Life&style

Jesu li se tvorci Barbie, sad kada stižu lutke u invalidskim kolicima i s protezom, iskupili za nepravdu iz 1997.?

  • Na tržište će uskoro stići Barbie lutkice s invaliditetom
  • Jedna Barbie bit će u kolicima, a druga će imati protezu
  • Barbie s kolicima imat će i rampu pomoću koje će ulaziti u kućicu

Od 1959. godine, kada su se prvi put pojavile, pa do danas, Barbie lutkice prošle su mnogo toga. Od nerealnih proporcija, bijele puti, zaluđenosti modom i ostale šljokaste artiljerije pa sve do veterinarki, znanstvenica, rock zvijezda. Jedna stvar definitivno je ista, Mattel lutkice već dugo nisu samo igračke, one su odraz promjena koje društvo prolazi. Tako je i u ovom slučaju koji nas je stvarno razveselio!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@barbie) on

Lutkice s invaliditetom

Naime, Mattel je odlučio proširiti kolekciju Barbie Fashionistas. I to ne bilo kako! U popularnoj kolekciji od jeseni će se pojaviti Barbie lutkice s invaliditetom. Miljenice brojne ženske djece ovaj put pojavit će se u kolicima i s protezom za nogu. Osim toga, nova Barbie u kolicima imat će i rampu pomoću koje će s lakoćom moći pristupati Barbie kućici. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@barbie) on

Totalni fijasko s Becky

Što je dovelo do takve odluke? Naime, Barbie u kolicima pojavila se već 1997. godine i predstavljala je Becky, Barbieinu dobru prijateljicu. Međutim, Becky je vrlo brzo bila povučena iz prodaje jer nije mogla stati u Barbie kućicu. Naravno, takva odluka Mattela tada je izazvala zgražanje, a brend se optuživalo za neinkluzivnost i različite vrste diskriminacije pa su posljednjih godina odlučili bolje osluhnuti potrebe tržišta i napravili prilično velike korake naprijed. Kako sami kažu, žele bolje predstavljati ljude i svijet koji djeca vide oko sebe. Barbie se tako konačno približila stvarnoj figuri žene i njenih potreba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@barbie) on

Ipak palac gore

''Već 60 godina, Barbie je bila odraz mode i kulture i to je ključ po kojem razvijamo brend. Svaki put kad razvijamo Barbie nove generacije, fokusirani smo na to da ostanemo najraznolikija linija lutkica na tržištu'' - poručili su iz Mattela. Nova Barbie s invaliditetom već je pokupila sjajne reakcije javnosti, a društvene mreže pršte od pozitivnih komentara. ''Ovo je sjajno. Barbie vraća lutkicu u kolicima i vjerujem da se pojavljuje prva Barbie s protezom. Sviđa mi se kako se razvijaju i ovo je u moje srce unijelo čistu radost.''

 

 

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0