Life&style
Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način 1/15 Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način

Jesenski makeover doma: Cvijeće na darkerski način

Prirodno, suho, umjetno, nacrtano... Botanički svijet jako je "in" i potrajat će sigurno još dugo

Kada vidite cvjetne uzorke na haljinama, hlačama, jaknama... nepogrešivo znate da je stiglo proljeće. I tako je iz godine u godinu manje-više uvijek. Također, kada vidite cvjetne jastuke, dekice, posteljinu, još ako su u veselim pastelnim tonovima, onda ste sto posto sigurni da ste u nekom trendi interijeru koji se malo osvježio i obnovio zbog dolaska proljeća. Jednako tako kada vidite crnu, zelenu, ljubičastu, smeđu, sivu, tamne zagasite biljke, odmah znate da se bliži zima. A što kada to dvoje promiješate? Onda dobijete jesen 2016. gdje je veliki trend cvjetni look na malo darkerski način.

 | Autor: arhiva arhiva Vaza, hm.com, 115 kn

Ljubičasti cvjetovi, sivo i zlatno lišće, crne, sive, smeđe grane, zeleni listovi paprati... sve se to u najrazličitijim kombinacijama, uzorcima i bojama pojavljuje u botaničkom trendu koji je zavladao našim trgovinama s dekoracijama i namještajem. Cvjetni uzorci najčešće se pojavljuju na ukrasnim jastucima, na posteljini, krpama, ručnicima, zavjesama i svom mogućem “potrošnom tekstilu” koji je uvijek moguće lako promijeniti kada vam dosadi.

 | Autor: arhiva arhiva Jastučnice, hm.com, 75 kn

I tu zapravo dolazimo do važnog savjeta arhitekata i dizajnera interijera, a to je da potrošne i lako promjenjive stvari budu trendi, vesele, upečatljive, sezonske, a da s namještajem, posebice fiksnim i skupljim, budete vrlo umjereni, klasični, svevremenski. Dakle, stručnjaci savjetuju, kada kupujete ili radite po mjeri kuhinju, ormare, spavaću sobu, definitivno birajte svevremenske, jednostavne linije i neutralne boje koje vam neće lako dosaditi i izaći iz mode. Crna, bijela, siva “safe play” su boje s kojima teško možete pogriješiti, posebice ako dominantna boja bude bijela. S tim klasičnim i jednostavnim izgledom osiguravate si prostor za razne dekoracije i transformabilnosti, poigravanje sa stilovima, trendovima, dekoracijama, ukratko da se igrate stilista te da s veseljem kombinirate trendove u svoj životni prostor. Ako se odlučite za drugi pristup, a to je da birate namještaj i fiksne elemente s karakterom, onda ćete puno teže kombinirati i mijenjati stilove jer sam prostor već diktira što mu pristaje, a što ne. 

 | Autor: arhiva arhiva

Obje opcije naravno da su legitimne, ali ako imate mogućnost adaptacije i “clean starta”, onda vam savjetujemo da se odlučite za prvu opciju koja će vam tijekom godina pružati jako puno veselja i mogućnosti dekoracije.


Ako, pak, niste ljubitelj prevelikih trendova i ako ne želite investirati novac u cvjetnu posteljinu, jastuke, vaze, onda postoji i “low cost”, a opet vrlo efektno rješenje - a to je da sa zelenilom i raznim prirodnim, sušenim, umjetnim biljkama unesete dašak prirode u svoj dom. Kaktusi, sukulenti, paprati... sve su to biljke koje ne iziskuju puno brige, znanja i pažnje, a izgledaju vrlo efektno i u trenu će promijeniti interijer. Iskoristite razne pozicije, visine i planove na kojima možete držati biljke. Biljke možete držati na prozorima, stolićima, komodama, ljestvama, etažerima, posebnim visećim elementima... Igrajte se s visinama, teksturama, raznim vrstama biljaka koje sve možete “udomiti”. Biljke su velika radost i veselje svakoga tko se o njima brine. A za sve one kojima one ne uspijevaju, uvijek postoji opcija B, koja je ponekad toliko uvjerljiva da izgleda kao prava.

 | Autor: arhiva arhiva Kutija, Ikea, 70 kn

Prirodno, suho, umjetno, nacrtano... kako god. Botanički svijet jako je “in” i imamo osjećaj da će taj trend potrajati sigurno, ako ne i dulje, do idućeg proljeća, kada opet nastupaju cvjetići.

Photo: arhiva

Komentari 0