekoliko udisaja i zatim se vrati na visoki plank. Naizmjence radi visoki i niski plank.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Poza skakavca

Lezi na trbuh s rukama uz tijelo i nogama u širini kukova; nasloni čelo na strunjaču. Udahni dok podižeš glavu i gledaš naprijed, a zatim ispruži ruke natrag prema stopalima dok podižeš prsa od tla. Ako možeš, isprepleti prste iza leđa. Sada upotrijebi unutarnje bedrene mišiće da podigneš noge. Drži prsa podignuta i dok izdišeš, otpusti ih.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Bočni kut

Stani u položaj pas prema dolje. Sada pomiči stopala po podlozi prema rukama i ustani. Zakorači unatrag u bočni iskorak: desna noga savijena je u koljenu pod kutom od 90 stupnjeva, lijeva noga ispružena, stopalo pod pravim kutom u odnosu na desno stopalo; trup i glava okrenuti prema lijevoj strani prostirke. Udahni, a zatim izdahni dok ispružiš tijelo preko desnog bedra. Spusti desnu ruku i stavi je unutar desnog stopala. Ispruži lijevu ruku iznad glave. Zadrži nekoliko udisaja, a zatim pritisni prema stopalima i, dok izdišeš, ispruži lijevu ruku. Ponovi na suprotnoj strani.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Položaj broda

Sjedni na prostirku savijenih koljena, ravnih stopala. S ravnom kralježnicom se lagano nagni unatrag iz kukova dok ispravljaš noge, a stopala su u zraku. Drži prsa podignuta dok pružaš ruke prema naprijed tako da su u ravnini s ramenima. Drži ravnotežu na sjedećim kostima 30 sekundi, a zatim izdahni dok spuštaš ruke i noge.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Most

Lezi na leđa i savij koljena kako bi pete približila svojoj stražnjoj strani. Sa stopalima ravno na prostirki, rukama položenim uz tijelo i dlanovima na tlu, gurni se oslonjena na stopala i dlanove dok podižeš središnji dio tijela prema stropu. Ostani tako. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

 

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Joga pomaze organizmu