Life&style

Jesi li ikad pomislila da te Facebook ili Instagram doslovno slušaju? Možda i nisi tako daleko od istine...

  • Ako imaš osjećaj da te Facebook ili Instagram doslovno slušaju i tako prate tvoje navike nisi sasvim u krivu
  • Evo nekoliko koraka koje možeš poduzeti kako bi spriječila da Facebook i Instagram prikupljaju toliko tvojih osobnih podataka izvan njihovih aplikacija
  • Iako bi potpuno  zaustavljanje "špijuniranja" bilo jako teško, nešto se ipak može napraviti

Ako ikada imaš jeziv osjećaj da te Facebook ili Instagram slušaju, ne haluciniraš. Facebook ipak tvrdi da to nije aktiviranje mikrofona na našim pametnim telefonima, već praćenje onoga što radimo u drugim aplikacijama, na web stranicama, prate naše aktivnosti i interese.

Ipak, svi smo mi bili uvjereni da nas čak i slušaju preko mikrofona na mobilnim uređajima. I dok to, naravno, nitko iz velikih kompanija ne smije javno priznati čak i da se nešto tako događa, praćenje na svim drugim kanalima je toliko studiozno, da kod nekih može izazvati razlog za brigu.  

Toliko podataka koje oni skupljaju o nama doista može učiniti da imaš osjećaj kao te netko doista sluša, prati i promatra. U nedavnoj kolumni kolumnist Geoffrey A. Fowler istražio je sve što Facebook može pasivno saznati o tebi.

WhatsApp unaprijedio je neke od svojih opcija Možda vas zanima WhatsApp uvodi novu opciju koja će se svidjeti svima koji žele privatnost, hoćeš li je koristiti? Rubrika Life&style Life&style

Nemoj se zavaravati ni ljubaznijom, nježnijom slikom Instagrama: u vlasništvu je Facebooka i prati iste stvari kao i Facebook. Što možeš učiniti po tom pitanju? Postoji nekoliko koraka koje možeš poduzeti kako bi se pokušala sakriti od praćenja tvojih navika putem ovih aplikacija. Potpuno zaustavljanje njuškanja bilo bi jako teško, pa su ovi savjeti usmjereni na korake koji bi mogli imati najveći učinak.

 | Autor: shutterstock shutterstock Postoji nekoliko koraka koje možeš poduzeti kako bi spriječila da Facebook i Instagram prikupljaju toliko tvojih osobnih podataka

1. Napusti Facebook i Instagram

Molit će te da ostaneš i potaknuti te da samo privremeno deaktiviraš svoj račun na neko vrijeme. No ako u potpunosti izbrišeš svoje račune na obje usluge, Facebook više neće prikupljati podatke o tvojim aktivnostima putem tvojeg profila. S obzirom na to da je ovo drastična promjena na koju se vjerojatno nećeš odlučiti, slijedi nekoliko blažih koraka koje možeš učiniti.

2. Promijeni ove postavke privatnosti Facebooka

Facebook ima puno loših zadanih postavki koje bi trebala promijeniti. No, najvažniji u borbi protiv praćenja naziva se Off-Facebook Activity. Tvojim postavkama Aktivnosti izvan Facebooka najlakše je pristupiti na webu klikom na ovu vezu. Vidjet ćeš stranicu koja prikazuje aplikacije, web stranice i druge tvrtke na kojima te Facebook prati. Dodirni Više opcija, zatim Upravljanje budućom aktivnošću, a zatim isključi Buduću izvanmrežnu aktivnost na Facebooku.

3. Ograniči praćenje aplikacija na svom telefonu

 | Autor: Screenshot Screenshot Onemogućavanje aplikacijama praćenje

Od proljeća 2021. Apple je počeo dopuštati vlasnicima iPhonea da kažu aplikacijama poput Facebooka i njegovih brojnih partnera da manje prate korisnike. 
Svaka aplikacija može zatražiti tvoje dopuštenje pojedinačno, ali najučinkovitije je ući i promijeniti jednu univerzalnu postavku za svoj iPhone: Idi na Postavke, zatim Privatnost, pa Praćenje. Provjeri je li opcija Dopusti aplikacijama zahtjev za praćenje isključena. Virtualni gumb trebao bi biti s lijeve strane, ne smije pokazivati ​​zelenu boju.

Nova aplikacija osnažuje žene da samostalno putuju i stvaraju nova prijateljstva

4. Pojačaj web preglednik

Što se tiče tvoje privatnosti, nisu svi web preglednici izgrađeni isto. Najpopularniji, Googleov Chrome, ne čini ništa da spriječi Facebook, zajedno s mnogim drugim tvrtkama, u praćenju tvojeg surfanja internetom. Preglednik Firefox, koji je izradila neprofitna Mozilla, prema zadanim se postavkama bori protiv nekih oblika praćenja web stranica. Tako rade i Opera, Brave, Appleov Safari i najnoviji Microsoftov Edge.

Kako bi tvoja zaštita otišla korak dalje, Mozilla izrađuje posebno proširenje pod nazivom Facebook Container. Facebook stavlja na posebnu virtualnu karticu na kojoj uopće ne može komunicirati s drugim web stranicama.

 | Autor: shutterstock shutterstock Postoji nekoliko koraka koje možeš poduzeti kako bi spriječila da Facebook i Instagram prikupljaju toliko tvojih osobnih podataka

Možda vas zanima Evo trika kako da promijeniš boju emojija na svom iPhone-u Rubrika Life&style Life&style

5. Blokiraj programe za praćenje

Kao i ta proširenja za web preglednike, iPhone usluge, poput Lockdown Privacy ili Disconnect Privacy Pro, blokiraju još više tragača skrivenih unutar aplikacija - uključujući one koje bi mogle raditi za Facebook. Nažalost, Google nije dopustio takve blokatore za praćenje u svojoj Trgovini Play za Android telefone.

Možeš si pomoći tako da koristiš Facebook stranicu na svom iPhoneu, umjesto u aplikaciji. Mobilni preglednik Safari neće mu dopustiti tako jednostavno korištenje kolačića i piksela za praćenje niti hvatanje osobnih podataka, poput tvoje lokacije, te neće nastaviti ispisivati ​​podatke u pozadini kada ne koristiš preglednik.

6. Sakrij svoju e-poštu

Jedan od načina na koji Facebook saznaje podatke o tebi je kada mu druge tvrtke pošalju tvoju adresu e -pošte (ili telefonski broj ili neki drugi način da te identificiraju). Facebook tada povezuje ove podatke s računom povezanim s tom e-poštom. Zato možeš dati Facebooku e-poštu koju nikada ne provjeravaš ili dijeliš drugim tvrtkama. To bi moglo otežati Facebooku da te pronađe.

Photo: shutterstock

Komentari 0