Life&style

Jesi li već isprobala fotkati uz pomoć svjetlosti svijeće? Ovo je samo jedan od trikova za dobar selfie

Stvorite unikatan sadržaj za svoje društvene mreže uz nevjerojatne opcije kamere Galaxy S23 Ultra

„Ajmo napraviti selfie!“ – koliko puta smo ovo čuli ili sami rekli na nekom druženju, partyju ili šetnji gradom? Sigurno bezbroj puta. Stvaranje uspomena kroz kameru pametnog telefona danas je ključni dio svakog okupljanja, ali što kada tim fotkama želimo dodati malo maštovitosti i izbjeći ono najobičnije poziranje. Internet je odlično mjesto za pronaći inspiraciju, a posebice Pinterest koji pršti kreativom. Jednom kada uđete u taj svijet, teško da ćete tako lako izaći iz njega. 

No, vratimo se mi na fotkanje. Nama je za oko zapela jedna super kreativna ideja, a riječ je o unikatnim portretima koji se rade uz svjetlost svijeće ili bilo koji drugi izvor svijetla, zvuči fora? Ovaj trik vam omogućava da stvorite razne ambijentalne ugođaje – od eterične aure pa sve do nježnog, romantičnog sjaja koji će dati dojam kao da ste otišli na profesionalni photo shooting. Međutim, za dobru fotografiju potrebno vam je i par dobrih savjeta koje donosimo u nastavku, ali i kvalitetna kamera na pametnom telefonu. S ovim ćete definitivno „osvježiti“ svoje društvene mreže pa krenimo!

 | Autor: Samsung Samsung

1. Lokacija

Lokacija je jako važna. Za kreiranje portreta sa svijećom, trebate prvo odabrati tamniji prostor koji ima zaista minimalni izvor osvjetljenja ili samo pričekati da padne mrak. Osim prostorija s prigušenim svjetlom, atraktivne destinacije mogu biti i brojna mjesta po gradu gdje je slabija ulična rasvjeta. Ovakve lokacije su bitne jer tako možete pojačati kontraste i dočarati ambijentalnu atmosferu koja predstavlja temeljni dio ove kreativne ideje. Također, poželjno je uzeti i neki sekundirani izvor svjetla poput RGB svjetiljke kako bi okruženje u kojem snimate mogli obogatiti s dodatnim efektima. Nadalje, što se tiče opreme ne morate previše filozofirati – jedino što vam treba je pametni telefon točnije, Galaxy S23 Ultra te prema potrebi stativ.

 | Autor: Samsung Samsung

2. Postavke kamere

Imajuću na umu da je poanta ovakve vrste portreta dočaravanje tame, ali isto tako i propuštanje dovoljne količine svjetla da se može vidjeti subjekt fotografije, potrebno je ipak poigrati s postavkama kamere. ISO vrijednost i brzina blende kamere ovdje imaju važnu ulogu, a Pro način rada na Galaxy S23 Ultra omogućava jednostavno podešavanje tih postavki. Kako to sve zapravo funkcionira?

ISO predstavlja osjetljivost kamere na izvor svjetla tako da za fotkanje u tamnijim uvjetima ovu vrijednog morate smanjiti kako bi se održao doživljaj slabog osvjetljenja, a istovremeno smanjila pojava čudnih, zrnastih anomalija na fotografiji. S druge strane, brzina blende kontrolira količinu svjetlosti koja putuje kroz objektiv i dopire sve do slike tako da je poželjno podesiti dužu brzinu blende kako bi bolje dočarali slabo osvjetljenje na fotografijama. Nakon što to podesite, uređaj se tijekom procesa fotografiranja ne smije pomicati niti tresti jer se inače može povećati rizik za pojavu zamućene slike. Ovdje vam dobro uskače stativ i funkcija daljinskog okidača blende uz pomoć S Pen olovke ili samo mirna ruka prijatelja. 😊 Snimanje savršenog portreta osvijetljenog svijećama uključuje i fino podešavanje, odnosno isprobavanje različitih vrijednosti kako bi baš onakav izgled kakav tražite. Budite strpljivi!

 | Autor: Samsung Samsung

3. Originalnost

Kada već imate kreativnu ideju za fotkanje, poput ove, nikada nemojte samo ostati na tome. Budite slobodni, istražujte, eksperimentirajte s različitim kutovima snimanja, filtrima, objektivima i osvjetljenjem. Obično najbolje fotke budu one koje su nastale potpuno spontano i „neplanirano“. Tako primjerice portret možete dodatno dočarati promjenom pozicije svijeće (ispod lica ili u ravnini očiju), korištenjem atmosferskog spreja za širenje svjetlosti ili zapaljenih štapića tamjana za stvaranje magle, ali i sekundarni izvor svjetla poput RGB svjetiljke u pozadini.

 | Autor: Samsung Samsung

4. Uređivanje i završna obrada

Kako bi došli do završnog produkta – fotografije, morate napraviti i malu obradu slike. Bez toga, fotka će izgledati dobro, ali za stvaranje onog „wow“ efekta korištenje različitih alata za uređivanje je nužno. Stoga kod snimanja portretnih fotografija u djelomičnom ili potpunom mraku uz korištenje nekog izvora svjetla, poželjno je uhvatiti što više detalja kako bi mogli što bolje manevrirati kontrastima i bojama. Sve to možete napraviti unutar Expert Raw aplikacije na Galaxy S23 Ultra pametnom telefonu, a snimanje u RAW formatu je najbolji je način za očuvanje svih detalja i informacija o slici. Kod procesa obrade će vam odlično poslužiti S Pen olovka za što veću preciznost – posebno kada su u pitanju detalji, a zahvaljujući brzoj Snapdragon 8 Gen 2 mobilnoj platformi i visokim performansama sve će teći glatko. Nakon što je fotka sređena onako kako ste htjeli, na vama je samo da ju obavite na IG profilu i uživate u lajkovima i reakcijama vaših frendova i followersa.

 | Autor: Samsung Samsung

Digitalni svijet donio nam je beskonačne mogućnosti, a jedna od njih je da s drugima možemo dijeliti inspirirajući content. Galaxy S23 Ultra sa svojim kamerama i performansa zaista može biti odličan odabir te središnja točka za stvaranje najunikatnijih fotki i kreacija ikad. Također, ako ste zaljubljenik u fotografiju ili jednostavno želite dodatno istražiti ovaj kreativni svijet, YouTube je također odlična platforma za inspiraciju, super trikove kao i mjesto na kojem se možete educirati o postavkama podešavanja kamere i to sve uz vizualni „tutorial“. Sada je super prilika jer uz kupovinu Galaxy S23 Ultra pametnog telefona ostvarujete pravo na besplatno probno razdoblje za YouTube Premium u trajanju od 4 mjeseca. Promocija traje u periodu od 1.2.2023. do 2.4.2024., a više informacija možete pronaći na linku.

 

Photo: Samsung