Gorki kakao za bolje raspoloženje i najslađi užitak kojem nitko ne može odoljeti
Može biti mali zalogaj, slatki odmor ili desert koji se pamti, a da bi čokolada bila još slasnija u slatkom aranžmanu, udružite je s voćem ili oraščićima koji će je učiniti još posebnijom.
Torta s čokoladom i višnjama
Sastojci: 2 šalice brašna, 1 i 1/2 šalica šećera, 1 žličica soli, 1 žličica sode bikarbone, 1 šalica vode, 170 g maslaca, 1/3 šalice kakaa, 170 g komadića gorke čokolade, 1/2 šalice kiselog vrhnja, 2 jaja, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 i 1/2 žlica maslaca, 2 žlice smeđeg šećera, 16 trešanja (može i kompot);
Nadjev: 180 g kremastog sira, 1/2 šalice i 2 žlice šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, 3 žlice brašna, jaje; crna glazura: 100 g tamne čokolade, 2 žlice slatkog vrhnja; bijela glazura: 200 g šećera u prahu, 1 bjelanjak, 1 žlica limunova soka, malo maraskina
Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C. Premažite kalup u obliku srca maslacem i obilno pobrašnite, a višak istresite. Izmiješajte brašno, šećer, sol i sodu. Miješajte dok se dobro ne povežu. U maloj posudi pomiješajte šalicu vode i 170 g maslaca. Kuhajte na laganoj vatri i miješajte dok se maslac ne otopi. Uspite kakao i miješajte dok ne nestanu grudice. Dodajte komadiće čokolade te miješajte dok se posve ne otope i umak postane gladak. Maknite s vatre. Dodajte čokoladni umak suhim sastojcima i miješajte dok se dobro ne povežu. Dobro umiješajte kiselo vrhnje. Dodajte umućena jaja i ekstrakt vanilije pa miješajte dok se sve dobro ne poveže. Za nadjev od sira izmiksajte u zdjeli sir, šećer i vaniliju. Kad se dobro povežu, umiješajte jaje. Ulijte u kalup žlicu maslaca pa pospite kalup s dvije žlice smeđeg šećera. Po dnu kalupa rasporedite trešnje. Ulijte 3/4 tijesta preko trešanja. Velikom žlicom rasporedite polako sirni nadjev po sredini tijesta pa ulijte preko svega ostatak tijesta. Pecite 50-60 minuta, dok čačkalica ne izađe suha iz kolača. Pripremite bijelu glazuru tako da prosijani šećer u prahu dodate u bjelanjak te miješajte da dobijete tekuću smjesu. Miješajte tako dugo dok ocaklina ne postane glatka i bijela. Dodajte malo limunova soka i maraskina. Kad se ohladi kolač, izvadite ga iz kalupa i prelijte najprije tamnom glazurom, koju pripremite tako da rastopite zagrijano vrhnje s čokoladom, a kad se ona stvrdne, ukrasite bijelom glazurom.
Čokoladna torta s kuglicama
Sastojci: 4 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 200 g margarina, 1 naranča, 100 g čokolade za kuhanje, 1 prašak za pecivo, 4 žlice brašna, 5 žlica mljevenih lješnjaka, 4 jaja; krema: 500 ml vrhnja za kuhanje, 300 g čokolade za kuhanje; kuglice: 150 g keksa, 125 g čokolade za kuhanje, 75 g maslaca, malo mlijeka
Priprema: Istucite snijeg od četiri bjelanjka. Posebno miješajte žumanjke, šećer i vanilin šećer dok se ne dobije čvrsta smjesa. U to dodajte prethodno omekšani margarin i otopljenu čokoladu, naribanu koricu naranče, sok ocijeđene naranče i lješnjake te na kraju umiješajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano umiješajte. Pecite u kalupu za torte na 180°C oko 30 minuta. Za kremu vrhnje za kuhanje zagrijte na vatri, potom dodajte natrganu čokoladu i miješajte dok ne proključa. Maknite s vatre i nastavite miješati dok se smjesa potpuno ne ujednači, odnosno čokolada otopi. Pustite da se krema još malo hladi uz miješanje. Prelijte preko još toplog biskvita u kalupu. Odložite kolač u hladnjak da se krema stvrdne. Za kuglice usitnite kekse te im dodajte rastopljenu čokoladu i maslac. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju ulijte malo mlijeka da dobijete glatku masu. Ostavite da se stegne u hladnjaku najmanje 1 sat pa rukama oblikujte kuglice veličine oraha. Njima ukrasite tortu.
Muffini s kakaom, jabukama i lješnjacima
Sastojci: 2 jaja, 140 g šećera, 250 ml mlaćenice, 200 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 150 g mljevenih lješnjaka, 2 žlice kakaa, 2 jabuke, 1 žlica ruma
Priprema: Jaja miješajte sa šećerom i otopljenim maslacem. Zagrijte pećnicu na 180°C. U veću posudu prosijte brašno, dodajte mu prašak za pecivo i prstohvat soli te dobro izmiješajte. Mješavinu brašna potom pomiješajte s vlažnim sastojcima pa na kraju primiješajte lješnjake, kakao i jednu naribanu jabuku. Raspodijelite tijesto po posudicama za muffine koje ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom ili obložili košaricama. Preostalu jabuku ogulite, nasjeckajte na kockice i poprskajte limunovim sokom. Prstohvat tih kockica stavite na vrh svakog muffina. Pecite oko 25 minuta, dok nož ili čačaklica ne izađe suha iz kolača.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.