Life&style 19. veljače 2017.

Jedna riječ: Čokolada! Donosimo najfinije recepte

Stock Food.

Gorki kakao za bolje raspoloženje i najslađi užitak kojem nitko ne može odoljeti

Može biti mali zalogaj, slatki odmor ili desert koji se pamti, a da bi čokolada bila još slasnija u slatkom aranžmanu, udružite je s voćem ili oraščićima koji će je učiniti još posebnijom.

Torta s čokoladom i višnjama

Sastojci: 2 šalice brašna, 1 i 1/2 šalica šećera, 1 žličica soli, 1 žličica sode bikarbone, 1 šalica vode, 170 g maslaca, 1/3 šalice kakaa, 170 g komadića gorke čokolade, 1/2 šalice kiselog vrhnja, 2 jaja, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 i 1/2 žlica maslaca, 2 žlice smeđeg šećera, 16 trešanja (može i kompot);

Nadjev: 180 g kremastog sira, 1/2 šalice i 2 žlice šećera, 1 žličica ekstrakta vanilije, 3 žlice brašna, jaje; crna glazura: 100 g tamne čokolade, 2 žlice slatkog vrhnja; bijela glazura: 200 g šećera u prahu, 1 bjelanjak, 1 žlica limunova soka, malo maraskina

Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C. Premažite kalup u obliku srca maslacem i obilno pobrašnite, a višak istresite. Izmiješajte brašno, šećer, sol i sodu. Miješajte dok se dobro ne povežu. U maloj posudi pomiješajte šalicu vode i 170 g maslaca. Kuhajte na laganoj vatri i miješajte dok se maslac ne otopi. Uspite kakao i miješajte dok ne nestanu grudice. Dodajte komadiće čokolade te miješajte dok se posve ne otope i umak postane gladak. Maknite s vatre. Dodajte čokoladni umak suhim sastojcima i miješajte dok se dobro ne povežu. Dobro umiješajte kiselo vrhnje. Dodajte umućena jaja i ekstrakt vanilije pa miješajte dok se sve dobro ne poveže. Za nadjev od sira izmiksajte u zdjeli sir, šećer i vaniliju. Kad se dobro povežu, umiješajte jaje. Ulijte u kalup žlicu maslaca pa pospite kalup s dvije žlice smeđeg šećera. Po dnu kalupa rasporedite trešnje. Ulijte 3/4 tijesta preko trešanja. Velikom žlicom rasporedite polako sirni nadjev po sredini tijesta pa ulijte preko svega ostatak tijesta. Pecite 50-60 minuta, dok čačkalica ne izađe suha iz kolača. Pripremite bijelu glazuru tako da prosijani šećer u prahu dodate u bjelanjak te miješajte da dobijete tekuću smjesu. Miješajte tako dugo dok ocaklina ne postane glatka i bijela. Dodajte malo limunova soka i maraskina. Kad se ohladi kolač, izvadite ga iz kalupa i prelijte najprije tamnom glazurom, koju pripremite tako da rastopite zagrijano vrhnje s čokoladom, a kad se ona stvrdne, ukrasite bijelom glazurom.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Čokoladna torta s kuglicama

Sastojci: 4 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 200 g margarina, 1 naranča, 100 g čokolade za kuhanje, 1 prašak za pecivo, 4 žlice brašna, 5 žlica mljevenih lješnjaka, 4 jaja; krema: 500 ml vrhnja za kuhanje, 300 g čokolade za kuhanje; kuglice: 150 g keksa, 125 g čokolade za kuhanje, 75 g maslaca, malo mlijeka

Priprema: Istucite snijeg od četiri bjelanjka. Posebno miješajte žumanjke, šećer i vanilin šećer dok se ne dobije čvrsta smjesa. U to dodajte prethodno omekšani margarin i otopljenu čokoladu, naribanu koricu naranče, sok ocijeđene naranče i lješnjake te na kraju umiješajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano umiješajte. Pecite u kalupu za torte na 180°C oko 30 minuta. Za kremu vrhnje za kuhanje zagrijte na vatri, potom dodajte natrganu čokoladu i miješajte dok ne proključa. Maknite s vatre i nastavite miješati dok se smjesa potpuno ne ujednači, odnosno čokolada otopi. Pustite da se krema još malo hladi uz miješanje. Prelijte preko još toplog biskvita u kalupu. Odložite kolač u hladnjak da se krema stvrdne. Za kuglice usitnite kekse te im dodajte rastopljenu čokoladu i maslac. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju ulijte malo mlijeka da dobijete glatku masu. Ostavite da se stegne u hladnjaku najmanje 1 sat pa rukama oblikujte kuglice veličine oraha. Njima ukrasite tortu.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Muffini s kakaom, jabukama i lješnjacima

Sastojci: 2 jaja, 140 g šećera, 250 ml mlaćenice, 200 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 150 g mljevenih lješnjaka, 2 žlice kakaa, 2 jabuke, 1 žlica ruma

Priprema: Jaja miješajte sa šećerom i otopljenim maslacem. Zagrijte pećnicu na 180°C. U veću posudu prosijte brašno, dodajte mu prašak za pecivo i prstohvat soli te dobro izmiješajte. Mješavinu brašna potom pomiješajte s vlažnim sastojcima pa na kraju primiješajte lješnjake, kakao i jednu naribanu jabuku. Raspodijelite tijesto po posudicama za muffine koje ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom ili obložili košaricama. Preostalu jabuku ogulite, nasjeckajte na kockice i poprskajte limunovim sokom. Prstohvat tih kockica stavite na vrh svakog muffina. Pecite oko 25 minuta, dok nož ili čačaklica ne izađe suha iz kolača.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Komentari 0