Life&style
1/9

Jesenske boje u vašem domu

Jesen je doba skupljanja jesenskih plodova, šuškanja otpalog lišća i mirisa pečenih kestena, kao i vrijeme 'odijevanja' krošnji drveća u ugodne, tople tonove. Želite li u dom unijeti dašak jeseni? Već s malim detaljima moguće je jednostavno i brzo promijeniti izgled doma i prilagoditi ga novom godišnjem dobu koje je pred nama.

 | Autor: Dulux Caos Dulux Caos

Tople nijanse

Jesen je bogata širokom paletom boja - od žute, narančaste preko crvene pa sve do smeđe, u svim svojim nijansama. Ove boje se vrlo lako međusobno kombiniraju, a za postizanje željenog 'jesenskog' dojma dovoljno je već samo nekoliko detalja u tim tonovima, poput primjerice narančastih i smeđih dekorativnih jastučića na sofi, nježne crvene ili zagasito žute dekice prebačene preko sofe.

Tamnije nijanse smeđe boje, a naročito boja čokolade unijet će dodatnu toplinu u sve interijere, uključujući i one uređene u hladnim tonovima. Dodatkom jesenske narančaste boje dobit će se dojam retro štiha sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Za sve koji žele unijeti dašak jeseni, ali ne žele koristiti uobičajenu jesensku paletu predlažemo da razmotre boje starog vina, konjaka ili karamele, koje su također tople i zanimljive.

Važno je istaknuti da se jesenski ugođaj pojačava i kroz drveni namještaj – smještanjem novog tamnijeg drvenog stolića za kavu, na kojem su jasno izraženi godovi, dobit će se upravo takav efekt. Jeftinija je varijanta ako na postojeću komodu smjestite nekoliko dekorativnih drvenih kutijica različitih dimenzija, čiji otvoreni poklopci otkrivaju njihov jesenski sadržaj – svježe bobice crvenog šipka. Unošenje namještaja u prirodnoj boji drveta posebno se savjetuje za stanove čija je osnovna boja bijela.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Jesenski tekstil i dekoracije

U jesenskim interijerima dobro će izgledati toplije, meke tkanine kao što su samt, baršun, vuna…  Mekani prekrivači ili zastori zemljanih/jantar tonova, a naročito ako već na sebi imaju jesenske motive poput lišća ili žirova, unijet će pravi jesenski ugođaj. Od toplih, debljih tkanina mogu biti i nadstolnjaci, a jesen je i pravo vrijeme da se prostor oplemeni novim debljim vunenim tepihom u bojama jeseni. Ukratko, tekstil mora jasno sugerirati udobnost i toplinu!

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Veće vaze od prozirnog stakla napunjene divljim kestenima ili ukrasnim tikvicama, pladanj na koji stavite grožđe na položene požutjele listove vinove loze – detalji su koji će zasigurno unijet jesenju atmosferu u prostoriju. U veće vaze na podu mogu se smjestiti i čitave grane s lišćem u jesenskim tonovima te velike grane šipka, a na zidove ili ulazna vrata objesiti dekorativni vijenci od prirodnog suhog lišća.

Osim tapeta u jesenskim motivima lišća i grančica, na prozore ili prozirna staklena vrata mogu se staviti prozirni stikeri jesenskog lišća. Metalne stolne lampe ili svijećnjaci s listovima bršljana, papirnati obodi lampi s motivima listova hrasta ili javora doprinijet će jesenskoj atmosferi.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Jesensku priču mogu u potpunosti zaokružiti najmanji detalji – stakleni podmetači za čaše u kojima je ,,zarobljeno'' lišće, svijeće u boji zrele žute bundeve, potpouri s mirisom jabuke i cimeta, opojne dunje na ormaru ili na noćnim ormarićima...

Opći savjeti

  • Jesen je doba kada nastupa hladnije vrijeme, a dani su sve kraći - što podrazumijeva i ponovno dulje boravljenje u interijerima. 'Obucite' stan u tople boje i tkanine, a posebnu pažnju posvetite toploj ambijentalnoj rasvjeti, čime ćete od svog stana vrlo lako stvoriti pravo malo gnijezdo za uživanje do osluškujete blago rominjanje prvih jesenskih kiša.
  • Uz jesenju paletu boja vrlo će dobro izgledati bakreni ili zlatni dekorativni dodaci.
  • Drvene zdjele ili pletene košare ispunjene sezonskim voćem ili klipovima kukuruza, slike ili posteri s motivima prirode u jesen - svaki detalj će doprinijeti konačnoj atmosferi.
     
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0