Life&style

Jesi li znala da ovo nije dobro piti na prazan želudac? (i nije kava!)

Sljedeći put kad ti mama ili baka kažu da je čaša soka idealna za dobro jutro, prezentiraj im sljedeće činjenice...

Nije nam se jedanput dogodilo da netko kaže kako je najbolji doručak upravo jedan bogati, voćni sok. Ali sljedećeg jutra kad se uhvatimo kako posežemo za hladnim voćnim sokom, ipak ćemo razmisliti dva puta! Ako je vjerovati novom istraživanju Sveučilišta Princeton, konzumacijom soka na prazan želudac "stvara se prevelik pritisak na probavni sustav" i uništavaju se sve "dobre bakterije" koje postoje u našim crijevima. Ok, to nam zvuči kao nešto što nikako ne želimo u rano jutro... 

 | Autor: Instagram Instagram

Zašto sokovi nisu dobri? Zbog visokog udjela fruktoze koje naše tanko crijevo doslovno ne može probaviti nakon dugog perioda posta (čitaj: nakon prospavane noći). Zbog toga se fruktoza doslovno razlijeva po debelom crijevu i jetri, a tamo dolazi u kontakt s mikrobiomom koji se nikako ne slaže sa šećerom.

“Čim popijemo sok, mikrobiom se lijepi na fruktozu, što u konačnici može izazvati bolove, nadutost, zatvor ili pak proljev”, objašnjava profesor Joshua D. Rabinowitz. Autori istraživanja predlažu da unos šećera (uključujući i fruktozu) svedemo na minimum i samo nakon konkretnih obroka. Ok, to znači da je desert i dalje dopušten, jupi!

Photo: Instagram

Komentari 0