Life&style
S jednostavnom vježbom možeš sačuvati svoj vid

Jednostavna vježba za oči može te zaštititi od slabljenja vida koje dolazi s godinama

  • Mnogi danas stalno gledaju u svoje pametne telefone i druge uređaje sa zaslonima
  • To može dovesti do digitalnog naprezanja očiju (DES) i simptoma poput suhog oka, glavobolje i iritacije
  • Srećom, jednostavna vježba, odobrena od strane stručnjaka može pomoći u očuvanju zdravlja očiju i usporiti slabljenje vida povezanog sa starenjem!

Robert C. Layman, predsjednik Američkog optometrijskog udruženja, preporučuje tzv. pravilo 20-20-20. Dok dulje gledaš u zaslone, pauziraj svakih 20 minuta kako bi 20 sekundi gledala u daljinu. Ne zaboravi malo treptati dok to radiš kako bi izbjegla suho oko. Ovaj trik pomaže očima da se odmore od stalnog izlaganja plavom svjetlu koje može uzrokovati simptome DES-a i oštećenje vida.

Layman objašnjava zašto je pravilo 20-20-20 toliko važno, osobito dok starimo: „Neispravljeni problemi s vidom, poput dalekovidnosti i astigmatizma, neadekvatno fokusiranje očiju ili sposobnosti koordinacije oka, te promjene na očima zbog starenja, poput prezbiopije (staračke dalekovidnosti), sve to može pridonijeti razvoju vizualnih simptoma pri korištenju računala ili uređaja s digitalnim ekranom.“

Ova bizarna stvar se dogodi kada 10 minuta buljiš u nečije oči. Ako želiš - isprobaj na vlastitu odgovornost! Možda vas zanima Što se dogodi ako 10 minuta netremice nekoga gledaš oči? Provjeri, ali na vlastitu odgovornost! Rubrika Life&style Life&style

Dodaje da je rizik od DES-a i drugih problema povezanih s vidom veći za odrasle osobe koje provode dva ili više sati neprestano gledajući u ekrane svaki dan. Također, prethodna istraživanja procjenjuju da najmanje 50 posto korisnika računala ima neki oblik problema povezanih s vidom zbog stalnog gledanja u zaslone.

via GIPHY

„Ako se ništa ne učini na uklanjanju uzroka problema, simptomi će se nastaviti ponavljati i možda će se pogoršati s budućom upotrebom digitalnog zaslona“, rekao je dr. Layman. Stoga bi možda trebalo razmotriti prilagođavanje navika korištenja ekrana.

Osim pravila 20-20-20, preporučuje učestale stanke za obavljanje aktivnosti koje nisu povezane s ekranom. Tijekom rada provjeri je li tvoje računalo postavljeno u razini očiju s dobrim kontrastom, a prilagođena svjetlina može smanjiti naprezanje očiju. Jednostavno podsjećanje na treptanje također može napraviti veliku razliku. „Kao i na svim zaslonima, stopa treptanja pada, što također može uzrokovati suhoću i nadraženost očiju, pa namjerno treptanje može biti od pomoći“, objašnjava stručnjak.

Postoji čak 7 različitih boja očiju: vjerojatno prepostavljaš koja je najčešća, no koja je najrjeđa boja?

Premda je važno uključiti ove navike u svakodnevnu rutinu, dr. Layman naglašava važnost zakazivanja sveobuhvatnog osobnog pregleda očiju kod stručnjaka jednom godišnje kako bi ti vid ostao izvrstan. „Mnogi problemi s očima i vidom nemaju očite znakove ili simptome, pa možda ne znaš da problem postoji“, objašnjava. „Srećom, mnoge bolesti opasne po vid mogu se izliječiti ili usporiti ranom dijagnozom i liječenjem.“

Kao što vidiš, uzimanje tek nekoliko sekundi od dana za održavanje zdravlja očiju potpuno je jednostavno i doista se isplati kako vrijeme prolazi! 

Photo: Shutterstock

Komentari 0